LiveRecensies

The Antlers @ Het Depot: Verjaardagsfeest vol emoties

Met Hospice bracht The Antlers in 2009 een subliem conceptalbum uit. Een plaat van die kwaliteit verdient een eigen verjaardagstournee, en dat bracht de Amerikaanse jongens gisteren naar Het Depot in Leuven. Voor de gelegenheid werden de nummers gehuld in een akoestisch jasje, en dat stond hen enorm goed.In tien nummers brengen The Antlers een intriest verhaal over de palliatieve afdeling in het ziekenhuis. Geen eind-goed-al-goed, maar muzikale pracht en een eerlijke vertolking van zowat alle mogelijke emoties die een mens kan ervaren.

Zonder veel toeters en bellen komen The Antlers, met z’n drieën, het podium op. Daarop staan niet meer dan drie stoelen en drie instrumenten. Het drietal begint zijn concert met nog wat rumoer maar luttele momenten na de eerste noot van de “Prologue” valt er een diepe stilte. Het publiek maakt zich klaar voor het prachtige “Kettering”, dat akoestisch nog breekbaarder klinkt dan in volle bezetting op plaat. Het publiek applaudisseert respectvol na afloop en de toon van het concert is daarmee meteen gezet; de band gaat ingetogen verder.

“Athrophy” moet het zonder begeleidende piano doen, maar kent akoestisch een sterke opbouw. Na afloop blijft het dan ook even stil. Applaus hoeft niet altijd, dat heeft het publiek in de Leuvense concertzaal goed begrepen. Met “Bear” maakten The Antlers het meest opgewekte nummer van de plaat, maar dat wordt live zeer klein gehouden. Deze versie werkt wonderwel en The Antlers slaagt in zijn opzet, maar de vrolijkheid schemert nog steeds door. Peter Silberman zingt live minder met hoge stem, waardoor het hele album een make-over krijgt. Toch klopt het plaatje nummer na nummer en behouden de songs hun sterkte.

Less kan wel degelijk more zijn. Dat bewijst de band ook op “Two”. De versie in Het Depot is enorm ritmisch en laat alle tierlantijntjes achterwege. Het grootse album dat Hospice is, werd gestript in Het Depot, maar de overtuiging en de dramatiek die het album typeren komen daardoor nog harder, nog eerlijker over. Na de epiloog krijgt de band een heerlijk applaus. Silberman bedankt iedereen met zachte stem en na een korte pauze brengt de band nummers uit ander werk.

The Antlers hebben Het Depot meegenomen in hun muzikale wereld en deel twee voelt dan ook niet aan als een stijlbreuk, maar als een mooi extraatje. Naast nummers van de band speelt Silberman ook een nummer uit zijn soloplaat. “Ahimsa” is het slaapmutsje van de avond en hult Het Depot in rust. Het was een fijn verjaardagsfeest in Leuven. We kunnen alleen maar hopen dat ook de vijftiende en twintigste verjaardag met een tour gevierd worden.

Setlist:

Prologue
Kettering
Sylvia
Atrophy
Bear
Thirteen
Two
Shiva
Wake
Epilogue

I Don’t Want Love
Drift Dive
Parade
Surrender
Ahimsa (Peter Silberman song)
Corsicana
Putting the Dog to Sleep

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

The Antlers - Green to Gold (★★★½): Zachte zonnestralen op zondagochtend

Na een pauze van maar liefst zeven jaar is The Antlers eindelijk terug met een nieuw album. De indierockband maakte in 2009…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Antlers - "Just One Sec"

The Antlers zijn officieel terug van weggeweest. Het is ondertussen al zeven jaar geleden dat het album Familiars uitkwam, maar onlangs kondigde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Antlers - "It Is What It Is"

Het was een goeie zes jaar geleden dat The Antlers, de indierockband rond Peter Silberman en Michael Lerner, voor het laatst nieuw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.