Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Richard Dawson – “Jogging”

De Britse folkzanger Richard Dawson brengt al muziek uit sinds het begin van dit decennium, maar brak pas voor het eerst een beetje door met zijn vorige album Peasant uit 2017. Zijn folknummers waren altijd sterk geïnspireerd door avant-garde muzikanten uit de jaren ’60 (zoals Frank Zappa of Captain Beefheart). Het resultaat was iets eigenzinnigs en bizar, dat bij momenten nog best schitterend klonk ook. Vorig jaar bracht hij een album uit met zijn collectief Hen Ogledd, dat een totaal andere weg opging. Hier vermengde hij zijn aparte zangstijl met meer excentrieke elektronica. Dawson lijkt even voorgoed genoeg te hebben van de folk, want ook de nieuwe single “Jogging” gooit het over een andere boeg.

De muziek klinkt erg vol en druk. Het doet haast denken aan hard rock uit de jaren ’70 en ’80. We kunnen in het begin nauwelijks geloven dat we naar een nummer van Richard Dawson luisteren. Dit verandert pas wanneer het refrein komt (dat op een atypische manier heel erg catchy klinkt) en er een aantal van de pot gerukte solo’s volgen in het tweede deel. Tekstueel schuwt hij de zware thema’s nooit, maar hij deed dat vroeger wel op een eerder cryptische manier. De tekst van “Jogging”, die gaat over anxiety en isolement en vol zit met cultuurpessimisme en maatschappijkritiek, is daarentegen heel concreet en verhalend. Dit echter op de tonen van een ongemakkelijke melodie.

Richard Dawsons nieuwe album 2020 komt uit op 11 oktober bij Domino Records.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Skullcrusher – “Song for Nick Drake”

Skullcrusher, what’s in a name? Het laatste dat je verwacht wanneer je op play drukt, is omarmd worden door de kwetsbare stem…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Billie Marten - "Garden of Eden"

De Engelse Billie Marten heeft haar succesformule gevonden: een droevig verhaal, een fragiele stem en gitaargetokkel. Volgens dit recept fabriceerde de jongedame…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Birdy - "Surrender"

Birdy – een alias voor de Engelse zangeres Jasmine van den Bogaerde –  is vooral bekend om haar zachte stem en haar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.