LiveRecensies

Jack Burton @ NEST: Sterke stemmen en spontaniteit

© Larissa Zenner

Zo nu en dan organiseert They Call It Indie optredens in de oude bibliotheek van Gent (ook wel bekend als NEST). Onlangs zagen wij er een sterk optreden van Amerikaan Jake Wesley Rogers, maar deze keer liep het zaaltje vol voor Jack Burton. Bij de Amerikaanse zanger geldt ‘what you see is what you get’. De zanger ziet eruit alsof hij een sterke soulstem heeft en afgaande op zijn twee ep’tjes is dat ook zo. Jack Burton laat zich niet alleen inspireren door zijn vrouw en muze, maar ook door de overwinningen en moeilijkheden in het leven. Dat resulteert in muziek die een lichtpuntje in de duisternis kan zijn. Vooraleer we kunnen zeggen of Burton ook live licht in ons leven brengt, krijgen we nog twee voorprogramma’s voorgeschoteld.

Een warme stem en een akoestische gitaar, meer heeft Lion Mupenzi niet nodig om NEST te verwarmen. Hij brengt een afwisseling tussen eigen nummers en covers van onder andere Leon Bridges. Lion geeft toe dat er af en toe een foutje in zijn aangename gitaarwerk sluipt, maar de warme persoonlijkheid maakt dat goed. Na een vijftal nummers houdt de zanger het al voor bekeken, maar van ons had hij gerust nog wat langer mogen doorspelen. Lion Mupenzi heeft niet de meest fantastische nummers van de avond en is technisch gezien ook niet de beste muzikant, maar door zijn authentieke persoonlijkheid en spontaniteit kunnen we hem dit vergeven. Het is ten slotte nog maar een try-out.

© Larissa Zenner

Vanaf de eerste seconde is het duidelijk dat ook Shtevil een sterke stem heeft. Hij begint zijn set met in zijn gitaar te zingen en zo een speciale echo te creëren. De zanger is niet alleen origineel, maar speelt ook goed gitaar en weet dit te combineren met zijn stem en toffe, kritische teksten. Shtevil heeft zeker en vast geen schrik om door te spelen en zingen, maar weet ons ook te amuseren met ludieke vertelsels. Met zijn catchy nummers slaagt hij erin om het publiek te doen meezingen. Shtevil heeft niet alleen een sterke stem en goede, catchy nummers, maar weet ook veel sfeer te creëren.

Jack Burton en zijn vrouw (die zorgen voor de zang, het gitaarwerk en de saxofoon) worden versterkt door twee Gentse gasten op bas en drum. Dat duo gaat mee op de Belgische tour van de Amerikaan. Ondanks dat het viertal elkaar nog niet lang kent, lijken ze goed op elkaar te zijn ingespeeld. De soulstem gaat gepaard met muziek die invloeden haalt uit country, blues en zuiderse muziek, maar is met momenten ook vrij funky. Burton maakt het zo nu en dan redelijk moeilijk om stil te blijven zitten. Hij toont zijn diversiteit graag en weet zo bij iedereen in de smaak te vallen.

© Larissa Zenner

Ook Jack Burton weet het publiek tussen de nummers door te entertainen met leuke, grappige verhaaltjes. In een spontane bui nodigt Burton zijn twee voorprogramma’s uit op het podium. Onder het motto ‘we’re gonna figure this out’ grijpt Shtevil opnieuw naar de gitaar en Lion Mupenzi haalt zijn warme stem terug boven. Niet gerepeteerd, maar misschien wel het hoogtepunt van de avond. Sterke stemmen en spontaniteit zijn dingen die heel de avond terugkwamen en dat maakte het net zo leuk voor het publiek. We hebben drie acts gezien die zich geamuseerd hebben, en wij hebben dat ook gedaan.

Jack Burton speelt deze week nog drie optredens in België: op 24 oktober in Herselt, op 25 oktober in Antwerpen en op 27 oktober in Brugge.

688 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brutus - "Sand"

Vorig jaar bracht Brutus met Nest één van de betere platen uit ons Belgenlandje uit, maar het lijkt er op dat nog…
FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2019

Belgische muziek, of belpop, is een fenomeen waar je als Belgische muzieksite niet omheen kunt. En maar goed ook, want in ons…
LiveRecensies

Jake Wesley Rogers @ NEST: Kippenvel en spiritualiteit

De Amerikaanse Jake Wesley Rogers tourt voor het eerst door Europa en houdt ook halt in het Gentse NEST. Eerder dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.