LiveRecensies

KISS @ Graspop Metal Meeting: Een monument neemt groots afscheid!

© CPU – Sven Michiels

In september maakte KISS bekend nog een laatste keer de wereld rond te touren vooraleer ze voorgoed de gitaren zouden opbergen. De band uit New York City behoort tot de best verkopende bands aller tijden met meer dan honderd miljoen verkochte platen en zijn rondom de hele wereld bekend voor hun geschminkte gezichten. De groep zette vanaf de jaren zeventig ook de maatstaf uit voor liveshows en doet dat al meer dan veertig jaar onder het motto: ’You wanted the best, you got the best’. Nog een laatste keer werden kosten noch moeite gespaard door de ‘hottest rockband’ van de wereld om een grote productie neer te zetten. Met hun elfde en laatste passage in België in het kader van hun End Of The Road World Tour namen ze gisteren waardig afscheid van een uitzinnige massa en sloten ze op een spetterende wijze Graspop Metal Meeting 2019 af!

© CPU – Sven Michiels

Volgens de band is hun leeftijd, de vier zijn immers al bijna zeventig, niet de aanleiding van hun pensioen. Ze willen liever afscheid nemen op hun hoogtepunt. En óf ze dat gisteren deden. Aftrappen deden ze met, hoe kan het ook anders, “Detroit Rock City”. Nadat het grote spandoek naar beneden viel, knalde het langs alle kanten en daalden The Starchild (Paul), The Demon (Gene) en The Spaceman (Tommy) naar beneden. Een opening die perfect de essentie van KISS samenvat: veel show, veel vuur en veel blijdschap. Het venijn zat er meteen in en met “Shout It Out Loud” werd meteen een meezinger in de strijd gegooid. Muzikaal werd het allemaal heel strak gebracht en zeker ook de solo op het einde van “Deuce”, gespeeld door Tommy konden we smaken.

© CPU – Sven Michiels

De fans zijn voor de vier heel belangrijk en daarom verwondert het niet dat Paul Stanley ook meermaals in interactie gaat met de tienduizenden die er voor zijn neus staan. Voordat “Say Yeah” goed en wel werd ingezet, liet hij het publiek al even in koor meezingen. Met hits als “Heaven’s on Fire” en “Calling Dr. Love” zorgden ze daarbovenop voor een hemelse sfeer waaruit ook bleek dat hun stembanden na al die jaren nog redelijk intact zijn. Ook al werden sommige hoge tonen niet altijd even goed getroffen (“100.000 Years”) als pakweg twintig jaar geleden, ze maakten dat wel weer goed door middel van een sterke drumsolo van Catman Eric Singer. Ook bij de het inzetten van “Cold Gin” merkte je dat de stem van Paul Stanley al wat ouder was en niet meer die zuiverheid bevat van de vroege jaren, maar dat is dan ook meer dan logisch.

© CPU – Sven Michiels

Een optreden van KISS bevat natuurlijk een heleboel zekerheden. Gene Simmons laat de beruchtste en bekendste tong in de muziekgeschiedenis meermaals zien en het is ook die Gene die wat later in de show opnieuw vuur spuwt tijdens “War Machine”. Voor “Love Gun” zweeft Paul Stanley dan weer aan de hand van een zipline naar een kleiner opgebouwd podium om daar het nummer te brengen. Allemaal elementen die we in het verleden al vaker bij KISS hebben gezien en die niet meer weg te denken zijn uit hun liveshows. Dat ze het muzikaal nog allemaal onder de knie hebben, bewezen ze ook nog eens op een mooi uitgesponnen versie van “Lick It Up”.

© CPU – Sven Michiels

Visueel haalde KISS nog eens alles uit de kast. Met zwevende schermen, een grote LED-muur en een geweldige lichtshow werd niets aan het toeval overgelaten. Tijdens de onheilspellende intro van “God Of Thunder” werd het podium helemaal in het fluogroen gestoken en spatte er heel wat fake bloed uit Gene zijn mond. Met “Psycho Circus” (helaas een beetje verstoord door een hevige feedback) namen ze ons even mee naar de manege alvorens de rock ’n’ roll richting uit te gaan met “Let Me Go, Rock ’N’ Roll” (inclusief een sterke gitaarsolo van Spaceman Tommy).

© CPU – Sven Michiels

Met “I Was Made For Lovin’ You” zette de band hun grootste hit in en dat was natuurlijk een voltreffer. Jong en oud zong mee en zag dat het goed was. Net voor de bis kregen we met het tijdloze “Black Diamond” ook nog eens een van hun beste nummers te horen dat ze in hun lange carrière hebben geschreven. De bisronde werd dan weer ingezet door The Catman achter de piano, één van de weinige ballades die we dit weekend gehoord hebben. Nooit gedacht dat we ooit kippenvel bij KISS zouden krijgen. Bij voorlaatste nummer “Crazy Crazy Nights” werden grote ballonnen het publiek in gegooid, maar pas bij het absolute slot “Rock and Roll All Nite” gingen nog eens alle remmen los. Een eeuwig durende confetti-regen en vuurwerk à volanté zorgde voor een passend afscheid van de vier iconen.

© CPU – Sven Michiels

Het was de laatste keer dat de rocklegendes hun schmink in ons land droegen en een show gaven, maar het was er eentje om in te kaderen. Ondanks de gevorderde leeftijd, stond hun set er als een huis en werden we twee uur lang geëntertaind zoals alleen KISS dat kan en kon. Dat ze een krater in de rockwereld achterlaten is een feit, maar een mooiere afscheid hadden we ons niet kunnen bedenken.

Setlist:

Detroit Rock City
Shout It Out Loud
Deuce
Say Yeah
I Love It Loud
Heaven’s on Fire
War Machine
Lick It Up
Calling Dr. Love
100.000 Years
Cold Gin
God of Thunder (Gene staat op een platform)
Psycho Circus
Let Me Go, Rock ’N’ Roll
Love Gun
I Was Made for Lovin’ You
Black Diamond

Beth
Crazy Crazy Nights
Rock and Roll All Nite

Onze recensie van dag 1 vind je hier.

Onze recensie van dag 2 vind je hier.

Onze recensie van dag 3 vind je hier.

Onze recensie van dag 4 vind je hier.

Onze recensie van Slayer vind je hier.

Onze recensie van Slipknot vind je hier.

Volgend jaar vindt de 25ste editie van Graspop plaats van 19 tot en met 21 juni in Dessel.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

2031 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop maakt affiche compleet met onder andere John Coffey, Fleddy Melculy en Deez Nuts

Nu het festivalseizoen bijna voor de deur staat, maken steeds meer organisatoren hun line-up compleet. Ook Graspop lost vandaag zijn laatste namen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Blu DeTiger - "Kiss"

De New Yorkse zangeres Blu DeTiger wapent zich op het podium met haar basgitaar en heeft in het verleden al vaak getoond…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ace Frehley – 10,000 Volts (★★½): Te hooggespannen verwachtingen

Is Ace Frehley, de originele Space Man van KISS, de ultieme rock-‘n-roller? Eind 1972 deed hij auditie bij Paul Stanley, Gene Simmons…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.