banner

LiveRecensies

Altın Gün & Phoenician Drive @ Vooruit: Is dit de toekomst?

Huna Sounds is een nieuwe Gentse concertorganisatie die wereldmuziek op de kaart wel zetten. Ze organiseerden al enkele avonden, maar met Altın Gün in de Vooruit hadden ze toch wel de hoofdvogel afgeschoten. De zaal was heel goed gevuld en het concert was van begin tot eind één zwoel Turks dansfeest. Dat het voorprogramma Phoenician Drive het publiek ervoor al op een kookpunt had gebracht, bewees wat voor een straffe double bill we hier geserveerd kregen. Elk op hun eigen exotische manier wisten ze ons te verbazen en te verbluffen.

Tegenwoordig is alles wat succesvol is en uit Brussel komt gelinkt aan hip hop. Bij Phoenician Drive is dat niet zo, meteen ook reden waarom ze minder gekend zijn. Een schande vinden wij, want met hun Oosterse psychedelica weten ze iedereen te boeien. Het merendeel van hun songs bevinden zich in het instrumentale genre, maar het draait vooral rond opbouw en suspens. Zo gaan ze traag en heel donker te werk in het begin om naarmate de songs vorderen iets meer drive in hun muziek te steken.

Hierdoor merk je ook dat het publiek naarmate de set vordert meer aan het dansen gaat. Vooral wanneer de balalaika het voortouw neemt en we ons op een Perzisch feest voelen, gaat de temperatuur in de zaal de hoogte in. Maar de band deinst er niet voor terug om ook eens vettig te keer te gaan en enkele riffs in het rond te smijten. Een goeie mix dus van potige psychedelica, Oosterse vibes en een spannende opbouw zorgen voor een uurtje vol boeiende muziek. Het publiek was klaar om de hoofdact van de avond met open armen te ontvangen.

Altın Gün is technisch gezien een coverband, maar niemand ziet de groep als dusdanig. Ze komen allemaal uit Nederland, maar klinken heel internationaal. Altın Gün speelt songs van Turkse psychedelische artiesten uit de jaren ’70 en doet daarnaast nog eens eigen bewerkingen van Turkse traditionals. Het resultaat is een dansbaar, fris en vooral heel aanstekelijk geluid. Bij Altın Gün moet je dansen en dat had e Balzaal van de Vooruit geweten. Tegen het einde van de show stond iedereen namelijk met zijn vingers te knipperen en uitbundig te bewegen. De Vooruit was gevallen voor de charme van Altın Gün en dat is meer dan terecht.

De sound van Altın Gün staat en valt met diversiteit aan instrumenten. En dat kan heel letterlijk genomen worden. Het gaat van trommels en Zuiderse percussie naar subtiele synthgeluiden en natuurlijk de traditionele bağlama. De combinatie van al die sounds, vormen een funky, psychedelisch en vooral heel dansbaar geheel. Maar er zit meer in de muziek van Altın Gün, namelijk de Turkse lyrics. Door het allemaal zo traditioneel mogelijk te zingen, voel je jou meteen in een Zuiders sfeertje. Het was dan ook geen wonder dat de temperatuur in de Vooruit al meteen tien graden steeg toen “Tatlı Dile Güler Yüze” passeerde.

De band werd ook al opgepikt door King Gizzard & The Lizard Wizard en we zien duidelijk waarom. Hun psychedelische sound wordt niet alleen versterkt door twee drummers (waarvan één op percussie en één op een echte drum), maar dankzij het sporadisch gebruik van een fuzzpedaal komt de sound ook nu en dan hard binnen. We werden ook verwend met wat nieuwe muziek want in de lente van 2019 zou een tweede album van de groep uitkomen. Ook daar bleek weer dat de muziek van Altın Gün zich nog steeds aan het ontwikkelen is. We krijgen meer synths te horen die een soort van videogame achtige sound in zich hebben, maar wel heel catchy klinken. Denk maar aan “Vay Dünya” Het is hierdoor dat de muziek ook telkens een nieuwe dimensie krijgt. Door het toevoegen van allerlei nieuwe sounds.

Net door die diversiteit klinkt de muziek van Altın Gün ook heel dansbaar. Bij momenten leek het alsof we in een moskee aan het luisteren waren naar het ochtendgebed, maar al snel kwam daar een lekkere baslijn bij die iedereen in die moskee aan het dansen kreeg, en zich al kronkelend doorheen de ruimte baande. Plezier en je wild laten gaan stonden duidelijk centraal, en de sfeer zat dan ook uitstekend in de zaal. Net hierdoor kwam het concert nog sterker binnen omdat iedereen zich helemaal inleefde in de muziek die de groep bracht. Of er nu een groovy baslijn was, een strak sfeertje of een strak percussie tempo, niets was te veel gevraagd om te dansen.

De band amuseerde zichzelf ook te pletter op het podium, en dat straalde af op het publiek. Altın Gün gaf een geweldig concert in de Balzaal van de Vooruit, en hiermee heeft Huna Sounds zichzelf echt op de kaart gezet. We zijn ervan overtuigd dat dit soort muziek ook een bredere toekomst is voorzien. Een groter publiek, misschien zelfs wat airplay en vooral zijn eigen feestjes. Het is muziek waar niemand op kan stilstaan, het wordt allemaal met de nodige sinecure gebracht en het is heel boeiend om naar te kijken. Voor wie Altın Gün nog niet kende, hou ze zeker in de gaten want ze zouden zomaar eens een steen kunnen leggen voor alle andere Zuiderse psychedelische bands.

Setlist:

Yolcu
Tatlı Dile Güler Yüze
Kaymakamın Kızları
Div Div
Leyla
Anlatmam Derdimi
Ervah-I Ezelden
Vay Dünya
Goca Dünya
Kırşehir’in Gülleri
Kolbasti
Şad Olup Gülmedim
Cemalım
Köroğlu Dağları
Çiçekler Ekiliyor
Supurgesi Yoncadan

3218 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Osees @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Het gevaar van de snor

Osees, Thee Oh Sees, Oh Sees, de keuze qua namen is groot en dat is hun discografie ook. De band brengt naast…
LiveRecensies

15 Years Of All Eyes On Hip Hop @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Hip Hop Hoera!

All Eyes On Hip Hop mocht vorig jaar vijftien kaarsen uitblazen, maar hun verjaardagsfeest moesten ze om de voor de hand liggende…
LiveRecensies

Poté + Juicy @ Kunstencentrum Vooruit (Balzaal): De afwezigen hebben ongelijk

Terwijl de temperatuur buiten flirt met het vriespunt, kookten onze berenpootjes gisterenavond van energie. Dat kwam niet doordat onze oververmoeide hersenpan binnenkort…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.