Live, Recensies

EarthGang @ Botanique (Orangerie): Overal blije gezichten!

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Straight outta Atlanta klaar om de wereld te veroveren, dat kan alleen maar EarthGang zijn. Sinds 2008 zijn Olu en WowGr8 al bezig met het maken van hiphop en soul funk, maar het duurde wel een tijdje voor ze hun plaats in de muziekwereld vonden. Heel wat ep’s en nummers passeerden de revue vooraleer ook J. Cole hun talent ontdekte en hen prompt tekende bij zijn eigenste Dreamville label. Sinds 2015 bewegen ze zich steeds meer in een opwaartse spiraal en stonden ze zelfs nog in het voorprogramma van Mac Miller, J. Cole en vorig jaar nog Billie Eilish. Twee weken geleden brachten ze hun derde album Mirrorland uit, waarop ze onder andere ook samenwerkten met Young Thug en T-Pain. Met dat album vertrokken ze onlangs op hun Europese tour, die gisteren dus ook halt hield in een volgepakte Orangerie in Brussel.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

EarthGang had duidelijk grootse plannen voor hun Europese tournee, want ze schotelden ons maar liefst twee voorprogramma’s voor. Om acht uur was het meteen al aan de eerste en dat was de enige echte Innanet James. Afkomstig uit Brooklyn werkt de 24-jarige al een tijdje aan zijn doorbraak. Hij kreeg gisteren echter maar een kwartier de tijd om zich te bewijzen en dat was vanzelfsprekend heel kort. Er was ook nog niet zoveel volk afgezakt naar de Orangerie en de interactie verliep wat moeilijk. Innanet James speelde een achttal nummers, waaronder ook zijn samenwerking met Pusha T, maar dan wel in een ingekorte versie. We kregen zelfs een première te horen met het gloednieuwe “Hunnids”, dat om middernacht het levenslicht zag. Al bij al was het zeker niet slecht, maar nu ook niet overweldigend.

Wifisfuneral is al een iets grotere naam in de scene en heeft met anderhalf miljoen luisteraars op Spotify al een behoorlijk aantal fans. Zijn show gisteren was echter een belediging voor iedereen de gekomen was. Hij was flink stoned en kwam zeer teruggetrokken en zonder motivatie over. Zijn nummers zijn nochtans niet slecht en hebben wel een bepaalde hardheid in zich die ons wel aansprak. Dat hij ook goed kan rappen, liet hij ons toch horen, maar zonder energie kwamen de nummers niet zo over zoals ze zouden moeten. Spijtig ook dat hij het na een klein kwartier al voor bekeken hield. Dit was geen al te goede beurt en voldeed niet aan de opdracht van opwarmer, namelijk het publiek klaarstomen voor de hoofdact.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

De nieuwe koningen van de ‘freaky southern’ rap kwamen goed geluimd en (hoera!) ook op tijd op het podium en verwelkomden het talrijk verschenen publiek meteen met het vrolijke “LaLa Challenge”. Na wat handjes geschud in de voorste rijen schoot het energielevel een eerste maal drastisch de hoogte in. Olu legde bij het tweede nummer “Top Down” zijn fluogele jas aan de kant en dat kon maar één ding betekenen: nog meer sfeer en energie. De eerste moshpit was dan ook al snel een feit en het refrein kon al gretig meegezongen worden. Het duurde ook niet lang voor het tweetal een oldschool richting uitging (“Bank”) en ze hun sterke stemgeluiden heerlijk bovenhaalden. Dat de dj zich wat meer op de achtergrond hield, zoals dat eigenlijk hoort tijdens een hiphopshow, was trouwens ook mooi meegenomen, omdat de aandacht zo volledig naar de twee rappers ging.

Wie een cliché hiphopshow verwachtte waar amper iets gegeven wordt om het publiek, merkte al snel dat dat bij EarthGang niet van toepassing is. Olu en WowGr8 toonden zich heel toegankelijk voor het publiek en zochten vaak oogcontact en interactie. De sfeer ging daardoor snel nog meer de hoogte in met als eerste hoogtepunt “Proud Of U”. Eigenlijk is het nummer eerder heel relaxed, maar live werd er wel gretig op en neer gesprongen. Het volgende toppunt volgde al snel met “This Side”. De twee kregen het publiek muisstil en zorgden ervoor dat honderden hun smartphonelampje heen en weer bewogen op het ritme van de muziek. De rust was niet van korte duur, want tijdens dat zelfde nummer brak er plots extase uit en dat zorgde wel voor een heel grote pogo. Over crowdcontrol gesproken, voor “Meditate” kregen ze de zaal zo ijzingwekkend stil dat je zelfs een speld zou hebben kunnen horen vallen.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Enige minpuntje aan het concert was het soms wat makke geluid. De instrumentals stonden vaak redelijk stil in vergelijking met de vocals van de twee blije gezichten. Daar kunnen ze natuurlijk weinig aan doen en werd uiteindelijk gelukkig ook geen spelbreker. Verder vonden we de nummers “Tequila” en “Trippin” eerder matig en haalden ze de energie helemaal weg. Daar kon ook de feilloze vocale prestatie van WowGr8 niets aan veranderen. Het dipje werd gelukkig snel overwonnen met “Stuck”, een nummer dat gaat over houden van jezelf. Het werd zelfs even lichtjes politiek getint voor “FDT” en “Missed Calls”, maar meer dan een sneer naar Donald Trump werd het gelukkig niet. Er mocht ook nog eens gesprongen worden bij funktrapnummer “Artificial”, waarbij het kookpunt stilaan bereikt werd.

Als we iets van de show over een aantal jaar zullen onthouden, dan is het wel de dance battle die EarthGang tijdens “So Many Feelings” organiseerde. Fans klommen het podium op en een na een zetten ze een sterk dansje neer. Het publiek ging uit zijn dak en we zagen de glimlachen van Olu en WowGr8 nog breder worden. Ondanks dat de nadruk vooral op hun recentste worp Mirrorland lag, brachten ze ook een viertal nummers van hun Dreamville project. “Wells Fargo” deed de vloer daveren, maar “Down Bad” kreeg ons toch nog het beste mee. Na een bedanking voor de trouwe steun was het al tijd voor slotnummer “Up”. Een jaar lang stond de Colors-sessie op YouTube vooraleer het eindelijk officieel gereleaset werd. De vrolijkheid, funk en de geweldige inzet van de stemmen maakten het nummer tot een hit en dat was gisteren duidelijk te merken. Woord voor woord werd het nummer meegezongen en een laatste maal schoot de energiepijl hoog de lucht in.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

We hadden onze bedenkingen voor hun passage in de Botanique, maar dat bleek volledig onterecht. Met veel plezier stonden ze op de bühne en entertainden het publiek van de eerste tot de laatste minuut. Sfeer was er en ook de nieuwe nummers van de meest recente plaat Mirrorland werden live sterk gebracht. Olu en WowGr8 gebruikten geen of amper backtrack en trokken ons met hun flow in hun ban. Acts zoals EarthGang bestaan er momenteel gewoonweg te weinig, maar misschien kunnen zij wel iets losmaken. Wij hopen alvast dat ze binnenkort nog eens halt houden in ons land.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

LaLa Challenge
Top Down
Bank
Proud Of U
This Side
Swivel
Tequila
Trippin’
Stuck
FDT
Missed Calls (Fuck Donald Trump)
Artificial
So Many Feelings
Meditate
Sacrifices (Dreamville cover)
Wells Fargo (Dreamville cover)
1993 (Dreamville cover)
Drown Bad (Dreamville cover)
Up

20 september 2019

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief