Albums, Recensies

The Gotobeds – Debt Begins At 30 (★★★★): Ongewild ambitieuze plaat

Tijd, een rekbaar begrip. Sommige bands hebben tijd nodig; om gekend te worden, om te groeien of om een deftig album uit te brengen. The Gotobeds valt zonder meer in deze categorie. De vraag is, welke doelstellingen wil je bereiken binnen welke tijdspanne? En eerlijk gezegd, we denken dat de doelstellingen bij The Gotobeds nogal minimalistisch zijn en zich beperken tot veel plezier maken en toch een leuke plaat afleveren. En of dat met Debt Begins At 30 gelukt is!

The Gotobeds komen uit Pittsburgh en ze beweren zelf dat er met hen eindelijk een ‘band in town’ is. Dat humor een leidraad is in alles wat ze doen, blijkt ook uit de bandnamen COOL-U, Depressed Adult Male, OPEN CARY en HAZY LAZER. Waar die vandaan komen, God knows! Sinds 2009 maken ze punk/postpunk die redelijk rechtdoor klinkt en weinig omwegen kent. Niet de moeilijkste muziek qua techniek, maar daar heeft punk ook nooit om gevraagd. Als je dan nog weet dat de band naar de drummer van The Wire is genoemd, kan je zo al stilaan een beeld vormen van de sound.

Het is nog maar hun derde fullalbum en het tweede op SUBPOP, maar het is wel een ambitieus album geworden. Ze brengen duidelijk een idee uit over wat punk/indierock  voor hen betekent. Op elk nummer doen er gasten mee en we geven een aantal helden mee: Joe Cassey (Protomartyr), Bob Nastanovich (Pavement), Bob Weston (Shellac/Misson of Burma) en Victoria Ruiz (Downtown Boys). Zo zijn er al een heel aantal invloeden gepasseerd, en ook bands zoals Sonic Youth, Hüsker Du of The Fall zijn zeer goed hoorbaar.

Ambitie is altijd een onuitgesproken factor geweest in de punkscene. Eigenlijk gewoon een vies woord. Maar waarom probeert elke band dan om het beste album ooit te maken? En deze vraag geldt ook voor deze band. Debt Begins At 30 is gewoon een steengoede plaat, dus laten we de ambitie even wegsteken en het hebben over de drie jaar lange radiostilte. Citaat van de band: ‘Ik herinner me dat ik een citaat van Christopher Walken las, waarin hij sprak over het leven in Hollywood en nooit uitging, om me “te laten missen”.’ Tja, een uitleg zoals een ander. Maar blijkbaar hadden ze ook wat oponthoud met het toevoegen van alle gastmuzikanten.

Is het nu een plaat geworden die is opgebouwd rond een samenwerking van gastmuzikanten? Ook dat is weer als een grap gekomen, en zo zien we nog maar eens hoe humor de muziek positief kan beïnvloeden. Er is gestart met een tour met Protomartyr en zo hebben ze een nummer opgenomen, zodat ze het live ook kunnen brengen. Tot een bandlid voorstelde (als grap) om op elk nummer een gast te houden, zoals op een trap mixtape. Zo gezegd, zo gedaan en het werkt wonderwel.

Een uitermate goed en gevarieerd album levert The Gotobeds vandaag af. Sommige nummers zullen live wat lastiger te brengen zijn (zeker hun alternatieve versie van “Debt Begins at 30” met de Spaanse Victoria Ruiz), maar ze beloven dat het geen probleem zal zijn. Voorlopig wordt het album enkel voorgesteld in de VS, maar het zou ongepast zijn als het daar bij bleef. Met dit album worden de bestaande fans getrakteerd en nieuwe fans gewonnen.

Facebook

31 mei 2019

About Author

Wouter Vandeweyer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief