LiveRecensies

Jake Wesley Rogers @ NEST: Kippenvel en spiritualiteit

© Photogenica Fotografie – Picture by Willem Devriendt

De Amerikaanse Jake Wesley Rogers tourt voor het eerst door Europa en houdt ook halt in het Gentse NEST. Eerder dit jaar bracht hij zijn eerste ep uit en boekte al kleine succesjes met covers van “I’ll Stand By You” en “Only You”. Met ietwat spirituele teksten en een soulvolle stem brengt hij eerder intiemere muziek, ideaal voor een kleinere setting. Eerder deze week stelden wij hem al enkele vragen. We hadden het onder andere over zijn muzikale invloeden, dromen en wat hij van Europa vindt.

Jake heeft niet één, maar twee Gentse bands in zijn voorprogramma staan en Ventus mocht de spits afbijten. Het duo bracht ingetogen pianomuziek die gepaard ging met een mooie samensmelting van twee stemmen. De lage stem van de zanger legde een mooie basis, terwijl de zangeres hier en daar de hoogte in ging. De pianomuziek en meerstemmige muziek deden sterk denken aan Oh Wonder. We waren dan ook helemaal niet verbaasd toen de twee “Ultralife” van dat Brits duo coverden. Wat later kregen we nog enkele covers te horen (waaronder Billie Eilish en Jorja Smith), maar ook de eigen nummers wisten overeind te staan.

© Photogenica Fotografie – Picture by Willem Devriendt

Lapis Lazuli haalde naar eigen zeggen de mosterd bij Tame Impala en George Michael, en wij herkenden invloeden van beiden. Het vijftal kende aan het begin van de set wat technische problemen, maar liet zich niet doen. Lapis Lazuli deed ons denken aan een iets stevigere en snellere versie van Cigarettes After Sex. Het was dan ook geen wonder dat ze vroegen om het licht wat meer te dimmen en zo een zwoelere sfeer te creëren. Naast eigen werk kwam de band ook af met een zwoele, maar schitterende cover van “Born Slippy” van Underworld. Vooraleer het laatste nummer werd ingezet, zei de zanger dat het een moeilijk begin was, maar het dan goed was. Wij gaan akkoord.

Jake Wesley Rogers zat al vanop de tribune mee te kijken naar zijn supportacts, maar eens achter de piano wist hij alle aandacht op te eisen. Niet omdat de muziek luid was of bombastisch, maar de intimiteit en persoonlijkheid riepen om aandacht. Doordat de teksten zo persoonlijk zijn, leek het alsof we in iemands dagboek lazen over hoe het is om als homo op te groeien in Missouri of andere persoonlijke onderwerpen. Die teksten gingen gepaard met mooie pianomuziek en een krachtige stem die ons vele malen kippenvel bezorgde. Tijdens het optreden was het dan ook volledig stil in de zaal, iets wat niet zo vaak meer gebeurt tijdens concerten tegenwoordig.

© Photogenica Fotografie – Picture by Willem Devriendt

Jake wist ons meerdere malen helemaal mee te nemen in zijn muziek, waardoor we bijna de rest van de wereld zouden vergeten. De Jake-bubbel was gevuld met oprechtheid en spiritualiteit. Nummers als “God Bless” en “Jacob From The Bible” zijn duidelijk gebaseerd op geloof en de bijbel, maar de muziek is zeker en vast niet gedateerd. De zanger wist ons dan ook mee te nemen naar zijn kerk. We zouden het optreden zelfs bijna een religieuze ervaring durven noemen, die ons naar adem deed snakken. Een open-minded religie die gevuld is met liefde en een Messias met een hippe snor. Nadat hij zijn optreden a capella eindigde, bleeft het nog enkele tellen stil vooraleer er een groot applaus ontstond.

Facebook / InstagramWebsite

917 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brutus - "LIAR"

Een maand geleden vond er een donderslag bij heldere hemel plaats. Gelukkig houden wij wel eens van een ferme donderslag, zeker als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brutus - "Dust"

Brutus geldt als een van de grootste metalsensaties van ons Belgenlandje. De driekoppige band stond dit jaar zelfs voor de eerste keer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jake Wesley Rogers - "Weddings and Funerals"

Amerikaan Jake Wesley Rogers trok voor het eerst met zijn piano door Europa in 2019 en hield toen halt in NEST, om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.