Live, Recensies

Anderson .Paak @ Lotto Arena: Yes Lawd!

©️ CPU – Joost Van Hoey

De wereld veroveren van achter een drumstel, doe het hem maar eens na. De voorbije jaren klom Anderson .Paak gestaag naar de top van de hip hop wereld. Laatstvernoemd genre, gecombineerd met funk en soul, is een succesformule die zijn werking vorig jaar nog bewees met een bom van een album en een euforische passage op Rock Werchter. In de Lotto Arena kreeg .Paak dan wel geen vlammende Rode Duivels, maar wel eindeloze files en wachtrijen als voorprogramma, muzikaal was hij mogelijks nog subliemer.

©️ CPU – Joost Van Hoey

Eenmaal we ons door de resem tienermeisjes op weg naar de naburige zaal gewurmd hadden, maakte Anderson .Paak de juiste beslissing om een klein kwartiertje te laat aan zijn show te beginnen en zo de zaal de kans te geven om volledig vol te stromen. Indien het geen bewuste beslissing, maar pretentieuze sterallures waren, zijn ze bij deze vergeven. Veel tijd om een comfortabel plekje te zoeken, kregen we echter niet. Vanaf de eerste noten van “The Chase”, trok de Amerikaan zijn doosje met visuele ondersteuning open. Uitgekiemde animaties op een groot scherm, rookkanonnen, vuurballen en een drumstel dat fungeerde als discobal. En dan moest .Paak zijn dansmoves nog bovenhalen. Aangezien de bekendste telg van The Jackson Five de laatste tijd in het oog van de storm terecht gekomen is, opperen we bij deze om de moonwalk officiëel aan Anderson .Paak toe te eigenen.

Dat de rapper veelzijdig is, blijkt een understatement. Echter zien we ook dat hij een ultieme multitasker is. Weinig artiesten uit het genre durven het aan om een microfoon vast te pakken zonder backing track. Anderson .Paak maakte hier evenwel geen gebruik van en zelfs wanneer hij tijdens ”Bubblin’“ drumt en rapt tegelijk, is hij op geen enkel moment te betrappen op een storende hap naar adem of een valse noot.

©️ CPU – Joost Van Hoey

Hetzelfde valt te zeggen over The Free Nationals. De band speelt foutloos en doet dit met zoveel plezier dat het bijna een vanzelfsprekendheid lijkt. Dat de band geliefd is bij de fans, wordt ook meteen duidelijk wanneer frontman .Paak zijn bandleden voorstelt. Toetsenist Ron maakt even gebruik van het moment om een epische solo uit zijn mouw te schudden, maar het echte moment of fame komt er wanneer de drummer één plaatsje naar boven mag schuiven om The Free Nationals’ nieuwste single “Beauty & Essex” te komen spelen. Dat dit nummer al even jazzy als dansbaar is en bijgevolg bijna naadloos overvloeit in Anderson .Paak’s repertoire, maakt dat dit korte tussenbedrijfje ook nog eens bijdroeg aan de sfeer in de zaal.

Anderson .Paak en de zijnen zetten de Lotto Arena schijnbaar moeiteloos volledig naar hun hand. Terwijl de duizenden muziekliefhebbers geen seconde meer stil konden blijven staan, was .Paak nog maar opgewarmd. “Put Me Thru” blies iedereen die nog rechtstond omver met zowel een piano- als drumsolo. Als er zelfs een verdwaalde ziel in de zaal te vinden was die nog niet meer als zijn kleine teen bewoog, kon die onmogelijk zijn heupen stilhouden bij de heilige drievuldigheid “Suede”, “Come Down” en “Tints” (waarbij voorprogramma Tayla Parx ook nog even kwam bewijzen dat ze over een prachtige stem beschikt).

©️ CPU – Joost Van Hoey

Met een swingende “Am I Wrong” en een sfeervol eerbetoon aan goede vriend Mac Miller, waarmee hij samenwerkte op “Dang!”, stuurde Anderson .Paak iedereen met een lach op het gezicht huiswaarts. Met zijn sprekend enthousiasme en groot stuiterbal-gehalte, was het moeilijk om niet vrolijk te worden door hem bezig te zien. Malibu is intussen bijna cultureel erfgoed en opvolger Oxnard, dat nog maar vorig jaar verscheen, is ook goed op zijn weg om een klassieker te worden. Anderson .Paak is duidelijk een zeldzame gevestigde waarde geworden in de snel veranderende rapscene. Als wij de vraag zouden krijgen of Anderson .Paak nu eindelijk tot de groten der hip-hoppers gerekend mag worden, is er maar één antwoord mogelijk: ‘Yes Lawd!’.

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:
The Chase
Who R U?
Bubblin’
Milk N’ Honey
Glowed Up!
6 Summers
Saviers Road
Smile
Heart’s Don’t Stand A Chance
Beauty & Essex (The Free Nationals)
Anywhere
Might Be
The Waters
Trippy
Put Me Thru
Suede (NxWorries)
Come Down
Tints (met Tayla Parx)

Am I Wrong / Lite Weight
Dang! (Mac Miller)

11 maart 2019

About Author

Simon Van Herzele


4 COMMENTS ON THIS POST To “Anderson .Paak @ Lotto Arena: Yes Lawd!”

 1. Thijs schreef:

  The Free Nationals: een drietal?

 2. bruno vereecke schreef:

  Helaas ondersteunde het geluid zijn muziek niet.
  Op het middenplein thv de centrale bedieningspost werd het vaak één grote brij waarin sommige instrumenten nauwelijks nog te horen waren.
  Jammer, maar wel genoten van het optreden.

  • Andreas schreef:

   Geluid was inderdaad niet om over naar huis te schrijven.
   Ik zat op het tweede verdiep en verstond niks van de teksten noch hoorde ik de melodieën omdat alles verdronk in de bass. Als ze het geluid 30% stiller zouden zetten, kon je meer genieten van de muziek. De opnames met mijn GSM zijn van betere kwaliteit dan wat ik zelf hoorde 🙂

 3. David schreef:

  Het geluid was ronduit slecht. Eerste en laatste keer in de Lotto Arena. Waste of money.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief