LiveRecensies

Tank and The Bangas @ Botanique: De definitie van passie en puur plezier!

Eigenlijk hadden ze in oktober al moeten langskomen, maar om productionele redenen moest Tank and the Bangas de Europese tour verplaatsen naar februari. Gelukkig stond hun concert gisteren in de Botanique niets in de weg en konden ze in volle glorie hun zaalshow debuut geven in België. Het vrolijke gezelschap uit New Orleans kreeg wereldwijde erkenning door de winst van de NPR Tiny Desk Contest en al snel ging hun bereik de hoogte in. Van hun hobby hebben ze inmiddels hun beroep kunnen maken en touren ze de wereld rond. Hun show in een mooi volgelopen Orangerie was een rollercoaster van jewelste die je vol adrenaline en emoties terug de wereld instuurde.

Heel af en toe worden de vroege vogels beloont met een leuk en sterk voorprogramma en dat was gisteren het geval. Sweet Crude komt ook uit New Orleans en leverde veertig minuten een topprestatie die we niet snel zullen vergeten. Dat de zeven op het podium geschoolde muzikanten waren, was te zien en te horen in het setje. Muzikaal valt Sweet Crude wat te vergelijken met Arcade Fire, maar dan misschien iets energieker en vrolijker dan de Canadese band. Hun mix van Frans en Engels wisten we overigens zeer te pruimen. Sweet Crude verbaasde en kon daardoor heel wat zielen voor zich winnen.

Eergisteren werd de aftrap van de Tour gegeven in Tel Aviv en amper 24 uur laten stond Brussel al op de planning. Een vermoeiende jetlag die overwonnen moest worden, maar daarvan was op het podium niets van te merken. Ondanks een klein technisch probleempje, begonnen ze er toch met volle vaart aan. Nadat de intro netjes werd gespeeld, kregen we meteen al één van de succesvolste wapenfeiten van Tank and The Bangas met “Quick”. Sterk gebracht en met veel passie loodste het nummer ons door de beginfase van hun set. 

https://www.instagram.com/p/BtzCgcMg6I3/

Tank and The Bangas staat erom gekend om erop los te improviseren op het podium en dat was gisteren dan ook niet anders. Vooral de improvisatie rond “Do Something” pakte ons omdat het verhaal over Tank zelf gaat en dat ze hard heeft moeten knokken samen met haar band om te geraken waar ze nu staan. Alle acht op het podium geven dan ook alles en leven zich helemaal in in de muziek die ze brengen. Dat zorgt bijgevolg voor een aantal kippenvel momenten.

Frontdame Tarriona ‘Tank’ Ball trok gisteren weer moeiteloos alle aandacht naar zich toe. Niet alleen beschikt ze over een klok van een stem, ze heeft ook een ongelooflijke présence op een podium en vult de zaal met veel warmte en liefde. Haar woorden tijdens improvisaties zijn altijd goed gekozen en tonen haar talent als taalpurist. We zouden Tank and The Bangas echter oneer aandoen, moesten we het enkel en alleen over Tank hebben. De zevenkoppige band die achter haar staat, beschikt minstens over evenveel talent en zorgen steeds voor straffe stukken waarin iedereen zijn eigen identiteit kan brengen. Dat werd vooral duidelijk op het haarscherp en lekker uitgerokken “Boxes and Squares”.

Het is niet evident om een perfect geluid te verkrijgen als er zoveel muzikanten op een podium staan en toch sloeg de geluidsman er met bravoure in. Elk instrument was op ieder moment goed te horen en de vocals van Tank en die van de ‘background’zangeres kwamen goed door. Met daarbij nog een uitgelaten sfeer werd de show al snel tot een groot funk en soul improvisatiefeest waarin nummers zoals “Smoke.Netflix.Chill.” in een iets andere jasje gegoten werden. Op laatstgenoemde schakelde Tank ook nog eens de hulp in van ons om het nummer samen met haar te zingen, een aanbod dat door de voltallige zaal welwillend werd doorgevoerd. 

Het laatste deel van de show kreeg werkelijk iedere aanwezige mee en was de absolute climax van de show. Een brok energie werd op ons afgeknalt met “The Brady’s” dat voorzien werd van aanstekelijke hey hey hey’s. Integendeel tot hun show op Pukkelpop ging het nummer niet over in een cover van “Smells Like Teen Spirit” van Nirvana, maar werd het nummer goddelijk uitgesponnen met een aantal solo’s en spoken word van Tank. Dat het publiek bijgevolg nog niet naar huis wilde, was dus een logische consequentie en ze werden beloond met een bisnummer. “Rollercoaster” was daarom ook de perfecte eindnoot van een spetterende set, want geen enkele nummer vatte de avond zo goed samen als “Rollercoaster”. De achtbaan van vreugde, humor, liefde en pure klasse zorgde nog eens voor een kick van jewelste. 

De shows van Tank and The Bangas zijn steeds uniek en alles draait er rond het ene: genieten van het leven. De vele improvisaties zorgden voor memorabele momenten en de gekende nummers brachten sfeer in de volgepakte Orangerie. De onvoorspelbaarheid en het plezier maken van Tank and The Bangas iets speciaals dat de muziekscene net dringend nodig heeft. Wij genieten nu nog even na van het geweldige optreden en kijken al uit naar een fijn weerzien met de zotte bende uit New Orleans.

1414 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Squid @ Botanique (Orangerie): De tentakels overal verspreid

Een Orangerie die volloopt voor een Britse postpunkband, het moet jaren geleden zijn en dus was iedereen maar al te gelukkig om…
InstagramLiveRecensies

Alice Phoebe Lou @ Botanique (Orangerie): Ingepakt door charmes en goede muziek

Maandag 27 september was een grijze dag, tot ‘s avonds de zon alsnog de wolken doorbrak en de straten van Brussel liet…
LiveRecensies

Brorlab, Milk TV & It It Anita @ Botanique (Orangerie): Zweterige punkavond

Het was niet warm in Brussel op 23 september: een briesje zorgde er voor een iets te frisse nazomernacht. De Orangerie daarentegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.