AlbumsRecensies

Counterparts – Nothing Left to Love (★★★★): Succesvol verder bouwen

Counterparts draait al twaalf jaar mee in de metalcore- en melodische hardcorescene. Met ondertussen al zes studioalbums op hun naam, talloze tours rond de ganse wereld en de bakken ervaring die ze daarvan opgestoken hebben bereikt dit Canadees kwintet nieuwe hoogtes. Nothing Left to Love is de culminatie van alle verschillende invloeden en vorige albums die band gevormd hebben. Counterparts veranderen nooit grote dingen aan hun sound, maar verbeteren wel elk album die inmiddels bestaande en bekende sound. Zo klinkt dit album, dieper en verfijnder dan zijn voorgangers.

Dit tweeëndertig minuten duurden album begint langzaam aan met opener “Love Me” die het album in een tedere doch destructieve sfeer dompelt. De song begint met enkele fluisterde woorden en eindigt in screams. Zanger Brendan Murphy lijkt nieuwe frequenties te bereiken met zijn stem. Opvolger “Wings of Nightmare” klinkt nog beter in de context van het album dan als single; de oneliners voelen nog zoveel krachtiger aan dan voorheen. “Paradise and Plague” is dan terug de eerste gegarandeerde meezinger van het album.
De woorden ‘No one can save me, I was born inside my grave’ zullen met zekerheid luidkeels weergalmen tijdens opkomende shows.

De emotionele teksten boven op de melodische riffs zijn hier sterker dan ooit. Het is duidelijk dat Brendan schrijft uit eigen emotie, wat de muziek zoveel meer diepgang geeft. “Your Own Knife” snijdt het album brutaal open en laat een gapende wonde achter. De breakdown spreekt voor zich. Toch slagen ze er later in het nummer in een melodische backtrack toe te voegen die het geheel bitterzoet maakt. Het ene moment heb je zin om in een moshpit te springen en net even later heb je een knuffel nodig.

Bij Counterparts vind je zeker geen eenheidsworst terug; hier geen breakdown achter breakdown, scream achter scream. Hier vind je de gulden middenweg tussen alles wat metalcore en melodische hardcore is. Het grootste bewijs hiervan vinden we terug in het nummer “Cherished”. Het bevat een prachtige diepe tekst, overgoten door zachte vocals en melodische riffs met begeleidende drums. Toch volgen later diepe breakdowns met lage vocals en vettige riffs. Dit kan wellicht het beste Counterpartsnummer tot op heden zijn.

Wie dacht de Canadezen volledig te kennen heeft met afsluiter “Nothing Left to Love” nog iets bij te leren. Dit doet meer denken aan Being As An Ocean, wat zorgt voor nog meer diepte in dit album. Zware topics, vocals en instrumenten, maar ook zachte vocals en hemels zachte riffs. Dit nummer is een prachtige trip tussen gefluister en getier, een waardige afsluiter van dit album.

Nothing Left to Love is zonder twijfel het beste album van Counterparts. De mannen duwen samen met producer Will Putney hun sound verder. Alles klinkt gewoon harder, zachter, dieper en puurder. Wij zijn alvast benieuwd wanneer ze nog eens bij ons komen spelen.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moments - "Empathy"

En of Moments klaar is voor Groezrock! Helaas is Groezrock tegenwoordig niet meer klaar voor Moments. Het vijftal staat evenwel klaar om…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Counterparts - "Paradise and Plague"

Het is nog tien dagen wachten tot het nieuwe album van Counterparts de wereld wordt ingestuurd. “Paradise and Plague” is dan ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Counterparts - "Seperate Wounds"

Eén november staat ondertussen al mooi gemarkeerd in onze kalender want niet enkel Counterparts, maar ook Stray from the Path brengen op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.