LiveRecensies

Blood Red Shoes @ Les Nuits Botanique: Never change a winning team

© CPU – Bert Savels

In februari maakte het Britse powerrockduo Blood Red Shoes zijn comeback met hun vijfde studioplaat Get Tragic en een tour die hen ook naar de Rotonde bracht. Nieuw is dat Laura-Mary Carter en Steven Ansell live voortaan versterkt worden door twee extra muzikanten die vooral bij de nieuwe nummers hun meerwaarde al hebben bewezen. Het optreden in het kader van Les Nuits Botanique had normaal gesproken in de grotere Chapiteau moeten plaatsvinden, maar werd een aantal weken geleden verplaatst naar de Orangerie. Aan de feestvreugde deed dat gisteren echter geen afbreuk.

© CPU – Bert Savels

Vroeg komen naar concerten is soms echt wel de moeite, zo ook gisteren. We hadden van de Brusselse band Annabel Lee rond frontdame Audrey Marot nog niet echt iets gehoord, de verrassing die volgde was dan ook des te groter. Met haar pittige rocknummers wist ze een boeiende set van een halfuur samen te stellen die van de eerste tot de laatste minuut bekoorde. Vrouwen met gitaren zien we tot onze grote spijt niet heel vaak op de Belgische podia en daarom zijn we maar al te blij dat Annabel Lee daar verandering in kan brengen. De nummers werden alsmaar strakker naargelang de set vorderde en het enthousiasme in de zaal nam snel toe. Volgend jaar brengt het drietal een nieuwe plaat uit en dan spelen ze hopelijk een eigen show tijdens Les Nuits Botanique.

© CPU – Bert Savels

Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we Sports Team al een tijdje op onze radar hebben. Vorig jaar groeiden ze uit tot een kleine hype in Groot-Brittanië en nu begint ook België stilaan warm te lopen voor de zeskoppige band uit London. Vorige maand verscheen hun tweede ep Keep Walking! en deze stond dan ook centraal tijdens hun show op Les Nuits. Dat Sports Team graag de draak met zichzelf en anderen steekt, werd al meteen duidelijk toen de zes op de tonen van “Let Me Entertain You” van Robbie Williams opkwamen. “Camel Crew” zette in het begin al de toon en wist door zijn plotse tempowisselingen de aandacht van een volgelopen zaal te pakken.

Hun eerste Belgische show stond bol van de hoogtepunten en maakte van Sports Team niet alleen een hype, maar eerder een sensatie die je eens live gezien moet hebben. Frontman Alex Rice haalde zijn meest spastische dansmoves boven en leek daarom soms wel op een jonge Mick Jagger. “M5” en “Margate” werden heel gretig en strak gebracht en deden de studioversie verbleken, terwijl slotnummer “Stanton” nog eens alle sterke punten van Sports Team opsomde. Muzikaal was dit optreden van de bovenste plank en we raden dan ook iedereen aan om hun wekker op zondag 30 juni iets vroeger te zetten. De livesensatie die Sports Team is wil je immers niet missen op Rock Werchter.

© CPU – Bert Savels

In tegenstelling tot Sports Team zit Blood Red Shoes al iets langer in het vak. Hun vijfde plaat Get Tragic kon ons desondanks niet voor de volle honderd procent overtuigen. Net zoals in februari in de Rotonde opende BRS met één van de betere nummers van hun recente worp, “Elijah”. Als furieuze opener mag deze zeker en vast tellen en het zorgde alvast voor een goed begin. Met twee extra leden op het podium klonk de sound van BRS iets volumineuzer en dat merkte je vooral tijdens “Mexican Dress”. De invloed van de twee extra leden hoorde je ook tijdens het nieuwe “Hollow”, maar het nummer bevatte niet genoeg pit om het begin van de show te doen slagen.

© CPU – Bert Savels

‘Dan maar terug grijpen op de oudere nummers’, dachten Steven en Laura. “The Perfect Mess” was nog niet bepaald overweldigend, maar je merkte dat het publiek al iets sneller mee was. Het aan Raketkanon opgedragene “Cold” werd in een heel strak jasje gegoten en was de eerste volwaardige voltreffer. De drumskills van Steven Ansell werden er ten volle in benut en ook tijdens “An Animal” ging de immer sympathieke Brit aardig te keer op de drumvellen. Het flitsende lichtspel had bij sommigen voor een kleine epilepsieaanval kunnen zorgen, maar het paste wel uitstekend bij de muziek van het tweetal.

Had Laura tijdens haar vorige optreden in Brussel nog wat te kampen met technische moeilijkheden met haar pedalen, liep het deze keer wel van leien dakje. De zware gitaargeluiden die uit haar gitaar ketsten op “Black Distractions” vulden de zaal majestueus. Het optreden werd alsmaar strakker onder andere dankzij het snedig gebrachte “Red River”. De opbouw op het einde van het nummer, met de bijbehorende ontlading, was een ijkpunt voor het verdere verloop van de show. De sfeer kwam er stilaan in en die werd nog iets beter dankzij “I Wish I Was Someone Better”. Ondanks de iets mindere uitvoering gingen enkele toeschouwers vooraan aan het pogoën en lieten ze zich meeslepen door het nummer.

© CPU – Bert Savels

Drummer Steven Ansell toonde zich gisteren trouwens weer van zijn meest joviale kant. Leuke bindteksten zorgden voor een los sfeertje, terwijl Laura zich weer wat op de achtergrond hield. Er volgden met “Bangzar” en “Eye To Eye” nog twee nieuwe nummers, maar beiden haalden wat vaart uit de show. Vooral “Bangzar” kwam niet over ondanks het feit dat het de zaal aan het dansen moest krijgen. Gelukkig werden we op het eind nog getrakteerd op twee ijzersterke nummers uit de oude doos. “God Complex” kwam met de twee extra bandleden beter uit de verf en was de perfecte inleiding voor het grootse einde met “Colours Fade”. Alle registers werden opengetrokken en de decibellen gingen alsmaar meer de hoogte in. Een loeihard einde van een leuke rockavond.

Ondanks de wat mindere nieuwe nummers wist Blood Red Shoes nog maar eens een wervelende rockshow neer te zetten die tot de verbeelding sprak. Hoogtepunt van de avond was desondanks Sports Team die een vermakelijk concert speelde dat wellicht zelfs tot de hoogtepunten van deze editie zal behoren. Een frisse acte de présence die ze deze zomer op de Main Stage van Werchter hopelijk weten te herhalen. En dan werd de Brusselse eer ook nog hooggehouden met Annabel Lee, die toonde dat ook in de hoofdstad rockmuziek een toekomst heeft en kan opboksen tegen de urban helden. De gitaren vierden gisteren tijdens Les Nuits een hoogmis en daar zullen de drie optredens in de Orangerie ook iets mee te maken hebben.

Setlist Sports Team:

Camel Crew
Beverly Rose
M5
Back To The Point
Margate
Ski Lifts
Kutcher
Stanton

Setlist Blood Red Shoes:

Elijah
Mexican Dress
Howl
The Perfect Mess
Cold
An Animal
Black Distractions
Red River
Je Me Perds
I Wish I Was Somebody Better
Bangzar
Eye To Eye
God Complex
Colours Fade

1593 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sports Team - "The Drop"

‘It’s okay to like Sports Team’, staat er tegenwoordig op heel wat affiches doorheen het Verenigd Koninkrijk. Een ietwat aparte marketingstrategie, maar…
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Botanique (Orangerie): Hondsdolle furiositeit

De show van The Chats in Botanique leek eentje die nooit zou gebeuren. Toch kwam het er op 28 juni 2022 eindelijk…
InstagramLiveRecensies

Remi Wolf @ Botanique (Rotonde): Frivole spring-in-'t-veld

Haar jeugdjaren bracht ze nog al skiënd door, maar intussen is Remi Wolf een van de meest spraakmakende nieuwe popsterren van haar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.