MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: De beste re-issues

Record Store Day is een paradijselijke ervaring voor platenliefhebbers, en om het overzicht over al dat moois te behouden pikken wij er onze tips uit. We grasduinden door de speciaalste releases, maakten je warm voor oud en nog onuitgebracht materiaal van hedendaagse artiesten, en ook dit jaar vallen er vele oude parels uit de dozen te vissen op Record Store Day. Uit al die re-issues selecteerden wij de meest aanlokkelijke hebbedingetjes.

Pink Floyd – A Saucerful of Secrets

Met zijn tweede plaat greep Pink Floyd terug naar z’n vroege jaren als space jam band die van de Ufo Club in Londen zijn tweede thuis maakte en de naam van de bar ten volle in zijn muziek meedroeg. Door de steeds erger wordende drugsverslaving van toenmalige frontman Syd Barrett werd de opvolger op z’n succesvolle debuut The Pipers at The Gates of Dawn in verschillende studio’s en op verschillende momenten opgenomen. Singles werden afgelast of flopten, en door het onberekenbare gedrag van Barrett zochten de andere bandleden een nieuwe gitarist. David Gilmore zou uiteindelijk maar aan één nummer meeschrijven op A Saucerful Of Secrets, toch is dit het enige Floyd-album waar de vijf leden op te horen zijn. Meer zelfs, “Set The Controls for The Heart of The Sun” is het enige nummer waarop we ze allemaal horen. Hoewel Syd Barrett de volledige debuutplaat The Pipers At The Gates of Dawn nog bij elkaar schreef, haalde slechts één nummer van zijn hand, “Jugband Blues”, de opvolger. 

Drummer Nick Mason noemde A Saucerful of Secrets zijn favoriete Floyd-plaat. De Brit tourt sinds 2018 zelfs rond met Nick Mason’s Saucerful of Secrets, een vijfkoppige band met leden van Blockhead en Spandau Ballet, die voornamelijk Floyd-nummers uit de periode ’68-’72 opnieuw live brengen. Mason speelde in september nog in de Stadsschouwburg van Antwerpen en keert in de zomer van 2019 terug naar Europa, vooralsnog niet opnieuw in België.

A Saucerful of Secrets laat een band in volle ontwikkeling horen, die op een keerpunt in zijn geschiedenis stond. Met het vertrek van Barrett zag Roger Waters zijn kans om opnieuw een hoofdrol te vertolken en de rest is muziekgeschiedenis. Voor RSD19 wordt het album in beperkte oplage opnieuw uitgebracht en is het een logisch vervolg op de heruitgave van Pink Floyd’s debuut The Pipers At The Gates of Dawn van vorig jaar.

Captain Beefheart and His Magic Band – Trout Mask Replica

Dat Third Man Records het eclectische meesterwerk Trout Mask Replica de 21ste eeuw zou binnen brengen, stond haast in de sterren geschreven. Waar anders dan bij het platenlabel van de excentrieke Jack White zou de plaat van de al even excentrieke Don Van Vliet, aka Captain Beefheart, een update kunnen krijgen? Naast Talking Heads, Devo, PJ Harvey, John Frusciante en David Lynch noemt ook Jack White de eigenzinnige kapitein een inspiratiebron, en al van bij de eerste tonen van opener “Frownland” is het duidelijk waarom. De gitaren botsen alle kanten uit, melodieën en motiefjes stapelen zich ongegeneerd op elkaar en de stem van Beefheart zelve is de enige, zij de redelijk onberekenbare, leidraad doorheen de plaat. 

Beefheart schreef Trout Mask Replica volledig op piano, maar omdat hij zelf geen piano kon spelen, liet hij zich dan maar omringen door een krankzinnige doch extreem getalenteerde groep muzikanten. Die repeteerden acht maanden lang in een klein huisje in Los Angeles en legden de instrumentatie van Trout Mask Replica vast tijdens één zes uur durende opnamesessie. De mastertapes van Trout Mask Replica lagen al enkele jaren stof te vergaren in de kluis van de Frank Zappa family (Zappa producete toen ook de plaat), maar ter gelegenheid van Record Store Day werden die opgepoetst en voorzien van een haarscherpe reproductie van de originele platenhoes. Wie een goede geluidsinstallatie heeft, zal de krankzinnigheid vanuit alle hoeken op zich af horen komen. 

Madness – One Step Beyond

Dit jaar viert Madness zijn veertigste verjaardag. De Britten zorgen dus al vele jaren voor skapop om helemaal op uit de bol te gaan. De mannen hebben zichzelf nooit te serieus genomen, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Al vier decennia lang zijn ze gekend om hun vrolijke sound, die wordt aangevuld met ludieke teksten en al even dwaze videoclips. Is er iemand die “It Must Be Love” of “Our House” niet kent? We dachten het al; hun status als legende beschouwen we hiermee als bewezen.

Madness voorziet op RSD een krankzinnig verjaardagsfeestje, want in onze party bag vinden we niets minder dan de re-issue van hun eerste single die in de top tien belandde: “One Step Beyond”. Ze gaan nog een stapje verder, want de plaat bevat ook een Italiaanse en Spaanse versie van het nummer. Die taalswitch sluit goed aan bij de grote ska-vibe van de song en is een mooi voorbeeld van de leuze waar de mannen volgens ons bij zweren: als het maar leuk is en aan het dansen zet.

David Bowie – Pin Ups (Picture Disc)

Het is ondertussen al drie jaar geleden dat icoon David Bowie van ons is heengegaan. Speciaal voor Record Store Day 2019 wordt het coveralbum Pin Ups (1973) van de Britse zanger, die bekend is door zijn hits zoals “Rebel Rebel”, “Starman” en “Life On Mars?”, nogmaals uitgebracht. Op dit album staan verschillende covers van nummers uit de jaren zestig die hij vroeger als kind zelf erg goed vond. Onder andere nummers van The Who, Pink Floyd en The Kinks komen aan bod. Op de cover van het album staat Bowie afgebeeld samen met supermodel Twiggy. De foto werd eigenlijk genomen voor een fotoshoot voor het bekende modeblad Vogue, maar op vraag van Bowie mocht hij het ook als cover gebruiken.

Maar liefst 20.000 vinyls worden op 13 april van dit jaar uitgebracht van dit veelbesproken album, genaamd Pin Ups. Haast je dus naar de dichtstbijzijnde platenwinkel in je buurt voor dit hebbedingetje. David Bowie zou je dankbaar zijn.

Frank Black – Frank Black & Teenager of The Year

Van 1986 tot 1993 waren Pixies misschien wel de meest invloedrijke alternatieve rockgroep die er toen te bespeuren was. De invloeden van deze band waren onuitputtelijk en waar veel alternatieve bands de mosterd gehaald hebben, is wel duidelijk. Na de split is Kim Deal verder gegaan met The Breeders en heeft Francis Black in 1994 zijn naam (en band) veranderd in Frank Black. Gezien deze invloedrijke rockfiguur zoveel heeft gedaan voor de muziekindustrie, is het mooi dat de twee eerste releases van Frank Black opnieuw worden uitgebracht.

Dat Frank Black op RSD net zijn twee eerste platen weer uitbrengt, zal voor velen geen verrassing zijn. De link met Pixies was hier nog overduidelijk en het leuke aan dit album is dat Frank hier een constant niveau haalt. Dit zijn ook zonder twijfel zijn sterkste releases. De link tussen de jaren tachtig, de jaren negentig en tweeduizend wordt hier mooi op weergegeven. Frank Black was niet het logische vervolg van Pixies, maar eerder een aanvulling op het oeuvre. Zijn debuut Frank Black zal te verkrijgen zijn op oranje vinyl, de tweede release Teenager of The Year zal op dubbele, witte vinyl verkrijgbaar zijn. Een mooie aanvulling op je vinylcollectie.

Lou Reed – Ecstasy

Lou Reed maakte een belangrijk deel uit van The Velvet Underground, maar ging daarna zijn eigen weg en startte een solocarrière. De Amerikaan stond erom bekend controversiële thema’s te bezingen en dat maakt hem nog steeds tot een fascinerend figuur. Hij bracht plaat na plaat uit, die weliswaar niet allemaal even goed in de smaak vielen. Zo stootte zijn album Metal Machine Music vooral aanvankelijk op veel kritiek, maar de man ging rustig verder en hield niet op zijn ding te doen. De gitarist en zanger trok zich daar klaarblijkelijk niets van aan, het mocht wel gewaagd zijn voor hem.

Op Record Store Day wordt het achttiende solo-album van Reed opnieuw uitgebracht. Ecstasy is meteen ook zijn laatste solo-album, het kwam uit in 2000 en werd meteen overstelpt met goede reacties. Het album stelt zijn overpeinzingen over en worstelingen met persoonlijke ervaringen in het leven centraal. Het luisteren naar Ecstasy brengt je in een staat van extase, net zoals Reed zelf op het artwork.

Simple Minds – Graffiti Soul / Searching For The Lost Boys

Simple Minds heeft al een heleboel albums op de markt gebracht. De Schotten weten van geen ophouden, want ze zitten al aan nummer achttien. Voor Record Store Day brengen de mannen een van hun speciaalste releases opnieuw uit. Aan hun vijftiende album Graffiti Soul werd in de deluxe-editie nog een tweede album toegevoegd, dat tot stand kwam in dezelfde sessies. Dat heet Searching For The Lost Boys en daarop waagt Simple Minds zich aan negen covers. Ze spelen songs van onder andere The Beach Boys, Neil Young of The Stranglers, maar ook Thin Lizzy komt aan bod. Voor RSD brengen ze die twee bij elkaar horende albums uit op vinyl. Op een gele en een blauwe plaat zullen zowel Graffiti Soul als Searching For The Lost Boys te vinden zijn.

Gorillaz – The Fall

Het is al geleden van 2001 dat het debuutalbum van de virtuele band Gorillaz uitkwam, met daarop de legendarische single “Clint Eastwood”. ‘Feel old yet?’ De Britten zijn nog steeds relevant en niet van plan om ermee op te houden, in 2017 en 2018 brachten ze nog nieuwe platen uit en vorig jaar stonden de mannen nog op Rock Werchter.

Op Record Store Day komt hun vierde album opnieuw uit. The Fall dateert al van 2011 en werd opgenomen toen Gorillaz op tour was in Noord-Amerika, waarbij Damon Albarn’s iPad als voorlopige opname-apparatuur diende. De plaat werd niet door iedereen even enthousiast onthaald, sommigen vonden dat de Gorillaz-sound hier niet volledig tot zijn recht kwam. Maar in ieder geval bemachtigde de plaat zijn plaatsje op de hitlijsten en is het de re-issue meer dan waard. Ook gastartiesten Mick Jones en Paul Simonon van The Clash en Bobby Womack zijn te horen op The Fall.

The Charlatans – Us And Us Only

The Charlatans is een alternatieve rock band uit Groot-Brittannië met Tim Burgess als frontman. De mannen boekten een geweldig succes met hun debuutsingle “Indian Rope”, ze waren vertrokken en hebben sindsdien heel wat songs in de hitlijsten gekregen. Dat hoeft niet te verbazen, want hun sound is steeds opgewekt en krikt je humeur op binnen de minuut.

Us And Us Only is het zesde album van The Charlatans. Het kwam uit in 1999 en op Record Store Day komt de eerste re-issue ervan uit. De titel van die plaat werd geïnspireerd op een lyric uit de albumopener “Forever”, wat overigens een van hun top 40 hits was. Ook “Impossible” en “My Beautiful Friend” schopten het tot in die lijst en zijn op deze re-issue te vinden. Er komen maar 2.150 exemplaren van deze transparante vinyl op de markt, dus waag je kans!

Robert Plant – Fate of Nations

De zanger van Led Zeppelin kan er solo ook wat van. Robert Plant is een bezige bij die al heel wat solo-albums op de wereld heeft afgevuurd, veertien om precies te zijn. Op Record Store Day is zijn zesde soloplaat Fate of Nations van 1993 opnieuw te verkrijgen en het wordt een re-issue met speciale betekenis.

De timing van RSD is perfect voor Plant, want die valt dicht bij ‘Earth Day’ op 22 april. Waarom dat zo belangrijk is voor de man, wordt al duidelijk bij een eerste blik op de plaat. De titel en het artwork van Fate of Nations verwijzen duidelijk naar Plants bezorgdheden over het milieu. De impact van geopolitiek en globalisatie staat centraal en om dat op deze re-issue nog extra in de verf te zetten, worden op de binnenhoes milieucijfers uit 1933 vergeleken met de hedendaagse. Confronterend, maar ecologie was nog nooit zo rock ‘n’ roll. Alle opbrengsten van deze speciale uitgave op zwart vinyl gaan dan ook naar dit thema.

Hou onze pagina in de gaten voor meer RSD-updates!

3691 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
InstagramLiveRecensies

Simple Minds @ Sportpaleis: Tournée Générale

Wat Kurt Cobain betekende voor de jeugd in de jaren negentig, was Jim Kerr voor de generatie ervoor. Al moesten de Schotse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bodysnatcher - "Murder8" (feat. Jamey Jasta)

Nog maar een klein maandje en Record Store Day staat weer voor de deur. De feestdag voor iedere liefhebber van vinylplaten. Over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.