LiveRecensies

Jade Bird @ Botanique (Witloof Bar) : “Zo vrij als een vogeltje”

© CPU – Katrin Peeters

De Britse Jade Bird stond voor het eerst als headliner op Belgische bodem. Ze is nog maar begin de twintig, maar haar carrière zit al in een vaart. In 2017 bracht ze haar eerste ep uit waarna ze in het voorprogramma van onder meer First Aid Kid en London Grammar terecht kwam. Jade Birds folkrock viel in de smaak en ze werd zelf genomineerd voor BBC Sound Of 2018, maar haalde het daar niet. In datzelfde jaar stond Bird op Rock Werchter en bracht ze een tweede ep uit. Met onder andere “Love Has All Been Done Before” kreeg de zangeres redelijk wat aandacht en dat zorgde ervoor dat haar optreden in de Witloofbar al weken uitverkocht was. Ondertussen zou het debuutalbum volledig zijn opgenomen. Jade Bird wist ons te vertellen dat we dat in april mogen verwachten.

Sam Johnson stond geprogrammeerd als voorprogramma, maar kwam niet opdagen. Probleem. Jade Bird haar gitarist schrijft ook zelf nummers. Oplossing. Het is Luke Prossers eerste eigen optreden in ruim een jaar en dit heeft spontaniteit en wat onzekerheid tot gevolg. Met alleen een gitaar weet hij ons niet helemaal te boeien. Hoewel zijn gitaarspel en stem niet slecht zijn, overtuigt hij ons niet. Het is allemaal wat simpel en veel van hetzelfde. Na vier of vijf korte nummers houdt het geïmproviseerde voorprogramma het voor gezien. We zijn nu wel opgewarmd voor Jade Bird, maar eerder door de hoge temperatuur in de zaal dan door gitarist Luke Prosser. Charmant, maar weinig inhoud.

De kleine Jade Bird begint solo aan haar optreden met “What Am I Here For?”. Ze is hier voor een feestje en met “Uh-Huh” geeft ze het officiële startschot. Er wordt al aardig wat bewogen in de warme Witloofbar. Jade Bird en haar band stralen energie uit, en dat werkt aanstekelijk. ‘This is already a good one’ klinkt het van de enthousiaste Britse. Met haar vrolijke muziek vult ze de zaal en we zien alleen maar lachende gezichten. Ook tijdens de nog onbekende nummers zoals “Good Habit” houdt ze de vrolijke sfeer erin.

https://www.instagram.com/p/Bt_2bWCiFfL/

Minder vrolijk zijn de cover van Kate Bush en haar eigen “If I Die”. Doordat Jade Bird zichzelf hier begeleidt op de piano, is ze voor het merendeel van de zaal niet te zien. Luisteren en genieten is de boodschap. We genieten wel, maar de nummers vallen uit de toon. De schwung is weg, maar die is meteen terug eens haar band opnieuw meespeelt. Er is zelf zoveel schwung dat Bird beslist om een extra nummer te spelen. Het vogeltje vliegt van enthousiasme, en neemt ons mee in haar vlucht.

Met “I Get No Joy” begint Jade Bird aan de eindspurt, en het nummer zorgt wél voor joy. Er wordt hier en daar wat meegezongen. Zowel de sfeer als het enthousiasme in de zaal blijven stijgen. Met momenten zou je vergeten dat Jade Bird nog geen langspeelplaat op haar naam heeft staan, maar daar komt binnenkort verandering in. Als Jade Bird het enthousiasme vanop het podium kan overbrengen via cd, dan hebben we een heerlijke dosis geluk op het schijfje staan.

Jade Bird weet een feestje te creëren met haar aanstekelijke folkrock dat sterke country invloeden heeft. Een hele hoop sfeer en enthousiasme komen uit het kleine meisje en haar band. Het publiek neemt ze zo mee in haar tocht die alleen maar naar boven lijkt te gaan, maar met de pianonummers komen we in een totaal andere sfeer. De sfeer werd doorbroken, maar gewoon terug opgepakt achteraf. Jade Bird is een vogeltje dat we zouden willen vangen en in een kooi steken zodat ze elke dag voor ons kon zingen, maar sommige vogels laat je beter vrijuit vliegen.

Setlist:

What Am I Here For
Cathedral
Uh-Huh
Good At It
Good Woman
Does Anybody Know
Running Up That Hill (A Deal With God) (Kate Bush cover)
If I Die
Side Effects
[Titel onbekend]
Walk Like An Egyptian (The Bangles cover)
I Get No Joy
Lottery
Going, Gone

Something American
Love Has All Been Done Before

Jade Bird haar debuutalbum verschijnt op 19 april. Wij kijken er alvast naar uit!

FacebookInstagramWebsite

1219 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

Infinity Song @ Botanique (Orangerie): Swingend familiefeestje

De tofste, muzikale familie sinds de familie von Trapp, dat moeten wel de gebroeders en zusters Boyd zijn. Hun bandnaam Infinity Song…
LiveRecensies

Babe Rainbow @ Botanique (Rotonde): Een pot geluk

Dat het er aan de andere kant van de wereld soms iets gezapiger aan toe gaat, hoeven we je al lang niet…
LiveRecensies

Crumb @ Botanique (Orangerie): Meer dan kruimeltjes

Al sinds 2018 gaat Crumb mee, maar toch speelde de band nog nooit een show op Belgische grond. Dat lange wachten was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.