AlbumsRecensies

fantom – Fantom of the Popera (★★★): Spook met meerdere gezichten

Zelf muziek maken is vandaag de dag makkelijker dan ooit en dus wordt het bijgevolg steeds moeilijker om door het bos de bomen te blijven zien. Des te gemakkelijker is het om op te vallen als je een genre brengt waarvan er nog geen dertien in een dozijn bands zijn. fantom is zo iemand. Het muzikale project van Maxim Meyer-Horn zag eerder dit jaar het levenslicht en zwerft sindsdien rond binnen (en buiten) de grenzen van de hyperpop. Na enkele singles is het nu echter tijd voor een eerste groter project; Fantom of the Popera werd op die manier een grootse introductie van de jonge Brusselaar met Duitse roots.

Met zeven nummers krijgen we dus een beeld van waar fantom voor staat, al wordt ook al snel duidelijk dat dat niet binnen eenzelfde hokje geplaatst kan worden. Toch weet Meyer-Horn zeker wel een eigenheid toe te voegen aan zijn muziek, die vaker wel dan niet richting het donkere neigt. Dat begint al bij intro “Catharsis”, waarin we een soort mysterieus voorsmaakje krijgen van wat er ons te wachten staat. Het daaropvolgende “666” is dan ook niets meer dan een cool nummer, waarin we zelfs wat r&b-invloeden te horen krijgen. Tof, catchy en het geheel blijft hangen; goed begonnen en half gewonnen.

Dat mag best letterlijk genomen worden, want het daaropvolgende tweeluik “Rattle Snake” / “Voodoo Preacher” mag gerust gerekend worden tot het beste wat fantom al uitbracht in zijn nog jonge carrière. Zoals de titel al deed vermoeden brengt die eerste een soort bezwerende sfeer met zich mee, maar voelt het tegelijkertijd ook heel dansbaar aan. Doe daar nog eens de stem van ICTO bij en je krijgt al snel een sterke track. Die lijn wordt dan doorgetrokken in het daaropvolgende “Voodoo Preacher”, dat op een heel andere manier openbreekt. Dat heeft het nummer vooral te danken aan het feit dat het openbreekt in een donkere hyperpopbeat, die gigantisch hard binnenkomt.

Dat fantom zijn Duitse roots ook naar voren wil laten komen doorheen Fantom of the Popera, horen we terug in “Zwiespalt”. Net als in “Eclipse” tracht Meyer-Horn in dat nummer het donkere van de nacht weer te geven, doelend op het feit dat het dan gevaarlijker is voor queers. Tekstueel dus zeker en vast bijzonder belangrijk, maar muzikaal weet vooral die eerste ons minder te boeien. Dat kan te maken hebben met de sterkte van de voorgangers of doordat we het niet gewoon zijn om Duitse popmuziek te horen; we kunnen onze vinger er niet meteen opleggen.

Met “Until Death Do Us Part” krijgen we nog een samenwerking met de Luxemburgse CHAiLD te horen, die door zijn donkere r&b- en popinvloeden bij momenten wat aan The Weeknd doet denken. Een mooie afsluiter van een degelijke debuut-ep, met andere woorden. Op Fantom of the Popera krijgen we dus heel wat verschillende kanten van fantom te horen, waardoor bijzonder duidelijk wordt dat Meyer-Horn heel veel verschillende rollen kan aannemen binnen zijn muzikale project. Positief is dat er telkens een zekere eigenheid te horen is, al klinkt het soms misschien iets minder toegankelijk voor het grote publiek. Al bij al dus een fijne kennismaking met een nieuwe veelbelovende artiest.

fantom live aan het werk zien, kan op 28 oktober in Bar Broei in Gent en op 29 oktober in De Serre in Hoeilaart. Op 22 december speelt hij het voorprogramma van Doodseskader in Trix.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2089 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single fantom - "Tunnelblick"

De Belgisch-Duitse zanger fantom bracht enkele jaren terug een eerste ep uit en wist daarmee meteen een indruk te maken. De muziek…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single fantom - "Alarm"

Wie een blik op de (muziek)geschiedenis werpt, kan het belang van Berlijn en Duitsland niet ontdekken. fantom, een Antwerpenaar met Duitse roots,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ICTO - "BROKEN PROMISES"

I Could Take Over. Dat is het motto en het idee achter de artiestennaam van Cato Vercammen, want onder haar moniker ICTO…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.