AlbumsFeatured albumsRecensies

Deaf Havana – The Present Is A Foreign Land (★★★): Balanceren tussen het vertrouwde en het vernieuwende

De hemel boven Deaf Havana is opnieuw opgeklaard. De Britten kenden een tumultueuze periode na interne spanningen volgend op de release van hun vijfde album Rituals. In 2020 werd het plan opgevat om elk hun eigen weg te gaan en Deaf Havana ten grave te dragen. Voor de gebroeders Matthew en James Veck-Gilodi was het een zware periode, gezien hun goede band er onder leed en zij hun contact verbroken. Gelukkig zijn ze blijven muziek schrijven en vonden ze elkaar via deze weg terug. Uiteindelijk resulteerde dit in hun zesde studioalbum, wat tot The Present Is A Foreign Land werd gedoopt. In hun interview kondigden de broers dit album aan als een volwassen klinkend album. Mike Horner, die onder andere ook Hot Chip onder z’n hoede heeft, nam de productie voor zijn rekening voor deze zesde langspeler.

Vanaf de eerste noot van opener “Pocari Sweat” voelt het echter volledig aan als de goede oude Deaf Havana. Een rustige start met de herkenbare stem van zanger James en een gezapige opbouw die nooit echt ontploft. De tekst vertelt het verhaal van overmatig alcoholgebruik en hoe diep je hierdoor kan zakken. Ook “19dreams” die hierop volgt, neemt exact hetzelfde stramien aan, met dat verschil dat het nummer langer duurt en wel een heviger hoogtepunt kent. De catchy en makkelijk meezingbare refreinen voelen vertrouwd aan.

Na het vertrouwde begin merken we toch op dat Deaf Havana een evenwicht zoekt tussen dat gekende en het vernieuwende. Tijdens “I Put You Through Hell” krijgen we een intro die ongewoon donker en elektronischer klinkt. Het is een eerste kleine knipoog naar wat de hedendaagse popmuziek vaak produceert. Het blijft echter bij een kleine knipoog, want al snel schakelen de Britten over naar hun gekende sound. Dit wordt zelfs af en toe aangevuld door een zwaardere gitaar, wat ervoor zorgt dat dit een meer dan aangenaam nummer wordt. Tijdens “On The Wire” horen we toch heel wat invloeden van bands zoals Imagine Dragons en dat doet ons toch enigszins de wenkbrauwen fronsen. Dit zorgt ervoor dat we hier toch wat authenticiteit en overtuiging missen.

“Someone/Somewhere” is een samenwerking met IDER en is naast vernieuwend ook geslaagd. We krijgen een duidelijke hedendaagse elektronische invloed die eerst wat onwennig aanvoelt, maar de stemmen van James en IDER passen zeer goed. Wanneer de gitaren de elektronische instrumentatie aanvullen, krijgen we een heel mooie blend tussen de verschillende stijlen. Het nummer werd in aanloop van het album eveneens al gelost als single en is een van de hoogtepunten van dit album. Een ander hoogte punt is zonder twijfel titeltrack “The Present Is A Foreign Country”. Het is het eerste nummer waarin Matthew alleen zingt en hij was in aanloop van de release hier erg zenuwachtig over waar echter nergens voor nodig blijkt te zijn. We krijgen een stevig, uitbundig en erg ritmische song die ons zonder moeite doet meedansen. Ook live zal dit ongetwijfeld een hoogte punt van de show worden.

De fans van het romantischere en gevoeligere materiaal worden gelukkig niet vergeten. Met “Nevermind” en “Trying/Falling” staan er twee parels van zachtere, akoestische nummers op. Vooral “Trying/Falling” springt er kwalitatief gezien uit. Er is een sombere sfeer die tijdens het refrein steevast minimaal kracht wordt bijgezet. De kunst van dergelijke songs is dat het nooit te veel wordt en de sfeer behouden blijft. En dat weten de heren hier fantastisch klaar te spelen. Er wordt naar het einde toe wel wat gas bijgegeven om tot een mooi climax te komen, maar echt ontploffen doet het nooit.

Het zesde album van Deaf Havana is er. Veel fans hadden dit in 2020 niet meer verwacht, maar zullen nu zeer gelukkig zijn. Er wordt gebalanceerd tussen de gekende sound en uitbundige refreinen die in een groot aantal nummers aanwezig zijn en vernieuwing. Bij verschillende songs wordt er een knipoog gegeven naar de poprockbands die op heden de grote zalen weten te vullen. Of ze hier daadwerkelijk een ruimer publiek weten aan te spreken, valt nog af te wachten. Los van enkele toppers valt het album ons in de smaak, maar geeft het ons ook niet het gevoel dat dit het beste album van de Britten is tot nu toe.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Deaf Havana - “On The Wire”

Dat ene belletje was het begin van een nieuwe fase voor James en Matthew Veck-Gilido. De afgelopen jaren waren zeker niet gemakkelijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Deaf Havana - “Kids”

Een compleet nieuw begin voor Deaf Havana. Dat is wel hoe het is en voelt voor James en Matthew Veck-Gilodi. De afgelopen…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Deaf Havana: ‘Het voelt als een nieuw avontuur dat we met zijn tweeën zijn aangegaan’

Een nieuw begin voor Deaf Havana. Dat is eigenlijk een beetje zoals het is en voelt. Deaf Havana is helemaal terug van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.