InstagramLiveRecensies

Lauv @ Ancienne Belgique: Meer dan een hitmachine

© CPU – Fleur De Backer

Van een one hit wonder naar een hitmachine. In twee jaar tijd liet Lauv zijn naam overal weerklinken: in hitlijsten, op streamingplatformen en op de sociale media van de grote sterren. De jongeman uit Californië die we twee jaar geleden nog met z’n echte naam Ari mochten aanspreken, heeft in 2019 een groeispurt genomen om u tegen te zeggen. Samenwerkingen met Anne-Marie en Troye Sivan, een wereldtour met Ed Sheeran en een record aantal streams op Spotify. En dat zonder een debuutalbum, want dat volgt pas in maart 2020. In een uitverkochte Ancienne Belgique gaf Lauv alvast een voorsmaakje.

Chelsea Cutler mocht de avond op gang trekken. De grote zaal van de AB stond al netjes vol voor deze jonge zangeres. Ook zij is, net als Lauv, niet vies van een samenwerking. Zo maakte ze een song samen met Kygo. Haar energie op het podium werkt aanstekelijk. Bij momenten doet ze aan Ellie Goulding denken. Haar stem is helder en de man achter de drums zorgt voor extra veel pit. De link met Lauv die legt ze met haar nummer “you were good to me”, een lied dat ze schreef met Jeremy Zucker, de zanger die opende voor Lauv’s eerste Belgische show. En zo is de cirkel rond.

© CPU – Fleur De Backer

Lauv pakte in Het Depot vorig jaar nog uit met een basic show. Hij stak er wel zijn werk in maar niet veel bekendheid betekent niet veel budget. Meer show dan een paraplu en een met verf besmeurde broek in dezelfde kleuren, kregen we toen niet. In de AB ziet hij het grootser. Lauv heeft ondertussen al wat streams kunnen verzilveren en zet een gigantische lichtshow neer. Een groot scherm waar geweldige visuals op verschijnen, lichten die perfect zijn afgestemd met zijn muziek. Deze show zou je zomaar eens in een Lotto Arena kunnen tegenkomen.

De jongeman die vroeger nog songs schreef voor Charli XCX & Demi Lovato heeft in tussentijd zijn pop-talent voor eigen gebruik ingezet. Zijn songs zijn een voor een aanstekelijk, met de meest recente liedjes op kop. Hoe beter de popsongs, hoe sceptischer het publiek. Tijdens opener “Drugs & The Internet” lijkt het jammer genoeg alsof Lauv niet zelf zingt, maar dat maakt hij meteen goed op “Paris in the Rain”, waar hij voor een eerste keer uitpakt met zijn stem. Vooral de hoge noten zijn indrukwekkend. Dat Lauv zelf muziek kan spelen, wilt hij ook maar al te graag laten zien. Al is dat op “Paranoid” een vreemd zicht. Zijn gitaarsolo tijdens “Easy Love” werkt veel beter en zet de zaal in een funky mood.

© CPU – Fleur De Backer

Aan fun geen gebrek tijdens de show. Lauv haalt tussendoor een diashow boven van zijn verschillende persoonlijkheden, ontvangt een teddybeertje uit het publiek en roept mensen op het podium om mee te zingen. Met “Sims” krijgen we pas echt in de gaten hoe leuk deze show wel niet is. Het vrolijke liedje wordt begeleid door visuals uit het gelijknamige computerspel en even later veranderen de animaties in een reeks 90s regenbogen tijdens “fuck, i’m lonely”. De set neemt een rotvaart met “I’m so tired”, Lauv’s samenwerking met Troye Sivan. Na een intermezzo van fans op het podium steekt hij met “Chasing Fire” de zaal nog eens in brand.

Maar Lauv is niet een en al fun. In zijn show wilt hij graag ook ruimte maken voor serieuze onderwerpen. Niet de zoveelste speech over wereldvrede, verdraagzaamheid of klimaat, maar een plots heel persoonlijk bericht verschijnt op het scherm. Terwijl Lauv voorleest komen de zinnen een voor een op het gigantische scherm tevoorschijn. ’In januari 2019 zat ik diep in de put. Ik weet nu dat ik een depressie had en leed aan OCD.’ Hij schreef “Sad Forever” over die periode en raadt iedereen aan ook hulp te zoeken als er geen uitweg blijkt te zijn. Het blijft nog even stil voor een nieuw en volledig akoestisch lied dat de harten die nog niet waren gesmolten, kan ontdooien. Een prachtige versie van “Breathe” is het sluitstuk van dit emo gedeelte.

© CPU – Fleur De Backer

Afsluiten doet Lauv met zijn doorbraak hit “I Like Me Better”, een verplicht nummer dat al niet meer te vergelijken is met de hits die vandaag op de radio te horen zijn van Lauv. In de AB liet de jonge Amerikaan zien dat pop niet alleen gaat om goeie songs. Met een grote productie, een zelfzekere houding op het podium en een evenwichtige setlist, solliciteerde Lauv voor een spot in de Lotto Arena. Misschien lukt het wel met zijn debuutalbum How I’m Feeling, dat op 6 maart uitkomt.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:
Drugs & The Internet
Paris in the Rain
Paranoid
Reforget
Sims
Enemies
Easy Love
fuck, i’m lonely
I’m So Tired..
Feelings
Superhero
Chasing Fire
Bracelet
Sad Forever
For Now
Getting Over You
Breathe
The Other
Never Not
I Like Me Better

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…
InstagramLiveRecensies

Lauren Spencer-Smith @ Ancienne Belgique (AB): Overvolle TikTok-pallooza

Negentien jaar en al zalen volledig kunnen uitverkopen. Niet iedereen kan het, maar de jonge Britse zangeres Lauren Spencer-Smith is er eentje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.