AlbumsRecensies

Emeli Sandé – Real Life (★★½): Drama met een boodschap

De hemelse stem van Emeli Sandé klonk voor het eerst uit uw speakers in 2011. Debuutsingle “Heaven” was meteen een eerste hit en al snel volgden “Daddy” en “Next To Me“. Deze drie fantastische nummers waren slechts een voorproefje van Our Version Of Events. Met haar debuutalbum stond Sandé in de lijst van best verkopende albums ooit in Brexitland. Voor haar tweede album keerde de Schotse terug naar haar roots in Zambia. Ondanks positieve kritieken van de pers wist Long Live The Angels het publiek niet te overtuigen. Op “Hurts” na kunnen we niet stellen dat Sandé hits heeft gescoord met dit album, maar “Breathing Underwater” en “Highs & Lows” waren ook twee geweldige singles. In 2017 bracht de zangeres een EP uit, waarop opnieuw geen hits staan. Emeli Sandé lijkt wel van de radio verdwenen en zo ook vergeten te zijn door de wereld.

Toeval wil dan ook dat Emeli Sandé haar nieuwste langspeler er eentje is voor zij die vergeten zijn. Voor de vergeten mensen, de mensen die naar de rand van de maatschappij zijn geduwd of mensen die neergeslagen zijn. Via Real Life wil Emeli Sandé zelfvertrouwen en hoop doorgeven naar haar luisteraars. ‘No matter what color of your skin’ en ‘We all gonna bleed the same shade of rouge’ klinkt het al op opener “Human”. De intro van het nummer doet denken dat dit een dance-album wordt, maar niets is minder waar. Strijkers versterken al snel de emoties die de zangeres in haar stem legt. Tijdens het eerste deel van het refrein krijgen we alleen maar de warme stem en strijkers te horen. Er mag al wat drama zijn bij Sandé. Toch is het moeilijk om stil te staan op dit groovy nummer. Met “Selah” begon Sandé zeer rustig aan Long Live The Angels, maar “Human” overtuigt ons meteen, en zo weet de Schotse haar derde album goed in te zetten.

Op “Love To Help” smijt Sandé het al over een andere boeg, maar ze maakt het ons nog steeds moeilijk om stil te blijven zitten. De inspirerende boodschap gaat hier gepaard met een hele hoop ‘sha-la-la-la-la’s die worden verzorgd door een klein koortje. Een groter koor zorgt opnieuw voor drama op “You Are Not Alone“. Het orgel (dat ook terugkomt op “Real Life”) zorgt ervoor dat we het gospelgevoel van “Breathing Underwater” zo terug krijgen. Ook catchy drumlijnen (vergelijkbaar met die op “Heaven”) komen terug op Real Life. Doordat dat koor (alweer) terug keert op “Shine” weet het nummer zich wel genoeg te onderscheiden van de debuutsingle. “Shine” is veel meer dan het hergebruiken van het catchy drumlijn idee. Hoewel Sandé zegt dat we van liefde het licht moeten maken in de duisternis brengt dit nummer ook al veel licht en vrolijkheid met zich mee. Long Live The Angels was over het algemeen een stuk ingetogener dat zowel het voorgaande en het erop volgende album, maar in tegenstelling tot Our Version Of Events straalt Real Life veel meer vreugde uit.

Na het zeer dramatische (misschien iets té dramatische) “Sparrow” keert Sandé terug naar de piano en dat kunnen wij appreciëren. Toch is “Honest” geen volledige vlucht van al het drama, want ook hier bouwen de strijkers op naar een climax. Het had ook zonder strijkers gekund. Op “Survivor” toont het koor dat ze hun rustmomentje hebben overleeft. Dankzij het vleugje Afrikaanse ritmes doet het nummer wat terug denken aan “Highs & Lows”, maar opnieuw ligt het er niet al te dik op. Nummers als “Extraordinary Being” en “Free As A Birde song inspirerend moet zijn, en we niet bijvoorbeeld een liefdesnummer te horen krijgen, wordt het wat eentonig. Zeker als er dan nog eens op bijna elk nummer strijkers en een horde backings te horen zijn.

We zijn allemaal gelijk, je bent buitengewoon, je staat er niet alleen voor, liefde zorgt voor licht tijdens donkere periodes… Aan positieve boodschappen is er geen tekort op Real Life. Hetzelfde geld voor de dramatische strijkers en achtergrondzangers en -zangeressen. Tijdens de eerste helft van het album zorgt dit voor het stimuleren van het gelukshormoon, maar na verloop van tijd begint het wat tegen te steken. Emeli Sandé maakt dezelfde fout als op Long Live The Angels door ook hier teveel hetzelfde te blijven doen. De afwisseling die de zangeres wist te creëren op haar debuutalbum is ver te zoeken op later werk. Op Real Life staan er ook wel nummers die anders klinken (zoals “Love To Help” en “Same Old Feeling”), dus als Sandé de volgorde van de nummers wat zou aanpassen zouden we al de indruk hebben dat het album meer gevarieerd is. Verder doet Real Life ons met momenten terugdenken aan eerder vernoemde albums, maar toch kunnen we zeggen dat de Schotse haar sound enorm veranderd is sinds 2016. Emeli Sandé evolueert sterk met haar muziek, maar wij vrezen dat haar meesterwerk al in 2012 in de winkelrekken lag.

Op 10 november stelt Emeli Sandé haar nieuwste album voor in Cirque Royal, maar zonder twijfel zullen ook de hits van haar meesterwerk van de partij zijn.

Facebook / Instagram / Website

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

951 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Emeli Sandé - "When Someone Loves You" (feat. Nile Rodgers)

Zowel Emeli Sandé als Nile Rodgers zijn al een tijdje over hun hoogtepunt heen, maar dat betekent niet dat ze geen goede…
AlbumsRecensies

Emeli Sandé - Let's Say for Instance (★★): Verwarrende vraagtekens

Emeli Sandé is tien jaar na haar debuutalbum nog steeds voornamelijk gekend vanwege de nummers die op die plaat stonden. “Next to…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Emeli Sandé - "Look What You've Done" (feat. Jaykae)

Emeli Sandé daalde aan het begin van het vorig decennium neer met debuutsingle “Heaven” en scoorde al gauw enkele hits. Our Version of…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.