LiveRecensies

Bodega @ Botanique: Gek of geniaal?

Bodega is een undergroundband uit New York die zich stilaan vanuit die underground naar boven is aan het duwen. In mei vorig jaar speelde de band twee shows in België en die gingen over de tongen. Enkele maanden later verscheen debuutalbum Endless Scroll waarop we nog maar eens hoorden dat de band allerlei richtingen uitgaat. Ook live is dat niet anders, want het is een bont allegaartje van stijlen, tempo’s en performances. Een echt kunstzinnig stukje dus, maar dan met een muzikale insteek.

Maar voor we aan Bodega werden blootgegeven, moesten er nog twee andere bands passeren. Eerste in de rij was Gong Gong Gong, een band uit Peking. En het moet zijn dat ze in China nog nooit van een drum hebben gehoord, want het duo bracht enkel een gitaar en een basgitaar mee. Uniek, speciaal, noem het hoe je wil, maar het heeft wel iets. Natuurlijk wordt het rap eentonig en natuurlijk kan een drum af en toe wel voor meer dynamiek zorgen, maar Gong Gong Gong deed het ook met zijn twee gitaren uitmuntend. Op het eind belandden ze zelfs in het publiek en bewezen ze dat je simpele muziek a la Velvet Underground ook zonder drum kan brengen met Chinese lyrics en dat het dan plots veel kunstzinniger overkomt.

Ohmme was de tweede band van de avond. Initieel gepland in de Witloof Bar, maar last minute nog bij de line-up gevoegd. Geen slechte keuze denken we zo want het trio brengt aanstekelijke indie rock volgens het boekje. De samenzang tussen de twee zangeressen in het groepje zorgen voor een hemels effect, zeker als ze heel hoog gaan. Passen in het geheel deden ze dan weer niet, daarvoor waren ze te proper en waren de songs iets te poppy. Desalniettemin wel een fijne set, maar het mag volgens ons toch nog wat minder braaf bij de band.

Een set van Bodega kan je opdelen in twee soorten nummers. Je hebt de experimentele songs die alle richtingen uitgaan, en je hebt de iets rustigere nummers waarbij het tempo wat naar beneden gaat. In de Rotonde van de Botanique wisten ze een ideaal evenwicht tussen deze twee songs te vinden. Zo gaf “Bookmarks” ons al van bij het begin een dansbare kant van Bodega, maar ging het tempo bij “Treasures of the Ancient World” dan weer naar beneden. Geen haan die er om kraaide, want beide soorten nummers wisten genoeg te boeien.

Hoe dan? Wel de bandleden hebben allemaal een heel expressieve manier om zich naar voor te brengen. Zo heb je de frontvrouw Montana Simone die als een bezetene op een cymbaal slaat met een drumstukje bij nagenoeg ieder nummer. En als ze daar niet mee bezig is, dan danst ze zich te pletter als wordt ze achtervolgd door een demon. Ook leadgitarist Madison Velding-Vandam danst met zijn gitaar als is het zijn lief. Hij doet dit wel op zo’n stijve manier dat het schattig wordt. Frontman Ben Hozie blijft meestal wel achter zijn microfoon staan, maar bij “Name Escape” gaat hij toch even op wandel. Het verzorgt de song extra power.

Zo gaat de set verder op zijn elan, en krijgen we tussendoor ook nog een computerstem die de nummers aan elkaar praat. Vreemd, maar wel iets dat bij de band past. Eens we op het eind komen, toont de band nog eens welk potentieel ze bevatten door een epische song voor te schotelen. “Truth Is Not Punishment” wordt live uitgesponnen tot maar liefst tien minuten en krijgt het publiek helemaal mee. Dat doet het aan de hand van zijn improvisatie. Het begint punky, maar ontspoort in een geheel van noise en chaotische gitaren. Toch is er altijd iets aanstekelijk in te vinden en dus blijf je geboeid kijken. Eens je snapt waar het hier over gaat, zit het er al op en gaat de band terug naar de kleedkamers.

Ze komen nog terug en met hun drie bisnummers brengen ze ons een ballad, een dansbaar nummer en een furieus punknummer. Drie soorten genres die de band als geen ander kan brengen, en ze doen het allemaal op een kunstzinnig doordachte manier. Bodega kan wel goed omschreven worden als een band die live nog meer tot zijn recht komt, want door hun inleving en intensiteit blijft iedereen geboeid kijken. Leuke band, hou ze maar in de gaten. De Rotonde wordt binnenkort te klein.

Setlist (van hetgeen we konden lezen):

Danish
Bookmarks
Bodega Birth
How Did This Happen?!
Treasures of the Ancient World
Knife
Jack In Titanic
No Vanguard Revival
Boxes for the Move
Name Escape
Gyrate
I Feel
Shiny
Williamsburg Bridge
Truth Is Not Punishment

Charlie
Can’t Knock the Hustle
Triptych

3390 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Botanique (Orangerie): Hondsdolle furiositeit

De show van The Chats in Botanique leek eentje die nooit zou gebeuren. Toch kwam het er op 28 juni 2022 eindelijk…
InstagramLiveRecensies

Remi Wolf @ Botanique (Rotonde): Frivole spring-in-'t-veld

Haar jeugdjaren bracht ze nog al skiënd door, maar intussen is Remi Wolf een van de meest spraakmakende nieuwe popsterren van haar…
InstagramLiveRecensies

Tigers Jaw @ Botanique (Orangerie): Dynamiek en stabiliteit hand in hand

Tigers Jaw sprong in 2005 een tikje laat mee op de emorocktrein, maar zorgt er sindsdien wel voor dat de liefhebbers van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.