MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: Oude vondsten debuteren op vinyl

Binnen minder dan een week is het zover! Dan is het weer Record Store Day, een ware hoogdag voor platenliefhebbers. De voorbije weken hebben we je al op de hoogte gebracht van de speciaalste releases, de hedendaagse must-haves en de beste re-issues. Hier lees je alles over de coolste muziek die voor het eerst op vinyl uitkomt, van live-versies tot onbewerkte studio-opnames. Weer tien uitzonderlijke platen om je verlanglijstje mee aan te vullen dus.

Duran Duran – As The Lights Go Down (Live Oakland Coliseum ’84)

Duran Duran, de koningen van hun haast eigensoortige genre. Hun gekende sound biedt het beste van alle mogelijke werelden: pop met enerzijds rock-invloeden en anderzijds ook disco-vibes en synths bij de vleet. De Britten veroverden de wereld met hun album Rio en sinds die release in ‘82 is het niet meer bergaf gegaan. Nog steeds kan iedereen hun nummers meteen thuisbrengen en zonder aarzelen hun hits meezingen.

Voor RSD 2019 brengt Duran Duran een vinylplaat uit die er even vrolijk uitziet als de band klinkt. Op drie zijden van een roze en een blauwe plaat zal je een van hun overweldigende optredens kunnen herbeluisteren. Het gaat om hun performance van ‘84 in Oakland Coliseum in California. Duran Duran blies het publiek daar drie dagen op rij omver als onderdeel van hun wereldtour Sing Blue Silver. In 2010 werd dit digitaal beschikbaar gesteld, maar nu doen ze er nog een schepje bovenop en brengen ze de geremasterde audio uit op vinyl. Welke van de drie shows precies gebruikt werden voor de vinyl is niet geweten, maar John Taylor zelf omschrijft het als ‘the bomb’, dus het kan niet anders dan de moeite zijn.

Sly & The Family Stone – Woodstock Sunday (Sunday August 17, 1969)

In de jaren zeventig brak Sly & The Family Stone door met “Dance To The Music”, en sindsdien ging de bal vlotjes aan het rollen. Hun funk is het toppunt van dansbaar en vloeit ook vaak over in psychedelische rock waarin een wah-wah-pedaal of fuzzy gitaren niet geschuwd worden. Door hun baanbrekende sound groeiden ze al snel uit tot grote spelers, die een hele resem aan artiesten beïnvloedden. Van Michael Jackson naar Funkadelic of Red Hot Chili Peppers; Sly & The Family Stone liet zijn sporen achter en mag een legende genoemd worden.

Het was 17 augustus 1969, en om half vier ’s nachts moest Sly & The Family Stone aan hun set beginnen. Niet bepaald ideaal zou je denken, maar dan vergeet je dat het om het fameuze Woodstock ging. Ze gaven daar een knaller van een optreden dat nog steeds nazindert. Letterlijk, want in 2009 kwam The Woodstock Experience uit. Op deze tiendelige cd-boxset werden de concerten van verschillende artiesten van het festival gebundeld, waaronder die van Sly & The Family Stone. Op Record Store Day wordt dat memorabele optreden voor het eerst op vinyl uitgebracht. Daarop kan je de live-versie van hun eerste grote succes “Dance To The Music” vinden, maar ook “I Want to Take You Higher” en “Stand!” brachten ze live. Decennia later kunnen we meegenieten van het live-geweld dat de funky muzikanten op Woodstock hadden afgevuurd.

The Residents – B*** S**

Ergens in 1971 stuurde een toen nog naamloze band een demotape op naar Hal Halverstadt, de man die ook Captain Beefheart tekende bij Warner Bros. Recordings. Hal vond het best oke, maar stuurde de tape uiteindelijk toch maar gewoon terug naar het adres ‘Residents, 20 Sycamore St., San Francisco,’ en gaf de band meteen ook zijn naam. The Warner Bros. Album van The Residents zou jarenlang circuleren op het net onder fans en werd pas vorig jaar officieel uitgebracht op Record Store Day 2018 als The W***** B*** Album.

Dit jaar duikt RSD nog dieper in de archieven van The Residents en brengt het nog onuitgegeven B*** S** album uit. De weinig tot de verbeelding sprekende originele titel Baby Sex en de redelijk expliciete albumhoes zullen er wellicht ook wel iets mee te maken hebben dat het album tot nu toe nooit het daglicht zag. De tweede demotape B*** S** bestaat uit collages van home recordings en opnames van hun eerste publieke optreden als The Residents in Boarding House in San Fransisco (1971) en biedt een intrigerende inkijk in het ontstaan van de legendarische oogbollen.

Badfinger – So Fine–The Warner Bros. Rarities

Badfinger was een rock band uit Wales, die onophoudelijk vergeleken werd met The Beatles. De gelijkenissen in hun sound zijn dan ook treffend. Ze kenden weliswaar niet het gigantische succes van The Beatles, maar hebben het wel zover gestopt ook vandaag de dag nog relevant te zijn. Hun uiterst genietbare nummers zijn nog door velen gekend. Denk maar aan “No Matter What”, wie kan zich daar nu op inhouden?

In 2010 kwamen heel wat speciale versies van Badfingers nummers uit op deluxe cd’s, en op 13 april verschijnen die voor het eerst op vinyl. Een dubbele en roodkleurige lp zal twee eerder onuitgebrachte nummers bevatten, maar daarnaast gaat het vooral om vroege versies van de tracks van hun selftitled album uit ’74 en om alternatieve mixen van de songs op Wish You Were Here uit datzelfde jaar. Nog een zeldzaamheid om op je lijstje te zetten.

Iggy Pop – Hippodrome (Paris 1977)

Op 23 september 1977 vond er in de hoofdstad van ons buurland Frankrijk een heel opmerkelijk concert plaats in de circustent Hippodrome De Pantin. Deze tent stond in het Parc de la Villette in het noordoosten van Parijs. Op die bijzondere avond konden 3.500 gelukkige mensen genieten van een bijzonder optreden van de half gestoorde Iggy Pop, die hier zijn twee eerste soloalbums (met als producer de enige echte David Bowie) The Idiot en Lust For Life voorstelde. De Amerikaanse rock- en punkzanger, die vooral bekend is van zijn wereldhit “The Passenger”, is volgens velen niet alleen de uitvinder van het stagediven, maar ook van de magische, verfrissende muziek die hij heeft gemaakt.

We horen de echte Iggy Pop fans onder jullie al schreeuwen van geluk, want voor jullie is 13 april 2019 niet zomaar een dag! Het is de dag waarop ‘The Godfather of Punk’ 1.200 exemplaren van het (al eerder uitgekomen) album Hippodrome (Paris 1977) op een (voor het eerst) dubbele groene vinyl uitbrengt. Voor degenen die nog twijfelen: de twee grootste hits, “Lust For Life” en “The Passenger” staan allebei op deze lp te pronken!

Ramones – Live at The Palladium

De stichtende punkgroep Ramones staat in ieders geheugen gegrift. Elk beginnend punkbandje heeft zich wel eens aan een versie van “Blitzkrieg Bop” gewaagd en nog steeds worden T-shirts met hun logo verkocht. De Amerikanen bleven hun carrière lang even stevig klinken en brachten een heleboel albums uit. Hun punk bleef dus steeds relevant en is dat nu nog steeds.

Op Record Store Day verschijnt een van hun concerten in hun hometown New York op vinyl. In ’79 speelden ze live in The Palladium, en dat op oudejaarsavond. Als je vindt dat jouw eindejaarsfeesten de moeite waard zijn, bedenk dan eens hoe geschift die van de aanwezigen daar geweest zullen zijn. Het optreden werd opgenomen en kwam vorig jaar uit ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van hun vierde album Road To Ruin. Toen kon je het concert herbeluisteren als onderdeel van de deluxe set van Road To Ruin, maar nu komt het volledig los daarvan uit. Je kan er de energieke live-versies van hun klassiekers vinden, tezamen met een heleboel nummers van Road To Ruin.

John Lennon – Imagine (Raw Studio Mixes)

Imagine is de tweede solo-plaat van legende John Lennon. Het is het best gekende album van de muzikant en activist. De plaat dateert al van ’71, maar nog steeds kan iedereen titeltrack “Imagine” zonder fouten meezingen. Ter gelegenheid van Record Store Day komt die plaat opnieuw uit op vinyl, maar het wordt niet zomaar een re-issue. De tien nummers van de plaat zal je in dezelfde volgorde terugvinden, maar het zijn niet de studio-versies. Je hoort de nummers zoals die opgenomen werden. Geen reverb, geen bewerkingen, helemaal puur. Voor het eerst komt deze bijzondere versie van Imagine uit op vinyl, en je zal je moeten haasten om er eentje te bemachtigen, want er wordt slechts een beperkte oplage op de markt gebracht.

Hawkwind – The 1999 Party (Live at The Chicago Auditorium March 21, 1974)

Hawkwind brengt voornamelijk psychedelische rock, maar je kan ook andere invloeden bespeuren in hun nummers. Vaak monden hun tracks uit in experiment, waardoor ze niet altijd even toegankelijk zijn, maar dat is net wat Hawkwind karakteriseert. De Engelsmannen doen hun ding zonder zich iets aan te trekken van wat we doorgaans te horen krijgen. Ze krijgen maar niet genoeg van het creëren van fantasierijke sounds en teksten, want vorig jaar nog releaseten ze een album. Road To Utopia heet dat, en dat het ons aardig op weg zet naar een andersoortige wereld, is wel het minste dat je kan zeggen.

Op RSD komt de opname van hun concert in The Chicago Auditorium uit op vinyl. Hawkwind speelde daar op 21 maart 1974, en een betere manier om een rooskleurige lente in te zetten kunnen we ons niet inbeelden. Herbeleef de jams van toen en laat de frivoliteit en speelsheid van de mannen ook jouw lente mee bepalen.

Elton John – Live From Moscow

Veertig jaar geleden stond een 32-jarige Elton John als eerste westerse rockster op een podium in Rusland, meer bepaald in het prachtige Russia’s Rossya Hotel Concert Hall. Samen met percussionist Ray Cooper speelde hij hier de pannen van het dak. Voor RSD 2019 brengt hij speciaal dit concert voor het eerste uit op een speciale 2lp, waar onder andere enkele prachtige hits opstaan zoals “Your Song”, “Rocket Man”, “Candle In The Wind” en “Crocodile Rock”.

De Engelse popzanger, componist en pianist is niet voor niets een van de bestverkochte artiesten aller tijden. Maar hij is nog veel meer dan dat! Hij ontving al vijf Grammy’s, een Oscar voor ‘Beste Filmsong’ met “Can You Feel The Love Tonight”, werd tot ridder geslagen door koningin Elizabeth en ontving in 1975 een ster op de Hollywood Walk Of Fame. We mogen trots zijn op deze levende legende.

Janis Joplin – Live at Woodstock (Sunday August 17, 1969)

Janis Joplin staat nog steeds bekend om haar speciale sound en excentrieke figuur. Met invloeden uit rock, blues, soul en country wist ze vernieuwende nummers neer te zetten. Er kwamen drie albums en een postuum plaat van Joplin uit en in ’95 kreeg ze haar verdiende plaats toebedeeld in de Rock and Roll Hall Of Fame.

Nog voor haar eerste album uitkwam, was Joplin heel gekend en zorgde ze voor een memorabele show op Woodstock. Voor het eerst is de opname van die show te verkrijgen op vinyl. Op twee platen kan je genieten van haar levendige set, die eigenlijk een anachronistische greatest hits compilatie is.

 

Hou onze pagina in de gaten voor meer RSD-updates!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lambrini Girls - "Body of Mine"

Lambrini Girls wordt niet voor niks geassocieerd met namen als Bikini Kill en Hole; met haar feministische boodschappen sluit haar muziek volledig…
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bodysnatcher - "Murder8" (feat. Jamey Jasta)

Nog maar een klein maandje en Record Store Day staat weer voor de deur. De feestdag voor iedere liefhebber van vinylplaten. Over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.