AlbumsRecensies

The Germans – Sexuality (★★★½): Dampende extase

© Nana Vaneessen

Dit psychedelische noise-krautcollectief bracht in 2015 Are Animals Different uit, bestaande uit één nummer van bijna veertig minuten. Ook de voorlopers Mother Sings In Front of the House (2012) en Elf Shot Lame Witch (2008) schuwden het extreme niet, maar dan door hun blend van trances, harmonieën, en fluks gitaarspel. Een tikkeltje exotisch, maar vooral tegendraads en dansbaar. Hoe brengt The Germans  vernieuwing in Sexuality?

Met een vleselijke, zwetende, seksueel getinte trip, natuurlijk. Geen clichés van ballades of muzikaal getwerk (alhoewel?), maar psychedelische soundscapes die achter je oorlel hijgen. Het hitsige “William” trekt de plaat op gang, en zet met de #metoo-referentie meteen de toon. De grommende baslijn in “That Was Months Ago” houdt het kinky, en “Fine White C” klinkt dan weer als een uit de hand gelopen paringsdans.

Behalve deze pieken hanteert The Germans een flair van spanning die je bijna filmisch kunt noemen. Het experimentele karakter uit hun vorige werk maakt bovendien plaats voor een meer organische grondlaag. Nog meer dan bij Are Animals Different laten ze songstructuren voor wat ze zijn. Op Sexuality draait het om een (erotisch) gevoel, ontsproten uit een speelse ritmesectie zoals in “Bronzen Tablae”, een samplesoep in “WSHTPTDZMN”, of een waltz-achtige gitaar in “La Sexualidad”. “Ambition” klinkt dan weer als het bezinningsmoment na een portie bedpret.

Zoals je bij het betere sekswerk verder dan de missionarishouding reikt, zo wipt Sexuality vele kanten uit. Ondanks de voor zichzelf sprekende titel, hangt er toch een mysterieus luchtje aan het album. De videoclip van “That Was Months Ago” beeldt het keurig uit: je waant je in een stomende douchecabine met hier en daar een silhouet. Een dampende extase, soms doelbewust wazig, die inspeelt op je hormonen.

The Germans speelt de komende maanden in Turnhout, Brussel, Gent, Brugge en Kortrijk. Bekijk hun Facebookpagina voor meer info.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Sonic City 2023 (Dag 2): Stilzitten is geen optie

Op dag twee van Sonic City kwamen eindelijk curatoren Charlotte Adigéry en Bolis Pupul aan het woord. Ze injecteerden het festival meteen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Affiche Sonic City 2023 compleet met o.a. Stereolab, Eddie Chacon, Dream Wife en Jockstrap

Het clubseizoen is sinds vorige week officieel geopend en dus maken ook de indoorfestivals terug hun opwachting. Vlak voor de festivalzomer losbarstte,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hypochristmutreefuzz - "Ode To The Night"

We kennen Hypochristmutreefuzz al een tijdje als heel veel dingen: rauw, totaal geflipt, chaotisch, psychotisch, psychedelisch, en al het andere wat niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.