Albums, Recensies

IDER – Emotional Education (★★★½): Prachtstemmen in de kijker

IDER bestaat uit twee hartsvriendinnen die samenwonen in Londen, en naast een woning, delen ze ook prachtstemmen. Lily Sommerville en Megan Warwick brachten eerder een parel van een ep uit en met dat werk onder de arm konden ze ons enkele maanden geleden al helemaal betoveren in Botanique. Nu is het eindelijk het zover en kunnen we ook hun allereerste langspeler beluisteren. Emotional Education barst van de emotie en strakke productie en is vooral een ode aan twee van de mooiste stemgeluiden in tijden.

De twee dames van IDER hebben stemmen die naadloos in elkaar overvloeien. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de focus vaak op hun samenzang ligt. De vriendinnen zijn zo goed op elkaar afgestemd dat ze ook over de gave bezitten om een nummer over te laten komen als een soort van bezwerende hymne. Intrigerend is het in ieder geval. Zet hun stemmen in de kijker en je hebt ieders aandacht getrokken, zo simpel is het, en dat weet het duo ook. Om die reden zouden nummers als “Mirror” of “Brown Sugar” ook helemaal tot hun recht komen in een stripped-down versie. Op plaat steekt er echter nog een doordachte productie achter, die je bijna onmogelijk niet kan opmerken en de songs nog een niveau hoger tilt.

“Wu Baby” met z’n diepe elektronica en “Invincible” moeten het zelfs voor een groot deel hebben van de catchy afwerking. Alleen al omwille van de tactische ‘wu baby, wu baby’s’ of ‘ooh-eeh’s’ zou je deze nummers willen opleggen. Het zijn eigenlijk niet de meest sterke songs, maar dat stoort voor geen seconde doordat IDER duidelijk weet wat ze aan het doen zijn. Toch heeft dat ook een duidelijke keerzijde. “Busy Being A Rockstar”, “Swim” en “Slide” zijn dan weer iets te radiovriendelijk voor deze dames. Wel toegankelijk voor het bredere publiek, maar het tweetal kan origineler, en laat dat nu net zijn waarom we zo graag naar hun muziek grijpen. Zeker in “Slide” is de opbouw veel te voorspelbaar en wanneer het refrein aanbreekt, kan je ons verveelde ‘allez, moest dat echt?’-smoelwerk aanschouwen. Geen fraai zicht.

Af en toe leggen Lily en Megan het even neer en die rustpunten zijn een welkome afwisseling. Maar of ze nu kalm beginnen of niet, uiteindelijk laat IDER haar greep nooit lang los en spits je toch weer de oren. Op “Clinging To The Weekend” doen ze het met een r&b flair en krijgen we al snel een vette producing op ons bord. Ook op “You’ve Got Your Whole Life Ahead Of You Baby” en “Saddest Generation” begint het duo uiteindelijk weer aan een opbouw en krijgen we een zoveelste emotioneel hoogtepunt te horen. Ook al bleek dat neerleggen dus telkens weer een aanvankelijke schijn en was er van bekomen geen sprake, ons hoor je niet klagen.

Naar onze mening had “Body Love” dé perfecte afsluiter van Emotional Education geweest. Het nummer bevat voor een keer geen echte climaxen, maar “Body Love” is gewoonweg een hoogtepunt als geheel. Alle troeven worden hier uitgespeeld: de samenzang is prachtig, de wendingen origineel en het einde komt hard binnen door de zanglijnen die uiteindelijk samenkomen. Betoverend.

Emotional Education zal soelaas kunnen bieden in emotionele tijden, en voor de rest simpelweg overrompelen met de schoonheid van hun stemmen. Ook al gaat IDER soms iets te radiovriendelijk, toch zal bijna niemand daar wakker van liggen door hoe catchy die nummers zijn en door de sterkte van exemplaren als “Mirror”, “Brown Sugar” of “Body Love”. We gaan nog veel horen van deze vriendinnen, wees daar maar zeker van.

Facebook

19 juli 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief