LiveRecensies

Monster Truck @ Kavka: Karikaturen met opgeblazen gitaren

Als je ze niet verwacht, zijn ze er dan plots toch. Dat hadden we met Monster Truck ook een beetje. Ooit als voorprogramma van Nickelback (als dat al een referentie mag zijn) nu gewoon in het kleine, knusse Kavka. Het Canadees viertal brengt stoner- en hardrock vol bombastische gitaarsolo’s. Recht-door-zee rock stond op het programma, voor verfijning moest je ergens anders zijn.

In 2009 besloten de Canadezen Jon Harvey, Jeremy Widerman, Brandon Bliss en Steve Kiely de rockband Monster Truck op te richten. In september vorig jaar brachten de heren hun derde album uit, getiteld True Rockers. De intenties van de Canadezen: een plaat maken vol good old rock-‘n-roll en bewijzen dat er voor hardere rock nog steeds een markt is. Relevant of echt goed? Nee, maar wel leuk om op te headbangen of luchtgitaar op te spelen en dat was het enige doel dat we in Kavka voor ogen hadden.

Net als hun laatste nieuwe album True Rockers is Monster Truck ook een bende echte ‘true rockers’. Soms zelfs een beetje op het lachwekkende af. In Kavka stond het viertal met leren broeken, lange haren en zwarte jeansvestjes op podium. Ze doen ons soms een beetje denken aan de rockversie van Tenacious D, alleen meent Monster Truck het wel serieus… Ook hun muziek was banaal, met een overload aan gitaarsolo’s en zonder omkijken.  Monster Truck was gewoonweg een karikatuur van zichzelf.

En nu mogen we ons snobisme even opzij zetten. Uiteindelijk wisten ze wel hoe ertegenaan te gaan. Ondanks dat hun performance nogal lachwekkend leek, brachten ze gewoonweg wel een energie aan de dag waar er nog velen een puntje aan kunnen zuigen. “Evolution” vanop True Rockers toonde dat de ze niet ophielden tot het zweet op hun, maar ook op ons voorhoofd stond. Simplistisch, maar wel met een grote dosis overtuiging.

Het publiek kon onze kritiek in de verste verte niet schelen én terecht. Zij kwamen voor scheurende gitaren en steenharde drums. Dat kregen ze ook. De heren van Monster Truck werden door de kleine vijftig man op handen gedragen. Meerdere keren zagen we pinken en wijsvingers de lucht in gaan. Orale aanmoedigingen waren zelden ver weg als Jeremy Widerman nogal ostentatief het eelt van zijn vingers schuurde met zijn gitaar. Nummers als “Don’t Tell Me How To Live” en “True Rocker” werden meegebruld. Voor al uw rockfeesten, Hells Angels-bijeenkomsten en doopsels contacteer Monster Truck.

In Kavka toonde Monster Truck dat niet iedereen zijn neus eens aan hun venster moest steken, maar de liefhebbers haalden wel hun gram wel thuis. Zij genoten duidelijk van de opgeblazen gitaren, ruwe baslijnen en knallende drums. Hun avond was meer dan geslaagd. Wij gingen in Antwerpen achteraf op zoek naar een subtieler gitaartje, maar velen waanden zich in een zevende hemel vol stonerrock en gescheurde jeansjasjes.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazmin Bean & Zheani - "Monster Truck"

Jazmin Bean is nog maar 17 jaar jong, maar de non-binaire artiest is volgens velen dé nieuwe cyberpopsensatie. Hen is gebaseerd in…
LiveRecensies

Turnover @ Kavka (Oudaan): Moeilijk in het midden

Antwerpen is geen onbekend terrein voor de Amerikanen van Turnover. Ze passeerden er al regelmatig, met als meeste recente bezoek een optreden…
LiveRecensies

The Struts @ Zappa: Fout feestje, juiste muziek

Indien Queen enkele decennia later had komen bovendrijven, was hun bandnaam The Struts geweest. Schaamteloze glamrock en een frontman die met een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.