Albums, Recensies

Benny Sings – City Pop (★★★½): Meer dan simpelweg wat popmuziek

City Pop is het intussen zesde studioalbum van de Amsterdamse virtuoos Benny Sings (Tim van Berkestijn). ‘City’ staat in deze albumnaam voor de verschillende steden zoals Parijs, Amsterdam, Tokyo, New York en Los Angeles die als bron voor inspiratie dienden en waar het geheel tot stand kwam in samenwerking met Mayer Hawthorne, Faberyayo, Mocky, Cornelius en Sukima Switch. City dus… oké, maar ‘Pop’?

Het voelt te beperkt aan om City Pop simpelweg pop te noemen, want het is meer dan dat. Het nieuwe album is een samensmelting van pop, r&b, jazz, soul en soft rock waarbij de herkenbare upbeat pianomelodieën de leidraad vormen, geaccompagneerd door een prominente en vette bas. Daarnaast krijgen we ook saxofoon te horen op het eerder uitgebrachte nummer “Not Enough” en het zwoele en hoogstaand jazzynummer “Summerlude” dat fungeert als een luchtige en zweverige interlude voor het album.

Het twaalf nummers tellende album gaat voornamelijk om de highs en de lows in een relatie of huwelijk. Het album start met “Everything I know” en vormt een melancholische intro voor het album. Het album kan onderverdeeld worden in twee delen, waarbij “Familiar”, “Duplicate” en “Late Night” zeer solide en heldere sounds bezitten. De sfeer die deze nummers teweegbrengen, herinneren aan de comfortabele routine waarin we soms terecht komen in het leven, maar die ertoe kan leiden dat we stagneren en zelfs vast komen te zitten. Het nummer “Nakameguro” met Faberyayo kregen we eerder al te horen op het laatste album Beat Tape. 

Vervolgens zorgt het topnummer “Summerlude” voor een breuk met die strakke en bijna routineuze sound en switcht de mood met het eerlijke en aangrijpende nummer “So Far So Good” naar een wat sombere sfeer. Het nummer contrasteert zeer sterk met de daaropvolgende nummers “Dreamin”, “My World” en “Softly” die je tot in de wolken omhoogtillen en zorgeloos laten meezweven met Benny’s verbeelding. Het album eindigt dus op een positieve noot en geeft ons het gevoel dat het allemaal wel goed komt.

City Pop is een aangenaam en leuk album, maar mist vanaf de oppervlakte misschien net dat tikkeltje vernieuwing in vergelijking met Benny Sings’ eerder werk. Dat hoeft zeker niet negatief te zijn, maar hierdoor ontbreekt wellicht enige verrassing en blijven we een wat op onze honger zitten. Benny Sings zal komende maanden optreden in de Verenigde Staten, Londen, Amsterdam en Parijs dus momenteel geen City Pop in één van onze Belgische steden. Hij werd wel zopas aangekondigd voor Down The Rabbit Hole.

22 februari 2019

About Author

Laora Mastari


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief