AlbumsRecensies

Wallace Vanborn – A Scalp For the Tribe (★★★½): Zonder oogkleppen

Hoe lang kan een band in winterslaap blijven zonder irrelevant te worden? Een lastige opgave waar Wallace Vanborn vandaag mee te kampen krijgt. De storm van hun vorige album The Orb We Absorb uit 2014 is intussen al even gaan liggen. Maar plet-Wallace heeft de ballen om zich een spiegel voor te houden. A Scalp For The Tribe vertelt het verhaal, zonder last van oogkleppen.

Neem die spiegel dus niet te letterlijk. Zanger-gitarist Ian Clement probeert geenszins zijn ervaringen met psychose – die hij opdeed tijdens de studiotijd in de Mojavewoestijn voor The Orb We Absorb – op de voorgrond te plaatsen. In de plaats daarvan zijn het tien compacte, diverse en kleurrijke songs geworden, die erop gebrand zijn om de essentie van bijna tien jaar Wallace Vanborn nieuw leven in te blazen.

Oké, de naslag van hun laatste album is te horen in “Jealousy” of “Mastering Ascension”, waar het woestijnzand duidelijk nog tussen de tanden zit. Maar verder gooit het Gentse trio ijskoud water in eigen gezicht: van flipperkast “Am I the One You’re Looking For”, langs het duw-en-trekspel in “Even A Broken Guru Is Right At Least Two Times A Day”, tot hogesnelheidstrack “You Shot The Punching Ball”. Evenzeer een streling van hun eigen welverdiende pluimen, als een zoektocht naar meer lichtvoetige oorden.

En dat hebben ze deels te danken aan de frivole opnames, die ze net zoals bij hun debuut Free Blank Shots voor hun eigen rekening namen. Luister maar eens goed naar de extraatjes in single “From A to Yellow”. De goesting is er, de afwerking ook. Het mag ook eens plezant zijn in stonerrockland. Godzijdank.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Therapy? @ Ancienne Belgique (AB): Een parade aan nostalgie

Therapy? en België, het is sinds begin de jaren 90 altijd een mooi huwelijk geweest. Zoals dat in de meeste relaties gaat,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Endlingr - "Rauchblau"

Wat krijg je wanneer je stonerrock met jazzrock laat botsen? Een ruwe brok psychedelische scape-rock, zoals Endlingr het zelf graag noemt. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paceshifters - "Hurdles"

Wie zich Record Store Day 2019 nog voor de geest kan halen, zal zich heel misschien nog de samenwerking tussen Wallace Vanborn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.