Live, Recensies

IDER @ Botanique (Witloof Bar): Liefdevol uurtje wegdromen

© CPU – Larissa Zenner

Voor het eerst mocht IDER een Belgisch podium betreden als hoofdact. De eer was weggelegd voor de Witloof Bar in de Botanique. Fans van Oh Wonder konden de groep wel al eens aan het werk zien in de Ancienne Belgique als hun voorprogramma. Nu waren ze aan een heuse wereldtour bezig die startte in de Filipijnen en zijn voorlaatste halte had in Brussel. Een leuke avond werd het, waarin de stemmen van de twee dames in de kijker werden gezet en ook hun enthousiasme aanstekelijk werkte.

Lily Somerville en Megan Markwick, dat zijn de twee dames die in IDER zitten. Samen zijn ze goeie vriendinnen en dat zie je ook op hun optreden. Het lijkt zelfs een beetje alsof we in de Witloof Bar allemaal onder vrienden zijn. Er heerst namelijk een amicale sfeer doordat het duo tussen hun songs door allerlei straffe stoten van hen vertelt. Lily is namelijk jarig vandaag en dat moest ze dus gisteren al een beetje voorbereiden. Ze wilde weten waar de beste feestjes waren in Brussel, het zal een wilde nacht geweest zijn omdat we ook het gevoel hadden dat ze het publiek echt wilden leren kennen.

© CPU – Larissa Zenner

Een feestje was hun optreden in het begin niet, maar dat hoeft niet slecht te zijn. Muzikaal stonden fragiliteit en breekbaarheid centraal, waardoor je ook gewoon gefascineerd was door de stemmen van de twee dames. Die van Lily is iets zwoeler, terwijl die van Megan iets intenser klinkt. Die interactie tussen de twee vocals staat ook centraal op hun shows. Zo doen ze twee a capella stukjes, waarbij dat nog eens extra opvalt. Nergens valt een valse noot te bespeuren, en de twee stemmen vullen elkaar perfect aan. Magisch en betoverend, maar ook met de nodige catchy invloeden in het muzikale aspect.

Dat muzikale wordt live wat beperkt. Er is een gitaar, een piano en een paneel geluidseffecten. Meestal wordt er gezongen onder een beat of een bepaalde sample die al op voorhand werd opgenomen. Maar in tegenstelling tot veel andere shows, stoort het hier niet. De band weet er perfect op in te spelen en er gigantisch veel dynamiek bij te steken. Zo krijgen we af en toe aanstekelijke gitaarlijnen bij bijvoorbeeld “Million”, “Learn To Let Go” en “Wu Baby”. Die laatste is trouwens een nieuw liedje dat zo goed in het oor ligt dat het niet anders kan dan een hit worden.

© CPU – Larissa Zenner

Maar er zijn niet enkel eigen nummers. De band probeert ook een cover uit van Outkast. “Roses” wordt iets minder snel gespeeld dan het origineel en krijgt veel meer dromerige invloeden. Denk aan London Grammar of, jawel, Oh Wonder. In tegenstelling tot een mannenstem zijn het hier twee vrouwenstemmen die interageren en die chemie werkt zich goed af op het publiek. Dat begint bij “Brown Sugar” (‘we want to see you dance’) lichtjes te bewegen en dat kan ook bijna niet anders, het is de meest dansbare song uit de hele set.

De rest van de songs van IDER bevinden zich in een waas. Een waas van liefde, van romantiek, maar ook van hoop en emotie. Zo is “You’ve Got Your Whole Life Ahead Of You Baby” een heel leuk popliedje dat een positieve sfeer weergeeft met eigenlijk een minder positieve boodschap. Dat is IDER, altijd proberen je te raken in het diepst van je hart. Dat deden ze een heel concert door, en wij verlieten de zaal dan ook met een extreem warm gevoel. Na de show wilden we de twee dames gewoon een gigantische knuffel geven. Het was knus en iedereen voelde een connectie met elkaar. Zo moeten concerten zijn, ze moeten mensen samenbrengen en laten genieten. Dat deden we zeker, en als IDER gewoon één hit scoort zijn ze vertrokken voor een grote toekomst, daar zijn we zeker van.

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

King Ruby
Million
Learn To Let Go
Mirror
Body Love
Roses (Outkast cover)
Sorry
Pulse
Brown Sugar
Wu Baby
You’ve Got Your Whole Life Ahead of You Baby

Does She Even Know
GMLAA

8 maart 2019

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief