AlbumsRecensies

Apparat – LP5 (★★★★½): Tien mooie zwanen

Sascha Ring, alias Apparat, is met LP5,  hoe raadt u het, zijn zesde langspeler weer helemaal terug.  Samen met Gernot Bronsert en Sebastian Szary besliste Ring in 2017 om een kruis te maken over Moderat. De Berlijnse beer liet ons samen met zijn Modeselektor-vrienden in elektrotranen achter. Moderat is niet meer, lang leve Moderat. Vorige maand bracht Modeselektor al hun nieuwe plaat Who Else uit en nu volgt Apparat met een album dat onze Moderat-huilbuien in gelukzalige glimlachen doet veranderen.

Ring heeft in het tijdperk na Moderat niet stilgezeten. Hij lag mee aan de basis van de soundtrack van de Netflix-serie ‘Dark’ en de film ‘Capri-Revolution’, waarvan de muziek de prijs voor ‘Beste Soundtrack’ won op het Filmfestival van Venetië. Nu schotelt de Duitser ons dus zijn kersverse langspeler LP5 voor. Toch waarschuwt Ring ons dat de nieuwe Apparat geen plaat is waar we pop-hymnes à la Moderat op mogen verwachten. “I was only able to make the record this way because Moderat exists. Having a huge stage with Moderat gave me a setting for grand gestures and meant I could unburden Apparat from these aspirations.”

We voelen dan ook meteen dat deze plaat weer een gelaagd ambient-meesterwerkje wordt van de Berlijner. Opener “VOI_DO” is als een obscuur welkomstpakket dat om zachte handen vraagt bij het uitpakken. Ook opvolger “DAWAN” stelt zich voor als een opbouwende soundscape met sexy baslijntjes. Ring toont aan dat hij met Apparat weer kiest voor scherpzinnige elektronica.

Bij Moderat verzorgde Ring de zang en ook nu worden we verblijd met hoge tonen die her en der in de songs zitten verspreid. In zijn soloproject zijn de vocals slechts een instrument om het geheel te vervullen en dat is op LP5 niet anders. Af en toe krijgen de vocalen van Ring een prominentere rol zoals op “LAMINAR FLOW”. Het nummer vloeit door je oorschelpen als een zacht riviertje in een lenteachtig Alpendecor. Een natuurlijke schoonheid, iets dat je van heel de plaat kan zeggen.

LP5 zoeft met een natuurlijke flow voorbij en toch boet geen enkel nummer in aan persoonlijkheid. “HEROIST” en “IN GRAVITAS” zijn beiden klaagzangen waar de dromerige elektrobeats ontpoppen tot flirterige pulsen. Sterker nog, “IN GRAVITAS” is een verleiding voor de dansbenen. Daartegenover staan dan weer “BRANDENBURG” en “CARONTE”. Beide nummers zouden creaturen kunnen zijn van een melancholische Thom Yorke die een arsenaal aan strijkers ontdekte. Toch slaagt Apparat erin om van LP5 een sterk geheel te maken. Er is geen vreemde eend in de bijt. Het zijn stuk voor stuk mooie zwanen.

Sascha Ring liet ons zes jaar op de nieuwe plaat van zijn soloproject Apparat wachten. Zijn zesde langspeler, LP5, toont ons dat geduld een mooie deugd is. Ring levert hier een sterk staaltje Duitse Gründlichkeit af. Geen plaat die je tussen de soep en de patatten opzet, maar eentje om van te genieten. Apparat zet met deze plaat ons Moderat-verwerkingsproces in gang.

Op 28 april komt Apparat zijn nieuwe album voorstellen in de Ancienne Belgique en op 14 oktober staat hij in de Antwerpse Roma.

SiteFacebook

Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

James Blake, The Black Lips, Modeselektor, GoldLink en meer naar Dour 2020!

De afgelopen maanden loste Dour enkel mondjesmaat een aantal namen, maar vandaag krijgen we dan toch een eerste grotere lichting namen. Grootste…
LiveRecensies

Braindance @ Ancienne Belgique (AB): Stilstaan was geen optie

Gisteren kon je uitzonderlijk tot vijf uur ‘s nachts blijven doorfeesten in de Brusselse Ancienne Belgique. Het elektronicaconcept Braindance ging er door…
LiveRecensies

Apparat @ De Roma: Elektronische schoonheid

Sasha Ring en zijn kompanen deden gisteren een uitverkochte Roma aan. Volgens de Duitser was het de eerste keer dat hij voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.