InterviewsNieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single “Television” + interview The Waltz

In een niet zo ver verleden was The Waltz een van de halve finalisten van Humo’s Rock Rally en speelden ze ook op een van onze befaamde Dansende Beren feestjes. Met tracks als “Force Publique” en “Ferocious” ramden ze zich, zowel live als op plaat, moeiteloos een weg naar ons gitaarhart. Na een lange radiostilte is de band daar (eindelijk) terug met “Television”, dat bij ons in première gaat.

Daar waar ouder werk van The Waltz zich focuste op het melodische, beuken de zware gitaren van “Television” er nog harder in. Er heerst een duistere sfeer rondom dit nummer, die extra wordt versterkt door de rauwe effecten op de vocalen. “Television” is wat je krijgt wanneer je bands als Raketkanon, Wallace Vanborn en STAKE in een borrelend geheel laat versmelten; een ruw, dynamisch crowdsurfanthem met meer dan een paar hoeken af.

Ter gelegenheid van deze nieuwe single stelden we de band ook een aantal vragen.

Dag The Waltz, eerst en vooral proficiat met de nieuwe single. Het is al een tijdje geleden dat we van jullie hoorden, waar hebben jullie in tussentijd uitgehangen?

Benoit: Hartelijk dank! Inderdaad even geleden. We hebben toch een lastige periode achter de rug. Mensen zien vertrekken uit je band is niet gemakkelijk, maar de bedoeling was om direct verder te werken, niet bij de pakken te blijven zitten en zo snel mogelijk terug een band te vormen. Dat ging toch wat trager dan gedacht (lacht).

De band maakte zoals je zegt een aantal personeelswissels door (met Pironet die zich nu ten volle op Portland focust, et cetera). Hoe maakten jullie van een ‘verhakkelde’ band terug een groep?

Kevin: Inderdaad. Je kunt het toch wel een soort identiteitscrisis noemen. Nadat Jente met Portland ‘De Nieuwe Lichting’ won, hadden we wel verwacht dat dit voor hem wat moeilijker ging worden. Nick, de synthman, vertrok met z’n geliefde naar Engeland, wat wekelijks repeteren wat moeilijk maakte. Bassist en enigma August verliet het schip om zichzelf wat te gaan zoeken.

Uiteindelijk schoten Benoit en mezelf over en zijn we blijven zoeken tot we terug een geheel konden vormen. Na allebei enkele jaren in Hasselt te vertoeven, was het voor ons praktisch gezien gemakkelijker om personen te zoeken uit de buurt, West-Vlaanderen dus. De geknipte persoon vinden is allesbehalve simpel geweest. Tot we enkele maanden terug bij de perfecte bassist terechtkwamen: Arne (Elmo voor de vrienden). Vanaf de eerste week zijn we erin gevlogen en beginnen werken aan nieuw materiaal. Na enkele weken doken we de studio al in. Benoit hield zich tijdens deze opnamesessies dan ook meer en meer bezig met het zoeken van partijen op zowel gitaar als synth als andere vreemde geluiden. Hij wou door middel van een gitaar/synth zijn creatieve input in een nummer anders gaan invullen, en het komt volgens hem ook door zijn gebrek aan drumtalent.

De vacature voor drummer wordt fantastisch ingevuld door een jong talent genaamd Sybe Versluys, ook de man achter de ketels bij onder andere Hyper!. Meer dan één repetitie was er niet nodig om te horen dat dit de nieuwe Waltz was.

Jullie nieuwe single klinkt een pak zwaarder en minder elektronisch dan eerder werk als bijvoorbeeld “Force Publique”. Is dit het nieuwe geluid van The Waltz tout court, of enkel bij deze single?

Benoit: Misschien wel, misschien ook niet. We weten het zelf niet. De eerste single is inderdaad wat aan de zwaardere kant, maar dat is misschien wat opgekropte energie van de afgelopen twee jaar. Het zal allemaal wel iets vuiler zijn denk ik. Nu ja, morgen maken we dan misschien een ballad… Dat kan zomaar. Het nieuwe werk wordt dus niet alleen maar bikkelharde muziek.

Kevin: Ik denk dat we achteraf gezien niet echt tevreden waren met bijvoorbeeld “Force Publique”. We waren tijdens die periode wel wat ‘op den tsjool’ denk ik. We hadden geen flauw idee wat we deden hoor. We willen nu voornamelijk een eerlijkere en rauwere sound creëren. Hard, onzacht of poeslief.

Wat kunnen we verder nog van jullie verwachten de komende maanden?

Benoit: Sowieso nog een tweede (en derde) single! Een livesessie, videoclip… the usual shit zeker. We werken ook keihard om jullie in het nieuwe jaar hopelijk weer lastig te komen vallen met van alles en nog wat. We willen ook zo veel mogelijk ons nieuw werk live brengen, daar kijken we echt naar uit.

Facebook / Instagram / vi.be

Wordt vervolgd.

136 posts

About author
Managet en boekt als OENGER, is Cultuurmanager vermomd als IT-ambtenaar.
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2022

Na enkele jaren die in het teken stonden van het coronavirus, kon het Belgische muzieklandschap zichzelf eindelijk terug rechttrekken met een ietwat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Portland - "Stardust"

Nu het einde van het jaar nadert en het alsmaar vroeger donker wordt, leent het weer zich meer dan perfect tot de…
InstagramLiveRecensies

alt-J @ Vorst Nationaal: De droom doorprikt

Het succesverhaal dat alt-J heet, begon zo’n vijftien jaar geleden in de woonkamer van frontman Joe Newman met een goede kruik glühwein….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.