AlbumsRecensies

Moon Duo – Stars Are The Light (★★★★): Interplanetaire zweefsessie

Aha, het zoveelste album van Moon Duo werd eindelijk op de aarde afgestuurd! Inderdaad, ook wij zijn de tel al lang kwijt. Deze man en vrouw uit San Francisco hebben een aanleg voor psychedelica – zoveel is wel duidelijk – en kunnen daar klaarblijkelijk de ene langspeler na de andere mee opvullen.

Hun prettig gestoorde doolhofsound is vandaag de dag nog steeds even boeiend als in de prille beginjaren van Moon Duo. Uiteindelijk kunnen we niet anders dan vaststellen dat zij het koningspaar van de ludieke klankjes zijn na het beluisteren van Stars Are the Light ­- alhoewel het woord ‘beluisteren’ nogal veel schakeringen kent bij deze band. Aandachtig in je opnemen en analyseren zit er in ieder geval niet in, aangezien we over heel de lijn in een trance verkeren door al de verdovende klanken.

Wel is het jammer dat we op voorhand al zo veel van Stars Are the Light gehoord hadden. De plaat telt acht nummers, waarvan we al drie lange exemplaren in ontvangst hadden mogen nemen. De reis naar de maan kan natuurlijk niet eindeloos zijn, maar toch hadden we gerekend op iets meer onverwachts aanwezige meteorieten van songs om het album mee op te fleuren.

Lekkerbekken blijft het echter consequent. Stars Are the Light opent met het bewijs van hun kunde als meditatieleiders. “Flying” is een zweverige opener die de psychedelische flow in gang steekt en alles extra kleurrijk en zelfs vloeibaar lijkt te maken. Vaste grond verdwijnt onder de voeten en ook op “Lost Heads” en “Eternal Shore” blijft alles heerlijk wazig. De cirkel wordt rond gemaakt op de plaat, want de afsluiter is een even bedwelmend staaltje sfeerschepping als waar we mee begonnen waren.

Een lang leven is die algehele kalmte echter niet beschoren, want de andere zijde van duo Moon Duo bestaat uit klanken, effecten en structuren die enkel Duracell-konijnen kunnen bijhouden. De volle lading psychedelische klankjes die zichzelf vanaf de achtergrond naar de voorgrond bombarderen, krijgen we op de andere helft van het album. Met hymnes die groovier en groovier worden, gelaagde zanglijnen die baden in reverb en ludieke basloopjes is het weer eens prijs. En dan hebben we het nog niet gehad over de vaak opduikende gitaarlijnen die iets oosters over zich hebben, maar uiteindelijk buiten elke windrichting blijken te vallen. De titeltrack, “Fall (In Your Love)” en “The World and the Sun” blinken hier stuk voor stuk in uit.

We hadden voorspeld dat Stars Are The Light grijpen naar de sterren zou worden – of toch in ieder geval met grote pupillen vanuit de zetel fantaseren over die sterren. En die voorspelling is exact uitgekomen. Tijdens het luisteren dringen kleurrijke taferelen zich onvermijdelijk op en kunnen we ons de beslommeringen van alledag zelfs niet meer herinneren. Psychedelica van de bovenste plank, zoveel is zeker.

Op donderdag 17 oktober komt Moon Duo naar de Vooruit in Gent. Tickets vind je hier.

Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moon Duo - "Eternal Shore"

Het duo Moon Duo mag dan wel afkomstig zijn uit San Francisco, hun muziek laat je cirkelen rond de maan en alle…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moon Duo - "Lost Heads"

Moon Duo is een duo uit San Francisco, maar met hun nummers maken ze wel degelijk reizen naar de maan en omstreken….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moon Duo - "Stars Are The Light"

De twee actievelingen van Moon Duo komen aanstormen met heuglijk nieuws. De man en vrouw uit San Francisco hebben al een hele…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.