InstagramLiveRecensies

August Burns Red @ Trix: Straffer dan een dubbele espresso met een stevige scheut vodka

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Amerikaanse metalcoreband August Burns Red bracht in 2009 hun derde album Constellations uit en dit vormde een mijlpaal voor de band. Het is op dit album dat ze hun eigen sound definieerden en het individuele talent van elk lid ten volle ontplooid werd. Krankzinnige en kronkelende gitaren, bonkende drums en een keelgat dat zelfs een tank omver blaast. Dat is de formule van August Burns Red, geperfectioneerd op Constellations en dat in één naadloze en vlot in elkaar overgaande luisterbeurt. Het album ontpopte zich tot een publieksfavoriet en kreeg verschillende nominaties en prijzen toebedeeld. Tien jaar later geven ze nu de fans wat ze willen: een tour rond het gehele album, live van voor naar achter gespeeld. Als dat maar goed komt.

Een steviger startschot dan “Thirty and Seven” kan je je moeilijk inbeelden. Het bonkt de deur naadloos open en van schroeven is er zelfs geen sprake meer. De Trix ondervindt na nog geen tien seconden zijn eerste moshpit. Naadloos gaan we over in “Existence” en breakdowns worden aan de mengelmoes toegevoegd. ‘This might be what it takes to wake you up!’ horen we zanger en publiek zingen. Wakker zijn we alleszins! Het einde van het nummer leent zich ook perfect tot het eerste grote meezingmoment. Slechts enkele seconden rust krijgen we met het openen van of “Ocean of Apathy”, meer niet. Het vormt een rustig intermezzo, opbouwend naar de ‘Oceaaaaaan’ schreeuw, wat een publieksreactie ook.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De neurotische openingsgitaar kondigt hitsingle “White Washed” aan. Een echte klassieker en het volk gaat dan ook uit zijn dak. Dit staat in fel contrast met de sombere openingsmelodie van “Mariana’s Trench”. Lang duurt dit echter niet, want daar zijn die donderende drumpatronen weer. Van alle instrumenten die de band onderscheidt van de andere generische metalcore, moeten het wel de drums zijn. Ze vormen niet slechts achtergrondmuziek om de maat te houden, maar een integraal onderdeel dat bijdraagt aan de verwoesting. En nergens is dit meer duidelijk dan op dit nummer. “The Escape Artist” is nog zo een stormwals. Het is metalcore pur sang en één met een levensles: ‘Open your closed mind and close your open mouth!’ Het publiek zingt het gretig mee en de piano levert een wondermooi einde. Waarschijnlijk een van de hoogtepunten van dit concert. “Indonesia” en “Paradox” tonen dat het publiek duidelijk nog niet moegestreden is.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Eindelijk krijgen we even een adempauze met het kalmere “Meridian”. Een nummer waar de christelijke achtergrond van de band waarschijnlijk lyrisch het meest duidelijk naar voren komt, terwijl zanger Jake Luhrs het publiek toespreekt als waren we zijn gelovige kudde. Maar daar is die verduivelde drummer weer en bonkend voeren we het tempo naadloos op met “Rationalist”. En dan belanden we eindelijk bij monsterhit “Meddler”, waarop het publiek uit zijn dak gaat. De lyrics worden meegebulderd alsof het de laatste avond op deze aardbol is. “Crusades” vormt het sluitstuk en een kruistocht was het. Maar gedaan is het nog niet; na een stevige drumsolo als kort intermezzo vervolledigt de band weer het podium om nog vier hits op ons los te laten. “Ghosts”, waarbij de bassist de zangpartij van Jeremy van A Day To Remember op zich neemt, “Invisible Enemy”, “Empire” en “Composure” sluiten het geheel af.

Constellations in zijn geheel kunnen horen als fan is een geweldige ervaring. Gelukkig heeft de band ook nog eens de capaciteiten om dit staaltje live op geweldige wijze neer te zetten. Van klassiekers als “Meddler”, “White Washed” en “Marianas Trench” tot verborgen parels als “Indonesia” of “Rationalist”. En dan hebben we het nog maar over Constellations, want de laatste nummers vormden nog eens de kers op de taart. Je weet dat een band live staat als een huis wanneer ze een gehele show overladen met moshpits, circle pits en crowdsurfen zonder er maar een keer om te vragen. Ons hele lichaam doet pijn van kop tot teen, maar dat op de best mogelijke manier.

Setlist;

Thirty and Seven
Existence
Ocean of Apathy
White Washed
Marianas Trench
The Escape Artist
Indonesia
Paradox
Meridian
Rationalist
Meddler
Crusades

Encore:
Ghosts
Invisible Enemy
Empire
Composure

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single August Burns Red - "Standing In The Storm"

August Burns Red mag stilaan toch beschouwd worden als een constante meerwaardefactor in de metalcorescene. Sinds 2003 draait deze band al mee…
AlbumsRecensies

August Burns Red - Guardians (★★★★): Verfijnde vakkundigheid

August Burns Red staat al zeventien jaar garant voor technisch hoogstaande metalcore en een nieuw album om de twee jaar. Om die…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview While She Sleeps: 'Niemand weet hoe een volgend Sleeps album zal klinken'

Nog geen jaar na de Zappa in Antwerpen plat te spelen staan de mannen van Sheffield al in de grootste muziekclub van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.