Albums, Recensies

Boskat – Boskat (★★★★): Losgeslagen katers

Na het releasen van enkele singles en vele shows in België en Nederland te spelen is het eindelijk tijd om hun eerste ep te lossen. Dat Fabian Van Doorslaer (drum) en Vincent Van Santfoort (gitaar en vocals) prettig gestoorde en vooral getalenteerde muzikanten zijn, wisten we al een hele tijd. Dit uit zich ook in verschillende nevenprojecten. Fabian houdt zich naast BOSKAT bezig met Rafael (finalist De Nieuwe Lichting 2019) en Vincent speelt bij het Antwerpse viertal Rusty Spoon. Daarnaast zijn ze ook interimmuzikanten bij Coely en Blackwave. Hun ep klinkt brutaal, bij momenten snoeihard en zit vol met tempowisselingen en heerlijke gitaareffecten, waarvoor BOSKAT bekend staat.

“Fake Walls (Of Playdough)” is meteen de meest gekende en de meest overtuigende track (ook live). De verwoestende gitaarriff als opener klinkt bekend in de oren en de toon wordt er meteen mee gezet. Wanneer het nummer lijkt te eindigen, schakelen de Antwerpse katers nog een versnelling hoger in de outro. De track ‘’Braijn’’ gaat dan weer over een knettergek persoon die liever het brein van een hagedis zou hebben dan dat van zichzelf. Alle gekheid op een stokje dus. De overgang van de strofes naar het refrein verloopt telkens heel smooth door de tempowisseling en in de bridge pakt Vincent duidelijk uit met zijn kwaliteiten: een uptempo gitaarsolo.

“Work Weak” omschrijft de dagelijkse sleur op het werk. Het klinkt iets minder explosief dan de rest van de nummers op de ep, maar de line ‘Here I am pale and weak, sucking on the last insult of the week’ blijft duidelijk hangen nadat je het meermaals hebt beluisterd. ‘’Casino’’ is de meest recente single die werd uitgebracht voor de ep-release. De sound doet ons denken aan zowel Royal Blood als RHEA. Niet geheel toevallig, want met die laatste speelde het duo reeds enkele shows samen, waaronder hun show in de Charlatan met ook Page Down. Meteen gooiden ze ook een bijhorende catchy videoclip online. Halverwege het nummer lassen ze een korte instrumentele pauze in, om zo op te bouwen naar de climax.

Ten slotte krijgen we een liveversie van “Terreur 7” voorgeschoteld. De eerste helft bestaat uit steeds herhalende gitaarriffs gecombineerd met enkele vette beats op drums van Fabian. Aan het begin van het instrumentale nummer blijken ze zowaar de kat uit de boom te kijken. Niet getreurd moest de eerste helft van ‘’Terreur 7’’ je wat in slaap wiegen, want nadien halen ze alles uit de kast om de boel in vuur en vlam te steken. Als je de cd aankoopt, krijg je nog een extra live track, namelijk “Last Galeon”. Je koopt dus geen kat in een zak.

We kunnen na het beluisteren van deze debuut-ep besluiten dat het duo erin is geslaagd om een eigen sound te creëren binnen de alternatieve rock. BOSKAT speelt deze maand nog in Brussel (8/11), Gent (12/11), Oud-Turnhout (16/11) en Aalst (28/11). Een band om in het oog te houden naar de toekomst toe.

8 november 2019

About Author

Thomas Verschelden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief