FeaturesFestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Tien acts om te ontdekken op Leffingeleuren 2019

Het einde van de festivalzomer zit er bijna aan te komen, maar niet voordat er in Leffinge weer een heuse volkstoeloop plaatsvindt. Voor de 43ste keer alweer kan je daar terecht voor Leffingeleuren, een festival dat de laatste jaren terugkeert naar de roots en zo veel meer inzet op de bands van de toekomst. Heel wat voer om te ontdekken dus, en wij pikten er tien uit die je zeker niet mag missen.

Squid (vrijdag, 20u25 – 21u15, Kapel)

De band waar we het hardst naar uitkijken op Leffingeleuren moet toch wel Squid zijn. De groep bracht vorige week vrijdag nog een super goeie ep uit, en die zullen ze dan ook voor het eerst op Belgische bodem spelen in Leffinge. Squid weet een slimme mix te brengen tussen postpunk, pop en jazz en dat op uiterst doordachte manier. De ene keer heb je zin om je dansbenen in gang te zetten, de andere keer wil je liever een moshpit opentrekken. Heel boeiende muziek dus en we zijn heel benieuwd hoe dat live zal overkomen.

Pile (vrijdag, 21u25 – 22u25, Café De Zwerver)

Leffingeleuren weet duidelijk wat er speelt in de muziekwereld tegenwoordig, en met Pile hebben ze een band gestrikt die een bescheiden hype weet neer te zetten in de iets meer donkere noiserock muziekscene. Pile brengt dan ook mix tussen noise en emo, op zo’n manier dat je verwacht wordt altijd de aandacht er bij te houden. Voor fans van black midi, Parquet Courts en zelfs Queens Of The Stone Age; Pile weet een heel diverse en strakke sound neer te zetten dat live voor vuurwerk zal zorgen in het gezellige café.

Yīn Yīn (vrijdag, 21u55 – 22u55, Kapel)

Nadat Nederland met Altin Gün al een fantastisch Turks-psychedelisch exportproduct had, komen ze nu met Yīn Yīn op de proppen. Geen Turks, maar wel Thais dit keer, de psychedelica blijft behouden. Het resultaat is even dansbaar als altijd en de oosterse invloeden geven de sound alvast een zwoele sfeer. Door hun funky sound en de nodige energie om jezelf aan het bewegen te zetten, zal Yīn Yīn op vrijdagavond van de kapel een zweverig zweetkot maken. Afspraak daar!

The Blinders (zaterdag, 15u30 – 16u20, Zaal De Zwerver)

Leffingeleuren kreeg, net zoals ieder festival, te maken met enkele afzeggingen op de affiche. Dat werd fijn opgevangen en met The Blinders kregen we nog een last-minute toevoeging die we erg kunnen smaken. De band probeert Britpop wat nieuw leven in te blazen door erg te klinken als pioniers in het vak, maar doen er nog een extra portie stevige gitaren bij om er toch hun eigen draai aan te geven. Hun roots liggen dan ook in Manchester en het is dan ook niet vreemd dat die sound er wat in kruipt. Of dit de nieuwe Arctic Monkeys zijn, zullen we op zaterdag te horen krijgen.

Crows (zaterdag, 18u45 – 19u45, Zaal De Zwerver)

Wie Crows begin deze zomer aan het werk zag in Trix of Cactus Club weet dat er met de band een heel intens sfeertje zal passeren op Leffinge. De groep kreeg de hulp van IDLES bij het maken van hun debuutplaat en die vettige punksound kruipt dan ook duidelijk in de sound van hun muziek. Hier krijgen we een mix van postpunk en new wave die ons wat doet denken aan Joy Division, maar dan met meer punkinvloeden. Live is het alleszins heel strak en weet de band hun muziek perfect naar voor te brengen; niet te missen dus.

Willy Organ (zaterdag, 23u35 – 00u15, Busker Stage)

Met Willy Organ heeft Leffingeleuren de hype van de zomer geboekt die voorlopig nog steeds genegeerd wordt door Studio Brussel. Willy Organ is het eenmansproject van The Tubs frontman Simon Platteau en weet uit te pakken met een soort van disco schlager die zowel plezant als diepgaand is. Dat bewijzen nummers als “Er Is Niets Meer Aan Te Doen”, “Ik Ga Nooit Meer Naar Huis” of “Zoeken Naar Mezelf”. Nadat Leffingeleuren vorig jaar met Donny Benét al een stevige snor te pakken had, proberen ze met Willy Organ de polonaise helemaal in gang te krijgen. Eentje rond de kerk, als dat zou lukken?

Jordan Mackampa (zondag, 15u35 – 16u25, Zaal De Zwerver)

Op zondag komt Leffingeleuren doorgaans wat trager op gang, en met Jordan Mackampa hebben ze de perfecte band gestrikt om de kater van de dag voordien te doen vergeten. Zijn soulvolle indie doet denken aan Michael Kiwanuka, maar het heeft net allemaal iets meer bluesinvloeden. De man doet het allemaal alleen en die singer-songwriter vibe is ook duidelijk hoorbaar. Toch is het niet zo voorspelbaar als je zou denken en weet zijn prachtige stem iedereen omver te blazen. Eentje om op het gemak van te genieten.

The Mystery Lights (zondag, 20u15 – 21u15, Zaal De Zwerver)

The Mystery Lights is een band die zijn laatste plaat uitbracht via het legendarische Daptone label, maar allesbehalve een typische Daptone band is. De groep weet rock ‘n’ roll te mengen met garagerock, maar schuwt de invloeden van de vroegere soulrock bands duidelijk niet. Bij het horen van hun muziek beeld je je dan ook spontaan zwart-wit beelden in van grijze bars, waarbij de band voor heel wat sfeer zorgt. Op Leffinge zal het in kleur te doen zijn, maar sfeer zal er zeker niet ontbreken.

Frankie & The Witch Fingers (zondag, 21u20 – 22u00, Kapel)

Begin september speelde Frankie & The Witch Fingers nog samen met Oh Sees in Parijs, en het mag dan ook duidelijk zijn dat de band binnenkort tot de grote garagerockacts zal gerekend worden. Hun sound doet denken aan King Gizzard & The Lizard, Oh Sees en Ty Segall, en met de nodige fuzz weten ze hun nummers ook stevig genoeg te maken. Live zullen de riffs weelderig vloeien en zal de kapel vakkundig afgebroken worden. Handig zo op de laatste dag van het festival.

Busker Street (volledig weekend)

Leffingeleuren zet naast een betalend deel waarbij je heel wat internationaal talent kan ontdekken, ook in op een gratis deel waar je beginnend Belgisch talent kan zien. Op de Busker Stage, dat zich naast de kerk bevindt, kan je het hele weekend door het neusje van de zalm van de Belgische scene ontdekken. Bands die nog volop in ontwikkeling zijn, maar wel de kans krijgen om hier in minimalistische opstelling het beste van zichzelf te geven. Zo zie je er PINGPONGCLUB (die ook op ons showcasefestival spelen), Baltimore, Flying Rhinos en veel meer aan het werk. Het is er altijd gezellig en dus ook daar steek je best eens je neus boven het venster. De volledige line-up vind je hier.

Leffingeleuren vindt plaats op 13, 14 en 15 september in Leffinge. De tickets zijn nog steeds (in steeds beperktere mate) beschikbaar. De volledige line-up van het driedaags festival vind je hier.

2982 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesMuzieknieuwtjes

55 albums om naar uit te kijken in april en mei

Het eerste kwartaal van 2021 loopt ten einde en de lente is eindelijk in het land. Ook de muziekwereld lijkt weer helemaal…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Squid - "Paddling"

We kregen de afgelopen jaren een nieuwe lichting postpunkbandjes op ons bord, waarvan we al sinds de begindagen overtuigd zijn van hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Willy Organ - "Autostrade"

Als afgelopen jaar de wereld van het Nederlandstalige lied door één artiest gekleurd werd, dan is het wel door het boegbeeld van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.