LiveRecensies

Daughters @ Botanique: Gecontroleerde chaos

Vorig jaar bracht noise outfit Daughters hun eerste album in zeven jaar uit. You Won’t Get What You Want zou net het omgekeerde bereiken van wat de titel impliceert, want het werd één van de meest bekroonde albums door muziekcritici. Onlangs werd de band zelfs getipt door ex-Nirvana lid Krist Novocelic op de officiële Twitter-pagina van Nirvana.

De band kwam naar Brussel voor een show in de Botanique en zo krijgen we toch weer eens mooi wat we willen. De set werd geopend met drie nummers van hun nieuwste plaat. Op “The Reason They Hate Me” herinnert zanger Alexis Marshall er ons aan dat we hem niet moeten vertellen hoe hij zijn werk moet doen en tijdens “The Lords Song” krijgt zijn micro voor het eerst van de avond een aantal harde klappen te verduren. De melodische gitaar en het hypnotiserende einde van “Satan in the Wait” zorgen voor de eerste hoogtepunten uit de set.

https://www.instagram.com/p/BwJfDm8pOaE/?hl=nl

De oude doos werd vervolgens opengetrokken. Onder andere de spastische noiseklepper “Recorded Inside a Pyramid” van Hell Songs en “The Dead Singer” van hun S/T album werden gebracht. De oorverdovende shreds van Nicholas Sadler snijden los door staal en de drums van Jon Syverson klinken als een ongelimiteerde voorraad dynamietstaven die aan de lopende band ontploffen. De energie die het zestal de zaal in katapulteert wordt echter voornamelijk vooraan in de zaal opgevangen, tot lichte ergernis van Marshall die tijdens “Our Queens” ‘There’s nothing going on’ klaagt.

De lichtgespannen sfeer zorgt echter voor een nog meer intimiderende show. Hoe verder de avond vordert, hoe gestoorder Marshall leek te worden. Zijn strakke zwarte blazer vliegt al gauw in de coulissen en het duurt ook niet lang vooraleer hij zijn funky hemdje begint te ontmantelen. De onschuldige micro krijgt meer en meer klappen te verduren en verschillende malen ondergaat hij een onaangekondigde orale inspectie.

Het beste hadden ze duidelijk voor het einde bewaard. Met het zenuwslopende “Guest House” breken Daughters het kot af. De set sluiten ze af met “Ocean Song”. Wie onverwacht op het einde van dit nummer de zaal zou zijn binnengewandeld, zou kunnen gedacht hebben dat hij op een BDSM-beurs was beland. Marshall vond het blijkbaar tijd om zichzelf te geselen met zijn riem.

Daughters kwam op het podium en bracht een uur lang gecontroleerde chaos. Ze lieten duidelijk de muziek voor zich spreken, want bindteksten geraakten niet verder dan een droge ‘thank you’, enkele toornige blikken en de gebruikelijke microfoonfoltering. Los van de soms ongemakkelijke sfeer tussen band en publiek, waren Daughters echt in bloedvorm.

Setlist:

The Reason They Hate Me
The Lord’s Song
Satan In The Wait
The Dead Singer
Recorded Inside a Pyramid
Our Queens (One Is Many, Many Are One)
Long Road, No Turns
Daughters Spelled Wrong
Less Sex
The Hit
The Virgin
Guest House
Daughter
Ocean Song

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
LiveRecensies

S. Carey @ Botanique (Grand Salon): Allesbehalve beangstigend

De naam S. Carey zegt misschien niet iedereen veel, maar als we er de naam Justin Vernon of Bon Iver bijhalen, dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.