Features

Tien tips voor Les Nuits Botanique

© CPU – Bert Savels

In de laatste week van april beginnen ze er weer aan: Les Nuits Botanique. De Brusselse concertzaal houdt naar jaarlijkse traditie weer een meerdaags festival waarbij bijna alle zalen in het complex helemaal in het teken staan. Ook dit jaar is de line-up weer heel divers, en kan je er naast grotere namen ook weer heel wat kleiner talent spotten. Met tientallen shows verlies je al snel het overzicht, en daarom tippen we alvast tien optredens die je zeker niet mag missen dit jaar. Het volledige overzicht aan shows vind je via deze link. Er is heel wat te ontdekken, dus doe eens gek en koop een ticket voor een band waarvan je nog nooit hoorde, of neem deel aan onze wedstrijd en ga voor niets!

23 april – Panda Bear – Orangerie

Op dinsdag 23 april wordt de aftrap gegeven voor Les Nuits door niemand minder dan Panda Bear. De Amerikaan, die nu in Portugal woont, is een van de leden van Animal Collective, maar ook solo bouwt hij al een tijdje aan een mooi parcours. In februari bracht Panda Bear nog zijn zesde soloplaat Buoys uit en bewees hij nog maar eens een bezige muzikant te zijn. Zijn concert in de Orangerie opent niet alleen Les Nuits Botanique, maar zal ongetwijfeld ook een van de hoogtepunten van de editie worden.

25 april – Bakar – Grand Salon De Concert! 

De Britse muziekbladen hebben een nieuwe chouchou gevonden, en die heet Bakar. De Londenaar heeft het afgelopen jaar gigantische stappen gezet en wist herhaaldelijk positief op te vallen met geweldige muziek. In het najaar van 2018 dropte hij zijn debuut met Badkid en slaagde hij erin om rock en hiphop op een nieuwe manier met elkaar te vermengen. Op donderdag 25 april komt hij die plaat dan ook voorstellen in de Grand Salon de Concert!, tevens ook zijn eerste concert op Belgische bodem.

25 april – Blood Red Shoes – Chapiteau

In oktober stonden ze nog in een uitverkochte Rotonde, maar eind april speelt Blood Red Shoes in de vele grotere Le Chapiteau-tent ten dans. Het tweetal Laura-Mary Carter en Steven Ansell genieten van een grote populariteit in ons land en zijn steeds weer een graag geziene gast. Het duo uit Brighton staat garant voor hun rockende concerten, waarin ze bewijzen dat gitaarmuziek nog lang niet dood is. Voor hun show op Les Nuits staat er met Sports Team overigens ook nog een van de boeiendste indierocknieuwkomers van het moment voor het eerst in ons land. Genoeg argumenten dus om op 25 april in de Chapiteau een ruig feestje te bouwen.

26 april – Warhola – Orangerie

© Chris Stessens

Ook de Belpopscene is dit jaar weer goed vertegenwoordigd en met Warhola heeft Les Nuits ook nog eens grote klepper weten te strikken. Het soloproject van Bazart-lid Oliver Symons heeft ondertussen alle grote festivals in België gespeeld en mocht ook al aantreden in een uitverkochte Ancienne Belgique, maar twee weken voor de release van zijn langverwachte debuut Young Loving speelt hij dus een intieme show in de Orangerie. Ook de voorprogramma’s zijn zeker de moeite met Glints en De Nieuwe Lichting-winnares Tessa Dixson.

27 april – Ho99o9 – Chapiteau

© CPU – Chris Stessens

Wie graag het park van de Botanique nog eens heel idyllisch en in volle bloei wil zien, raden we zeker aan dat voor 27 april te doen, want het Amerikaanse drietal Ho99o9 zal er zonder meer het kot afbreken tijdens hun passage in Le Chapiteau. De groep uit New Jersey mixt in hun muziek de harde gitaren met loeiharde hiphop, en dat zorgt live voor gigantische moshpits en chaos. Met het geniale United States of Horror zette Ho99o9 zich nog sterker op de kaart en schuwt de groep de maatschappijkritiek niet. Wie op die avond wat vroeger afzakt naar de tent, mag zich trouwens ook verheugen op het opkomende hiphoptalent Flohio die met haar scherpe beats en rhymes haar status van de nieuwe grimekoningin alle eer zal proberen aan te doen.

1 mei – L’impératrice – Chapiteau

Frankrijk loopt al een tijdje storm voor L’impératrice en stilaan beginnen ze ook elders voet aan wal te krijgen. De band wordt vaak omschreven als het nieuwe uithangbord van de French pop, en die naam deden ze alle eer aan met hun eerste langspeler Matahari. Ondertussen doet hun naam ook over de grote vijver de ronde en vertrekken ze in mei op een uitgebreide tour in Noord-Amerika, maar daarvoor kan je ze nog eens in de Botanique aan het werk zien.

1 mei – Benny Sings – Grand Salon De Concert

Ook fijnproevers worden tijdens Les Nuits verwend met unieke concerten zoals bijvoorbeeld dat van Benny Sings. De Nederlandse virtuoos is ondertussen een over de hele wereld geprezen muzikant en dus verwondert het niet dat zijn laatste stoot City Pop in verschillende wereldsteden tot stand kwam. Met zijn slimme popmuziek toont hij dat toegankelijkere muziek niet altijd oppervlakkig of plat moet zijn, maar ook rijke en volle klanken kan bevatten. De wegdromers onder ons weten dus waar ze op de Dag van de Arbeid moeten zijn. Ook voorprogramma en grote beer Martha Da’ro raden we zeker aan.

2 mei – Jeanne Added & Claire Laffut – Chapiteau

Jeanne Added is een graag geziene gast in de Botanique en daarom verwondert het niet dat ze op 2 mei ook op Les Nuits zal staan. Met haar nieuwe plaat Radiate zette de Française een nieuwe stap in het popuniversum en kan ze in Frankrijk ondertussen zelfs in arena’s spelen. Met haar beklijvende popmuziek zal ze ongetwijfeld ook heel de Botanique in beroering brengen. Met Claire Laffut maakt trouwens ook een van de grootste ontdekkingen uit Wallonië haar opwachting, voor ze aan een drukke festivalzomer begint.

2 mei – Tirzah – Orangerie 

© Clare Shilland

Ook urban krijgt natuurlijk een plaats op de affiche van Les Nuits Botanique en met Tirzah is dat meteen ook een hele mooie naam. De Britse timmert al sinds 2013 aan haar weg en haar mooie prestaties worden beloond met een show in de Orangerie. Vorig jaar kwam ze nog met Devotion waarop ook een samenwerking met de geniale Coby Sey te vinden is. Haar alternatieve hiphop brengt haar dus nu terug naar Brussel en dat is zeker iets wat je niet wil missen.

4 mei – Altın Gün – Orangerie

Als je na een concert van Altın Gün niet bezweet naar buiten komt, dan heb je waarschijnlijk iets verkeerd gedaan. De band brengt namelijk eigenwijze versies van klassieke Turkse psychedelische nummers en geven er een heel eigentijdse en dynamische sfeer aan. Met leden van onder meer Jacco Gardner en Jungle by Night hebben de Nederlanders al heel wat kilometers op hun conto, maar door de inbreng van zowel een zanger als zangeres met Turske roots, lijkt het alsof de groep echt uit Turkije komt. Bereid je voor op een intens uurtje dansen dat je nooit meer zal vergeten.

We geven duotickets weg voor elk van deze concerten. Daarvoor moet je natuurlijk iets doen! Stuur een screenshot met bewijs dat je onze Facebookpagina leuk vindt naar wedstrijd@dansendeberen.be, samen met een antwoord op de volgende vraag: ‘Wat is de vertaling van het woord Altın Gün?’ Vermeld hierbij zeker het concert naar keuze als onderwerp en vergeet ook je gegevens niet. Veel succes en tot in de Botanique!

3365 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

DIIV @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Drijven op een wilde zee

Ook voor DIIV was de hele coronapandemie geen lachertje. De band bracht eind 2019 zijn album Deceiver uit en plande die uitgebreid…
LiveRecensies

Ascendant Vierge @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Dé terugkeer van gabber

Heel wat genres zijn weer aan hun grote comeback bezig, maar dat gabber anno 2022 weer helemaal hot en trending zou zijn,…
InstagramLiveRecensies

347aidan & Balming Tiger @ Les Nuits Botanique (Rotonde): Voor iedereen een microfoon!

Terwijl alle rockers van het land zich begaven naar de Brusselse Kruidtuin, gingen wij gisterenavond binnen in de Botanique snuisteren. Daar speelden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.