AlbumsRecensies

MAUGER – Sunday Competition (★★★★): Het extra koekje bij onze cappuccino

Koffiebarmuziek met dat beetje extra. Dat is MAUGER. Singer-songwriter Mauger Mortier kan harten breken en terug lijmen met een doordringende stem en melancholische melodieën. Met ex-Absynthe Minded vrienden Jan Duthoy en Jakob Nachtergaele, aangevuld met bassist Matthias Debusschere (ex-Sioen), slaagt hij er nu ook in om het extra koekje bij onze cappuccino te serveren. Dat koekje kreeg de naam Sunday Competition mee.

Koffiebarmuziek, spreken we dan over die singer-songwriters waarvan er twaalf in een dozijn zitten? Absoluut niet. MAUGER slaagt erin om talloze stijlen te verweven in subtiele composities. Uptempo pop, ultra-melancholische ballads en indie rock zijn slechts een greep uit het repertoire. De stijlen lopen ook vloeiend in elkaar over. In “Time To Choose” staan we nog hevig te dansen terwijl we tien seconden later met “I’m Always Fine” een zweverig nummer a la Iron & Wine voorgeschoteld krijgen. In dat laatstgenoemde nummer verzorgt Mortier’s vriendin de backings, een beslissing die werd genomen nadat de frontman haar hoorde meezingen en meteen verkocht was.

Niet alleen zijn vriendin maar ook Mauger Mortier zelf beschikt over een sterk sprekende stem. Tijdens de opener klinkt alles heel open met vrolijke piano-elementen terwijl tijdens “Grace Plays Alone” een dreigende bas de bovenhand neemt. Mortier slaagt erin om zijn vocals op natuurlijke wijze dezelfde sfeer te laten uitstralen. Dit alles terwijl hij zijdezacht een verhaal vertelt. Een verhaal waar we trouwens elke song opnieuw compleet mee ingezogen worden.

Sunday Competition weet regelmatig te verrassen. MAUGER speelt een spel van wegduwen en dichterbij trekken. Vooral de volgorde van de nummers draagt hieraan bij. In de buik van het album horen we bijvoorbeeld het zachte dromerige “In A Haze”, dat eindigt met een eindeloze ambient gitaar, gevolgd worden door een frisse, 80’s-achtige bass die het tempo in één klap weer de hoogte in gooit.

Mayway Records begint zo stilaan een broeihaard te worden van beloftevolle Belgische artiesten. Vorige week schreven we nog over het debuut van Bonfire Lakes en nu is het alweer aan de volgende band om zijn debuut de wereld in te sturen. Met MAUGER is de Belgische muziekscene alvast een topper rijker.

Sunday Competition zweeft ergens tussen opgepompte singer-songwritermuziek en gestripte indie-pop. Met een akoestische gitaar die samen met de zachte stem van Mortier de bovenhand neemt, kan men niet anders doen dan wegdromen in de zetel. MAUGER presenteert vrijdag (01/02) zijn debuutalbum in De Manuscript te Oostende gevolgd door een kleine roadtrip die door heel Vlaanderen trekt.

Related posts
LiveRecensies

Amongster @ Vooruit: Eerder een bedankingssoirée dan een releaseparty

De op één na hoogste zaal in blokkentoren Vooruit stond gisteren decor voor de zachte melancholie van Amongster. Acht dagen geleden bracht…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe singles Mauger - "Come Back To The City" & "Route Du Soleil"

Binnen een dikke week organiseren we ons derde en laatste Dansende Beren feest van het jaar in BarBroos. Op de line up…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MAUGER - "I'm Always Fine"

MAUGER, het project rond Oostendenaar Mauger Mortier, weet al een tijdje de gevoelige snaar te raken met hun muziek. Omringd met een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.