Live, Recensies

Hooverphonic @ Lotto Arena: Van een duister sprookjesbos tot een funky bal

© CPU – Nathan Dobbelaere

23 jaar geleden bracht een band genaamd Hoover een eerste nummer uit. Over “2 Wicky” schreef Stany Crets toen dat de mannen van Hoover eendagsvliegen zouden zijn. Wat later veranderde de naam in Hooverphonic en de bal begon te rollen en ze rolde alleen maar verder. Vandaag de dag is Hooverphonic nog steeds één van de grootste bands in dit kleine land. Met af en toe een nieuwe stem scoorden Callier en Geerts heel wat hits van hier tot in Amalfi en zelfs in Amerika zijn ze nog steeds geliefd. Onlangs bracht Hooverphonic hun tiende studioalbum uit met nieuwe zangeres en winnares van The Voice Luka Cruysberghs.

© CPU – Nathan Dobbelaere

In het Koninklijk Circus een dikke maand geleden begon Hooverphonic iets vroeger, om dat te compenseren beginnen ze vandaag iets later. Met een zwarte cape en kap aan komt Luka het podium op. Al van bij het begin van “Concrete Skin” vult de stem van het zwarte Roodkapje de Lotto Arena. Terwijl de Grote Boze Wolf nog aan de knopjes staat te draaien volgt ook de opener van het meest recente album. Daarna reizen we al terug in de tijd voor enkele oudere nummers. Deze passen niet allemaal even goed bij Luka haar stem, maar ze weet ze toch allemaal naar haar hand om te zetten. Tijdens “Vinegar & Salt” krijgen we opnieuw het gevoel ons in een donker sprookjesbos te bevinden. De elektrische gitaar en Luka haar stem vullen de kille zaal en gaan door merg en been.

Terwijl Alex Callier een parlé doet over grote zalen, kleine zalen, grote emoties en kleine emoties verandert Roodkapje in Cinderella. Met een rode jurk (als die op de hoes van het album Jackie Cane) zingt Luka onder andere “Eden” en “Romantic”. Dit keert neemt The Voice ons mee naar een retro bar. Niemand zegt het, maar we zien het wel: ‘The world is Luka’s’. Ondanks dat Callier nog steeds de meeste babbeltjes tussendoor doet, is de echte ster van de avond zangeres nummer zes. De nog zeer jonge Luka weet alle aandacht naar zich te trekken terwijl ze redelijk stil achter haar microfoon staat. Luka schommelt nog ergens tussen een ster en een verlegen meisje dat nog maar net achttien is geworden.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als ook de rode jurk verdwijnt, krijgen we een sexy Luka te zien, die toont dat ze een prinses met ballen is tijdens “Jackie Cane”. Zoveel ballen dat ze ook “Hiding In A Song” voor haar rekening neemt. Dat nummer is één van de vier Hooverphonic nummers die origineel door een man werd ingezongen. Hoewel er een schitterende mannelijke stem op de tweede rij van het podium staat, krijgen wij nog maar eens The Voice te horen. Zij die Hooverphonic zagen spelen na hun vorige album, kregen drie stemmen op het podium te zien. Dat zorgde voor een leuke afwisseling. Nu komt de afwisseling op muzikaal vlak. Met alleen Callier en zijn elektrische gitaar weet Luka iedereens hart te stelen met “Mad About You”. Niet Roodkapje of Cinderella, maar Luka weet zo een prins te verleiden om mee te nemen naar het bal.

Met een glittercape komen we toe op het funky bal dat wordt ingezet met “Uptight”. Waarna Luka haar prins kort opduikt tijdens “Badaboum”. Prins Pieter Peirsman (frontman van Slow Pilot) was de vorige twee jaar de eerste frontman van Hooverphonic. Samen met twee zangeressen nam het trio de Hoover-classics en meer onder handen. Het trio kon samen alle Hooverphonic nummers aan, maar de dames zijn vervangen door Luka en Pieter is gedegradeerd tot backing-vocal/gitarist. Begrijp ons niet verkeerd, hé! Luka is een geweldige zangeres die met momenten door merg en been gaat. Op andere momenten bouwt ze ook een zomers feestje. Zoals met “Looking For Stars”, de zomerhit van volgend jaar, en met de zomerhit van enkele jaren geleden sluiten Luka en de mannen van Hooverphonic de set af.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Stany Crets zat er meer dan naast in 1997, want we krijgen een hele hoop Hoover hits te horen die niet meer zijn weg te slaan uit Belpop lijsten. Met een sterk doordachte setlist weet Hooverphonic een sterke show neer te zetten waarin we een reis maken van een duister sprookjesbos tot op een funky bal. Van Roodkapje tot Cinderella en met nog enkele prachtige verschijningen weet Luka Cruysberghs ook het oog wat te geven, maar belangrijker dan dat stelt ze ons gehoor meer dan tevreden. Luka gaat met momenten door merg en been, maar heel af en toe missen we toch eens een andere stem. Misschien zijn we wat verwend geweest met de drie stemmen, want Luka bewijst nogmaals dat zij terecht The Voice heeft gewonnen een dik jaar geleden. We hopen dat het nog lang duurt tegen dat de klok twaalf keer slaat en de nieuwe Hoover prinses terug een gewoon meisje wordt, want Luka heeft nog veel in haar mars.

Setlist:

Concrete Skin
Lethal Skies
Ether
Vinegar & Salt
Heartbroken
Anger Never Dies
Horrible Person
Eden
Romantic
Sleepless
Jackie Cane
The Night Before
Hiding In A Song
Mad About You
Uptight
One, Two, Three
Badaboum
Looking For Stars
Amalfi

Suspirium (Thom Yorke cover)
2 Wicky
Long Time Gone

FacebookInstagram HooverphonicInstagram Luka CruysberghsWebsite

29 december 2018

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief