LiveRecensies

SLAYER @ Graspop Metal Meeting: Afscheid van een titaan

© CPU – Matthias Engels

Begin 2018 kondigden de Kings of thrash hun einde aan, na 38 jaar te regeren over de puurste vorm van het genre, houden ze het voor bekeken. Hun afscheidstournee is er eentje om u tegen te zeggen. De band raast nog één keer de ganse planeet af met hun grootste show tot nu toe. In België doen ze dit weliswaar op hun bijna thuisfront in Dessel. Dit is dan ook meer dan terecht de eerste groep die kan zeggen dat ze nu voor de tiende keer op de affiche van GMM staan. Met deze productie konden ze best wel wat meer als headliner gespeeld hebben, zonde want nu is het te laat.

Een immense banner met de verschillende Slayer artworks hangt achteraan de mainstage 2. Groote vuurinstallatie en twee metalen frame’s met het standaard Slayer-pentagram vullen het podium. Hun afscheid set begonnen ze met de titeltrack van hun laatste plaat “Repentless” waarbij de ondertussen gigantische massa metalheads meteen begon te headbangen, moshpitten en meebrullen. De mix van oldschool atmosferische songs en een paar nummers van hun laatste album zorgen alvast voor een zeer intense sfeer. Als je jezelf afvroeg of er veel volk was, kwam het antwoord daar meteen aan als “War Ensemble” gespeeld werd. Je hoorde massaal veel volk meebrullen. ‘WARRRR!!’, het was hallucinant, front to back, iedereen deed mee.

© CPU – Matthias Engels

Toen de band aan “Gemini” begon, leek het alsof SLAYER eigenhandig de poorten naar hel opendeed. Niet meteen hun zwaarste nummer, wel de meest atmosferische van de avond. Als je toen even je ogen dichthield, waande je jezelf in één van de zeven cirkels van de onderwereld (dit hielp wel wat tegen de koude). 38 jaar aan ervaring en nummers zorgde voor de ultieme Slayer set. Dit was echt eentje ‘al killers no fillers’. De één na de andere hit vlamde vloeiend in elkaar. Nummers als “Born Of Fire” genoten van een spectaculaire vuurshow die zelfs deze van Amon Amarth overtrof.

© CPU – Matthias Engels

Kerry King staat toch wel voor bekend voor zijn beruchte solo’s. Maar vanvanond ging geen solo ongespeeld. Kerry was net als de helft van het podium ‘on fire’. Zijn solo’s zullen nooit meer zo goed klinken. Hun laatste show eindigden ze natuurlijk met beste Slayer hits allemaal na elkaar. “Raining Blood”, “Black Magic”, Dead Skin Mask” en de crème de la crème “Angel Of Death” volgden elkaar genadeloos op. Het publiek stond versteld. Wat nu? De band maakte nog een groepsfoto en ging het podium af. Na enkele minuten SLAYEEUURR te roepen, kwam Tom nog even terug. Hij dankte iedereen zeer. Wat een afscheid van deze mastodont.

Hatebreed zei eerder deze dag al dat er geweend mocht worden tijdens de laatste Slayer show en dat zal ook gebeuren. Het publiek bleef als het ware roerloos staan. Maar Slayer zal altijd een deel van Graspop blijven, als het niet op het podium is zal het op de camping zijn. We sluiten af met de wijze woorden die voor altijd aan de band gelinkt zullen worden. Een groep die niemand ooit zal vergeten wegens hun invloed op het genre: ‘SLAAAAAAAYEERRR’.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist

Repentless
Evil Has No Boundaries
World Painted Blood
Postmortem
Hate Worldwide
War Ensemble
Gemini
Disciple
Mandatory Suicide
Chemical Warfare
Payback
Temptation
Born Of Fire
Seasons In The Abyss
Hell Awaits
South Of Heaven
Raining Blood
Black Magic
Dead Skin Mask
Angel Of Death

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Disturbed, Hatebreed, Hollywood Vampires, Billy Talent en meer op Graspop Metal Meeting 2023

Kerst komt vroeg dit jaar voor iedereen die Graspop Metal Meeting een warm hart toedraagt. Vandaag pakt de organisatie immers uit met…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Gojira op Graspop Metal Meeting 2023!

Graspop blijft mondjesmaat nieuwe namen lossen in de aanloop naar de start van de ticketverkoop. Vandaag is het de beurt aan de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ghost op Graspop Metal Meeting 2023

In Dessel gaan ze het verlengde weekend in met een gloednieuwe naam voor Graspop Metal Meeting. Het festival breidde recent officieel uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.