AlbumsRecensies

Lizzo – Cuz I Love You (★★★): Radiovriendelijke diva

Een echte diva met een hoge dosis zelfvertrouwen en een passie voor drama die meermaals tot uiting komt in haar dijk van een stem. We hebben het natuurlijk over Lizzo. In 2014 en 2015 bracht ze twee albums uit, en sindsdien hebben we moeten wachten op nieuw materiaal. Begin dit jaar keerde ze dan terug met de knaller “Juice” en konden we beginnen aftellen naar Cuz I Love You. Eindelijk is de derde langspeler van de dame uit, maar misschien hadden we te veel verwacht, want de plaat overtuigt niet over heel de lijn…

Lizzo heeft een paar dansparty’s voorzien en die vallen meer dan in de smaak. Door een aardig funkgehalte en eighties-aandoende vibes kunnen we onze heupen niet in bedwang houden. Deze nummers hebben een zekere retro klank en dat is zonder twijfel de sterkte ervan. Lizzo bewees al dat ze super aanstekelijk klinkt op haar sappige single “Juice” en doet dat nu ook op “Cry Baby”, “Exactly How I Feel” en “Better In Color”. Over “Cry Baby” zijn we nog steeds laaiend enthousiast. Met een trage groove raak je helemaal in de soulvolle en zwoele sfeer en ook de hoeveelheid drama is hier perfect afgewogen. Lizzo’s stem komt hier volkomen tot haar recht. Toch valt het op dat “Juice” veruit de beste van die songs is en tegen dat we aangekomen zijn bij “Better In Color” hebben we het zelfs na een twintigtal seconden al een beetje gehad.

“Like A Girl” en “Soulmate” hebben gigantisch goede teksten, die je zelfvertrouwen een boost van jewelste geven. Die eerste begint met: ‘Woke up feeling like I just might run for president.’ Ze gaat er weer helemaal voor, denken we. Eerst geloven we hard in het potentieel van deze song, die begeleid wordt door een soulvol pianoriedeltje en mooi afgewerkt klinkt. Maar dan komen we aan bij het refrein en willen we het eigenlijk gewoon afzetten. Plots gaat ze de platte poprichting uit en om diezelfde reden betekent ook “Soulmate” geen meerwaarde. We verkiezen Lizzo’s ongebreidelde retrosound boven deze standaard progressies, klanken en keuzes die we al genoeg gehoord hebben. De diva klinkt bij momenten te radiovriendelijk en dat is echt een afknapper.

Ze maakt het wel weer goed met “Heaven Help Me”. De Amerikaanse klinkt net een beetje over the top, en zo hebben we het graag. Overtuigend, krachtig, dramatisch, maar niet geforceerd. Op die manier geloven we haar en krijgt ze ons helemaal mee. Dat wordt dan nog gecombineerd met diepe beats en een goeie hook, die ons opnieuw overtuigen van het kunnen van de dame.

Ook haar tragere songs mogen er zijn. Waar “Cuz I Love You” misschien net iets te veel ongevraagde drama in je gezicht duwde, is die proportie beter op “Jerome”. Verschillende elementen dragen bij aan de soulvolle sound van dit nummer. Alleen al de intro doet je wiegen en wanneer Lizzo de warme kant van haar stem laat overheersen en de backings er vervolgens nog bij komen, is het plaatje compleet. Helemaal zwoel wordt het op “Lingerie”. Het duurt lang vooraleer de dame uithaalt en ze leidt ons binnen in een warme lounge vol liefde en sensualiteit. Lizzo speelt al haar troeven hier uit en klinkt optimaal.

Cuz I Love You heeft afwisselend succes. We kunnen er niet omheen; haar radiovriendelijke songs stellen zwaar teleur en maken dat we al gauw genoeg hebben van de plaat. Heel erg jammer, want de verwachtingen voor Cuz I Love You lagen hoog. Gelukkig zijn er het funky “Juice”, het zwoele “Lingerie” en het krachtige “Heaven Help Me”. Dat zijn stuk voor stuk supernummers, die elk een totaal verschillende vibe hebben en voor niemand anders dan Lizzo weggelegd zijn.

Deze zomer staat ze op Best Kept Secret en de snippets die we al van haar liveshows gezien hebben op haar Instagram zijn veelbelovend. Zonder aarzelen steelt ze de show, dus wees erbij op dat spektakel.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Lizzo @ Sportpaleis: Popdiva met een open hart

Las Vegas daalde gisterenavond even neer in het Sportpaleis dankzij popster Lizzo. De Amerikaanse zangeres is nu al enkele jaren een van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lizzo - "Grrrls"

‘Het wordt tijd dat Lizzo nog eens nieuwe muziek uitbrengt’ is een gedachte die je misschien enkele maanden geleden had. Als dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lizzo - "About Damn Time"

Melissa Jefferson is een naam die bij weinigen een belletje zal doen rinkelen, maar Lizzo daarentegen zal bij veel mensen de muzikale…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.