Live, Recensies

LP @ La Madeleine: Een dromer met kracht en een ukelele

LP, Laura Pergolizzi in het dagelijkse leven, is een Amerikaanse zangeres vooral bekend door haar hit “Lost On You”. LP is voor het grote publiek misschien een eendagsvlieg, maar de zangeres heeft ook verschillende goeie albums uitgebracht. Sinds deze week trekt ze met haar meest recente album Heart To Mouth door Europa. LP is met haar kleine gestalte en androgyne uiterlijk zeker geen vrouw die je snel gaat vergeten. Al snel toont LP aan La Madeleine dat ze boordevol energie zit en een krachtige stem heeft. De zangeres geeft dan ook een geweldig optreden totdat het geluid wegvalt, maar zelf daarna verbaast ze ons nog.

De funky muziek met simpele teksten van voorprogramma Powers doet ons denken aan Allez Allez, een Belpop band uit de jaren ‘80 met één grote hit. Net zoals bij Allez Allez klonk hier alles ook wat hetzelfde. Elk nummer bestond uit een stuk waar er gezongen werd, een instrumentaal deel, opnieuw zang en dan een solo op gitaar of bas. Het lijkt alsof er geen gevoelens in de nummers zitten. Als de man ons toespreek zegt hij dat hij veel met LP samenwerkt en het ruim 1,5 jaar geleden is dat Powers heeft opgetreden. Na zo lang niet live te spelen hadden wij zeker wat meer gevoel en oprecht enthousiasme verwacht. Alles komt zeer geoefend en geroutineerd over, maar het duo weet La Madeleine wel te vermaken tijdens de meeste van de nummers. Wanneer Powers een trager nummer met alleen gitaar brengt vallen we niet alleen in slaap, maar de kwaliteit van het geluid ligt hier echt laag.

Met “Dreamcather” opent LP de avond. Al snel trekt de droomster haar keel open en heeft ze de overenthousiaste zaal mee. Al in de vroege namiddag stond er al een meterslange rij voor La Madeleine te wachten. Geen wonder dat de boel al ontploft bij “When We’re High”. De kleine androgyne verschijning loopt de hele tijd van links naar rechts over het podium en is niet te stoppen. De passie en het enthousiasme die we misten bij het voorprogramma kregen we hier dubbel en dik. Nog nooit waren we zo vrolijk op break-upsongs als vandaag. De ‘oooooh’s zingen we allemaal met veel plezier mee terwijl LP ons verbaast met haar krachtige stem. Hier en daar haalt ze uit met een hoge noot, maar we merken ook een tape op die speelt op de achtergrond. Totaal overbodig denken we.

Tijdens “No Witness” voelen we het warmer worden als de aders op LP haar hals bijna lijken te springen. Het kleine stukje van “Sex On Fire” blaast het dak eraf. LP neemt de tijd niet om ‘hallo’ te zeggen of het verhaal achter een bepaald nummer uit te leggen. Ze neemt wel cadeaus in ontvangst en geniet duidelijk als haar naam voor de zoveelste keer wordt gescandeerd. Alle nummers barsten van de kracht. Wat ervoor zorgt dat wij het graag even iets rustiger zouden zien. Een akoestisch nummer op met LP op haar ukelele zou geweldig zijn. We krijgen wel een intiemere piano versie van “Recovery” te horen. De rust lijkt van korte duur, want met “House On Fire” zet LP La Madeleine bijna letterlijk in vuur en vlam. Net voordat dit gebeurt verdwijnt het geluid. De technische problemen zorgen er ook voor dat de band een paar tellen later verdwijnt.

Na vijf minuten komt de band terug, maar twee minuten later zijn ze alweer weg. Na twintig minuten komt LP zich verontschuldigen, maar ze gaat samen met haar gitarist nog wat akoestische nummers brengen. Tijdens het fenomenale “Muddy Waters” beseffen we dat dit is waarop we stonden te wachten. LP bewijst ook dat ze helemaal geen tape nodig heeft om op mee ze zingen. Met straffe vocals en een ukelele knalt de zangeres er nog twee nummers door voordat ze haar grootste hit brengt. De tekst van “Lost On You” wordt mee gescandeerd en La Madeleine lijkt te vergeten dat het nummer met alleen een gitaar wordt gebracht. De rest van de band fantaseren we erbij.

In La Madeleine wordt LP ontvangen als superster. Met vele cadeau’s en fans die alle teksten vanbuiten kennen. Geen wonder dat het optreden één groot feest wordt. Het ene nummer wordt na het ander op het publiek afgevuurd met veel kracht. Achteraf gezien zijn we misschien bijna blij dat de techniek het liet weten, want de akoestische nummers waren zeker en vast een meerwaarde aan de show. LP kan hierdoor bewijzen dat ze wel degelijk een krachtige stem heeft en niet moet terugvallen op een achtergrond tapeje. De zangeres weet ons meer dan te overtuigen en wij zijn dan ook niet de enige die tijdens de ‘pauze’ een gesigneerde LP kopen.

Op 10 juli staat LP in het OLT Rivierenhof, wie er bij wilt zijn zal snel tickets moeten kopen.

FacebookInstagram

Setlist:

Dreamcatcher
When We’re High
Dreamer
When I’m Over You
No Witness (met Sex On Fire van Kings Of Leon)
The Power
Die For Your Love
Tightrope
One Night In The Sun
Girls Go Wild
Recovery
House On Fire (met Paint It Black van Rolling Stones)

Shaken

Muddy Waters (akoestisch)
Lost On You (akoestisch)

5 mei 2019

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


2 COMMENTS ON THIS POST To “LP @ La Madeleine: Een dromer met kracht en een ukelele”

  1. Yann schreef:

    Ze heeft alles wat “een mens” kan wensen.
    Een prachtige stem, présence, een uitstraling waar velen van wegdromen, in haar mannen-look schuilt evenzeer veel vrouwelijkheid, maar je moet het gewoon zien. Ze zette haar handtekening op m’n arm en ze zag wat ze zag…. een verzilvering waard !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief