Features, Interviews, Uitgelicht

Interview LP: ‘Ik wil vijfhonderd schilderijen zien staan’

Enkele jaren geleden scoorde LP (kort voor Laura Pergolizzi) een grote hit met “Lost On You”. Intussen bracht de Amerikaanse zangeres nog een album uit. Met Heart To Mouth en de beste nummers van haar vorige album trekt LP nu de wereld rond. Enkele weken geleden hielt ze halt in La Madeleine. Daar gaf ze een geweldig optreden, maar LP werd verplicht om het optreden akoestisch verder te zetten door een defect. Wie de droomster en haar ukelele live aan het werk wilt zien, kan op 10 juli afzakken naar het Antwerpse Rivierenhof. In afwachting kan je het gesprek lezen dat wij met haar hadden, enkele uren voor haar optreden in Brussel.

Wie is LP en wat probeert ze te bereiken met haar muziek?

Ik ben een artiest die probeert te verbinden. Ik probeer mezelf te vinden en hoop dat andere mensen zichzelf kunnen vinden door mijn werk. Ik probeer de wereld zin te geven voor mezelf. Muziek is tegelijk persoonlijk en een soort van populair. Het is geweldig om muziek te maken en daarop geconcentreerd te zijn, maar als je het loslaat op de wereld is het interessant om mensen te zien die je inspireren. Dat maakt het zo leuk, zeker als je reactie krijgt van fans. Soms vergeet je dat dat gebeurt, doordat je zo bezig bent met je muziek. Het is leuk als je een nummer kan schrijven voor je eigen plezier, het uitbrengt en iemand anders denkt: ‘Dit is cool!’ Of zelf, voor je de toestemming krijgt van een platenlabel om je muziek uit te brengen. Nu heb je die toestemming niet meer nodig. Je kan het gewoon op het internet smijten, maar vroeger moesten we het voor één iemand spelen voordat de rest het kon horen. Die ene persoon kan ‘nah’ of ‘yeah’ denken en dat is interessant.

Kan die ene persoon je leven veranderen?

Ja, zeker. Er waren één of twee mannen die me van hun platenlabel lieten vallen nadat ik “Lost On You” voor hen had gespeeld. Ik dacht dat het voorbij was, maar toen ontmoette ik twee mensen die het dan weer een geweldig nummer vonden. Toen hebben we “Lost On You” en de andere nummers uitgebracht. Voor mij was dat zoals daten. Je wil niet met iedereen naar bed, dus als je iemand niet leuk vindt, moet je maar naar de volgende persoon gaan.

Je eerste twee albums zijn uitgebracht in 2001 en 2004, maar daarna duurde het tien jaar vooraleer je met nieuwe muziek kwam. Vanwaar deze pauze?

Omdat ik echt gefascineerd raakte door nummers schrijven. Bij de eerste twee albums was ik gewoon on the road en dan deed ik alles op mezelf. Daarna kwam ik bij een groot platenlabel en schreef ik honderden nummers, en zo werd dat meer mijn ding. Ik heb zo’n honderdvijftig nummers geschreven in die jaren, maar er gebeurde niets. Ik bracht geen album uit, dus ik ging niet op tour. Ik schreef gewoon de hele tijd. Ik kreeg een schrijfcontract en begon met nummers te schrijven voor andere artiesten. [LP schreef onder meer voor Backstreet Boys, Cher en Christina Aguilera, nvr.] Ondertussen schreef ik ook een beetje voor mezelf, maar ik kwam bij nog een ander platenlabel terecht. Drie jaar daarna heb ik wel een album uitgebracht [Forever For Now uit 2014, nvr]. Al die jaren zat ik dus op een rollercoaster. Ze overtuigden me dat ik een bekende artieste ging worden en lieten me miljoenen nummers schrijven. Daarna zeiden ze dat ik misschien helemaal geen artieste zou worden, maar een schrijfster voor andere artiesten. Ik kreeg een normaal loon door nummers te schrijven, dus ik vond het niet erg. Ik kon leven van de muziek, dus het was een succes voor mij.

De muziekbusiness is onvoorspelbaar. 

Oh, yeah! Toen ik nummers schreef voor anderen had je van die jonge, knappe artiesten die toekwamen. Iedereen denkt dat ze the next big thing zijn, dus je schrijft een paar nummers met hen. Daarna zie of hoor je niets meer van hen. Nergens. Nooit meer. Het maakt niet uit of je jong, mooi en getalenteerd bent. Zelfs dan maak je het niet altijd, en dat is jammer. Maar daardoor dacht ik: ‘Ik ga gewoon nummers schrijven en iedereen kan de pot op!’ Bij mij gebeurde hetzelfde. Ik had het nummer geschreven dat mijn leven veranderd heeft, zoals jij het zegt, en iemand zei: ‘Nah’. Dus ik vertel dit verhaal, zodat andere mensen dit kunnen lezen en inzien dat ze niet de enigen zijn die worden afgewezen. Je moet doorgaan en nummers blijven schrijven. Als je een schilder bent… Ken je iemand die zichzelf een schilder noemt en één schilderij heeft gemaakt? Twee schilderijen? Of zelfs drie? Als iemand zichzelf een schilder noemt en ik bij ze thuis langs ga, dan wil ik in de garage vijfhonderd schilderijen zien staan. Dán ben je een schilder. Het maakt geen moer uit of je bekend bent of niet, je bent een schilder. Je kan ook niet met één geschreven nummer gaan verkondigen dat je geweldig bent.

Je schreef dus al honderden nummers, is dat wat je het liefst doet? Of hou je vooral van het zingen?

Ik hou echt van beide. Momenteel voel ik me helemaal klaar om te schrijven, want ik heb ondertussen alweer een hele tijd opgetreden. Nu is het tijd om terug in de studio te duiken en nummers te maken. En eens de nummers gemaakt zijn, wil je ze snel naar buiten brengen en ermee optreden.

Je schrijft jouw muziek op een ukelele. Dat is geen instrument dat je vaak op het podium ziet. Waarom maak jij er wel gebruik van?

Het spreekt me gewoon zo aan. Om te schrijven is het handig, want het is zo simpel. Je kan er geen zotte dingen op spelen, maar het is goed voor mij om ideeën op uit te werken. Bij mij wekt de ukelele melodieuze en vocale ideeën op die op de voorgrond komen. Het doet me vrij voelen om erbij te dansen. De ukelele heeft ook iets delicaat en vormt een contrast met mijn stem.

Wat heeft je meest recente album Heart To Mouth geïnspireerd?

Het leven, weet je wel. Ups en downs. Het grootste deel van het album gaat over de vrolijke zijde, maar ik ben zeker en vast ook humeurig. Ik heb ook mijn angsten, boosheid, dingen die doorwegen op het leven… zoals iedereen. Ik onderzoek graag deze gevoelens en blijf er in zitten. Ik ben niet iemand die een happy pill neemt en zegt: ‘Yeah, alles is oké!’ Dan ben ik gewoon boos voor een dag of twee. Mensen moeten niet proberen om die gevoelens te verbergen. Wat ben je? Een fucking robot? Veel mensen proberen nu te zeggen dat Instagram niet de realiteit is. Iedereen toont daar maar één kant van zijn leven. Op Instagram tonen we de sitcom-versie van ons leven. Het is cool, maar ook duister als je daarover nadenkt. Daarom proberen sommige mensen nu realistischer te zijn. Er wordt nu onderzocht wat sociale media doet met ons brein en ik denk dat veel mensen interessante dingen kunnen schijven over hoe het zit met degenen die alleen dit gekend hebben. Kan je je voorstellen hoe het was om zonder Instagram te leven?

Ik kan het me niet inbeelden, want ik ben te jong.

Kan je je niet inbeelden hoe het leven is zonder Instagram? Ooooh, dat is zot!

Ik vind dat jammer.

Ja! Hoelang bestaat Instagram al? Acht jaar?

De manager van LP zit naast ons en zoekt het op: negen jaar. 

Terug naar het schrijven dan. Je hebt al met veel artiesten samengewerkt, maar zijn er nog artiesten met wie je wel eens een duet zou willen opnemen? 

Ik sta altijd open om met artiesten samen te werken, maar ik ben een beetje verlegen. Als ik hoor dat iemand met mij wilt schrijven, dan zal ik dat doen. Ik ben niet de persoon die de eerste stap gaat zetten. In het verleden heb ik een duet gedaan met Mylène Farmer en eentje met Noah Cyrus. Ik vind het geweldig om te doen.

Heb je muzikale dromen?

Gewoon de sneeuwbal verder laten rollen en misschien meer mensen inspireren; de soundtrack van iemands leven zijn en die persoon steunen. Als ik op het podium sta en zie wat voor invloed mijn muziek heeft op het publiek, dan krijg ik soms een verantwoordelijkheidsgevoel dat ik het voor hen moet blijven doen. En ook voor mezelf natuurlijk.

Op 10 juli staat LP in het OLT Rivierenhof in Antwerpen. Wie erbij wilt zijn, zal zich moeten haasten voordat het optreden uitverkocht is. Tickets vind je hier.

FacebookInstagram

10 juni 2019

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief