Albums, Recensies

Black Leather Jacket – Tranquillizer (★★★½): Woelige garagerock

Het ging allemaal heel snel voor de Antwerpse rockers van Black Leather Jacket. Na de finale van De Nieuwe Lichting te bereiken, mochten ze op heel wat festivals optreden. Hun single “Village People” passeerde vaak de revue op de radio en bleef ook hangen tussen de oren. Na deze woelige tijden vonden de mannen ook tijd om een debuutalbum op te nemen. In 2018 kwamen de Antwerpenaren samen in de GAM studio’s en na een jaartje knutselen, laten ze Tranquillizer los op het publiek.

Het album staat vol distorted gitaarriffs, soleerwerk, groovy bas en energiek gedrum. Voor fans van Ty Segall, The Hives en Thee Oh Sees. Pure garagerock dus. Ze creëren hun eigen sounds in een weid polderlandschap van garagerockbands. Ze mixen psychedelische klanken en solo’s met right in your face ruwe gitaren op een heel fijne manier. Hun muziek bestaat duidelijk uit verschillende lagen, die precies over en aan elkaar gebreid zijn. We mochten al ruime tijd proeven van de singles “Village People” en “Western World”: twee pure garagerocknummers die onmiddellijk op internationale radiostations gespeeld mogen worden. Volume op twintig en scheuren maar.

Natuurlijk bestaat het album niet enkel uit simpele garagerock. Hun laatste single “FFFreaks” is een psychedelische noiseschijf, waar fuzzy riffs de toon zetten, samen met het geschreeuw van Alexander van der Wallen. Die toont op de plaat aan dat hij als leadzanger een reikwijdte heeft waar menig band jaloers op zal zijn. De plaat sluit af met twee knallers, genaamd “Burnt Child Dreads Fire” deel één en twee. Daar laten ze zichzelf van een zachtere kant zien. De songs klinken als een progressievere indieversie van hun typerende sounds.

Dit album is een totaalpakketje dat dit jaar zeker tot de betere debuten hoort. Black Leather Jacket is een band die we in de gaten houden en live zeker zullen gaan bewonderen. De releaseshow op 29 november in de Trix is al maanden uitverkocht, maar je kan ze nog gaan bewonderen als support van Wallace Vanborn in de Ancienne Belqique een dag later. Duidelijk hebben zij de duimworstelwedstrijd om Belgische supportact van het jaar gewonnen. We wensen Black Leather Jacket een spannende zaaltour, mooie supportacts en vele zomerfestivals toe.

15 november 2019

About Author

Jan-Willem Declercq


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief