LiveRecensies

Benny Sings @ Les Nuits Botanique: Amsterdams goudhaantje

Zeven studioalbums met zijn naam erop, Anderson. Paak, John Mayer en ook zijn landgenoot Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) zijn grote fans. Zijn muziek wordt gebruikt door Frank Ocean in zijn Blonded Radio-programma en ga zo maar door. Het gaat natuurlijk over Tim van Berkestijn a.k.a Benny Sings, al had je dat misschien niet verwacht. Hij stond ook gewoon in het Grand Salon tijdens Les Nuits van de Botanique. Al is dat Grand Salon niet zo Grand en speelde Benny Sings maar voor een handvol mensen.

Nu lijkt het wel alsof de grote Benny Sings een exclusieve show kwam geven in de Botanique. Wel, niet helemaal… Als je Benny Sings niet kent, moet je je niet schuldig voelen. Maar het wordt wel eens tijd dat je hem leert kennen. De superlatieven hierboven spreken voor zich, niet?

Benny Sings bracht begin dit jaar zijn zevende studioalbum uit City Pop. Ondertussen is het helemaal hip en cool om Benny Sings’ muziek goed te vinden, maar dat was in 2015 wel anders. Zijn vijfde plaat, Studio, flopte gewoonweg.  Pas twee jaar daarna kreeg hij plots de aandacht van Rex Orange County, Anderson Paak en Frank Ocean. Hoe verklaar je dat in godsnaam? Volgens Benny Sings omdat de zeitgeist zich had gekeerd. In 2017 mocht pop iets meer jazz en funky zijn met een vrolijk kantje. En laat net die omschrijving de muziek van Benny Sings helemaal omvatten.

In de Botanique toonde Benny Sings dat ook. Zijn muziek klonk als een resem aan perfecte popnummers die met een laagjes jazz, rock, funk en een grote dosis happiness beschilderd werden. Ook van Berkestijn kon meermaals zijn geluk niet achter stoelen of banken steken. Ondanks dat hij beweert helemaal geen performer te zijn, ging het hem er goed vanaf. Hij trakteerde ons zelfs op een cover van Drakes “Passionfruit”. Geen performer? Dat geloven we na gisterenavond gewoon niet meer. Hij etaleerde zich als het Amsterdams goudhaantje dat hij weldegelijk is.

Tim van Berkestijn kwam ook niet alleen. Hij bracht een vijftal mee naar de Botanique dat een groot aandeel had in de warme popsfeer van gisterenavond. Meermaals kregen we fijne trompetjes en een speelse piano’s te horen. Zo klonk “Late At Night” vanop zijn nieuwste langspeler als een lofi pianotrip met dartelende trompetgeluiden. Het bleek een terugkerend fenomeen, maar vooral een recept dat ons heel de avond boeiend bezig hield.

Het publiek was ook van die mening. Ondanks dat het Grand Salon vol stoelen stond, werden die naarmate het concert minder en minder gebruikt. Als Benny Sings zijn indie- en hiphopklanken de Botanique instuurde, was een intiem dansfestijn nooit ver weg. Net voor de bisronde werd hij zelfs op een staande ovatie getrakteerd om erna met “Get There” voor de laatste keer iedereen nog eens mee te nemen. Benny Sings deed dat overigens met een grote dosis charme. Nooit zagen we ergens anders zo’n schattige 41-jarige.

Benny Sings overtuigde gisteren in het Grand Salon van de Botanique van zijn kunnen. Wie nog niet overtuigd was, is dat nu wel. De huisvader uit Amsterdam kan beter nog maar een paar keer zijn thuisfront verlaten om naar zijn zuiderburen af te reizen, want één ding is zeker, Benny Sings weet hoe te performen, al zegt hij zelf van niet.

Op 17 augustus staat Benny Sings op Jazz Middelheim.

Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.