LiveRecensies

Shame @ Ancienne Belgique: Van verlegenheid geen spoor!

© CPU – Bert Savels

Shame tekende begin dit jaar present voor de strafste debuutplaat van het jaar met het onweerstaanbare Songs of Praise. Het vijftal rond frontman Charlie Steen mocht bijgevolg in mei op een uitverkochte Europese tournee gaan en had in de zomer een drukke festivalzomer met onder andere een passage op Dour. De live-reputatie van Shame is uitmuntend en dat werd gisteren nog maar eens onder bewijs gesteld in een uitverkochte Ancienne Belgique Box. 

Sorry was al een kwartiertje bezig toen wij de zaal bereikten, maar we hadden zeker niet het gevoel iets gemist te hebben. De opkomende band uit London heeft inmiddels twee ep’s uitgebracht, maar de vonk tussen hun en het publiek wilde maar niet overslaan. Technisch gezien konden we hen niet echt op fouten betrappen, maar de nummers werden zonder emotie gebracht waardoor het moeilijk werd om mee te stappen in het verhaal van Sorry. Een gemiste kans voor Sorry, want dat ze het kunnen hebben ze al meermaals laten blijken met hun ep’s. 

© CPU – Bert Savels

Met meer dan 160 (!) concerten dit jaar heeft Shame heel wat shows gespeeld, maar de vermoeidheid lijkt maar niet op te komen bij de vijf Britten. Met “Dust On Trial” schoten ze namelijk meteen een vurige energiepijl de uitverkochte box-zaal in. Dat Shame zin had in de show werd al snel duidelijk, want frontman Charlie Steen dook na amper een paar minuten het publiek al in (de eerste keer van welgeteld vier keer). De roekeloze start kreeg met “Concrete” al snel een vervolg en menig bier werd de lucht in geslingerd bij het begin van het nummer. Niet alleen Shame barste van de energie, ook het publiek ging goed los en zorgde al snel voor een tevreden frontman. 

© CPU – Bert Savels

Met amper één plaat is het niet gemakkelijk een uur vol te krijgen, maar gelukkig kregen we gisteren ook een drietal nieuwe nummers te horen, die ze pas hebben afgewerkt. “Human, For a Minute” passeerde zo al vroeg in de set en kon met zijn britpop-vibe al snel de harten van de honderden aanwezigen winnen, ook al klinkt het lichtjes anders dan wat we van kennen. Voor de verrassing van de avond zorgde echter het straffe “Cowboy Supreme”, waarmee ze ons helemaal onderste boven kregen. Zonder meer één van de beste nummers die ze tot op heden hebben geschreven. Ook de laatste nieuweling iets later in de set, “Exhaler”, wist te bekoren met zijn toffe catharsis. Het nieuwe materiaal viel goed in de smaak bij de aanwezigen en voegde zich ook perfect bij de oudere nummers.

© CPU – Bert Savels

Naast de nieuwe nummers kregen we gisteren natuurlijk ook de gekende nummers van hun debuutplaat Songs of Praise te horen. “One Rizla” bijvoorbeeld, het eerste nummer dat ze ooit schreven, en “The Lick” werden andermaal beklijvend gebracht door de furieuze Charlie en de rest van de band. Met een overgave om u tegen te zeggen werd tevens “Tasteless” gebracht, dat ook door het sobere lichtspel aan kracht won. Het tempo ging, naarmate de set vorderde, steeds meer de hoogte in, waardoor ook het publiek een tandje bij moest steken. Gelukkig deden ze dat ook op de tonen van energiebrok “Friction”. Van weinig fut was er in de Ancienne Belgique duidelijk geen spoor!

© CPU – Bert Savels

Geen groots decor/licht spel voor Shame en dat is ook helemaal niet nodig. De ogen zijn toch helemaal gefixeerd op Charlie Steen en bassist Josh Finerty. Die laatste genoot duidelijk van het grote podium en sprong/liep de hele tijd van links naar rechts, zo ook op “Lampoon”. Het hoogtepunt van de set was echter weggelegd voor het onweerstaanbare “Angie”. Na de weergaloze opbouw volgde de prachtige ontlading, welke live nog vele malen indrukwekkender klinkt dan de al fantastische studioversie. De klasse van de vijf muzikanten werd op het nummer ook nog maar eens duidelijk! “Gold Hole” was normaal gezien de eindnoot geweest van de zoveelste triomf van Shame op een podium dit jaar, maar door het enthousiasme breide het vijftal nog een kort verlengstuk aan hun set met “Donk”. Een laatste keer werd alles gegeven en de resterende energie gebruikt! Een einde zoals enkel Shame dat aan de man kan brengen. 

© CPU – Bert Savels

Shame bewees gisteren kortom nog maar eens één van de beste livebands van het moment te zijn met een energieke show die nog even zal blijven nazinderen. Na hun show vandaag in Parijs zullen de vijf heren even een hoog verdiende pauze inlassen om aan hun tweede plaat te werken, maar met de voorsmaakjes die we gisteren te horen kregen, lijkt een indrukwekkende opvolger een formaliteit te worden. Moest iemand nog beweren dat punk dood is, kreeg die gisteren voor de zoveelste indrukwekkende keer het tegendeel bewezen. 

Setlist:

Dust On Trial
Concrete
Human, For A Minute
One Rizla
Cowboy Supreme
The Lick
Tasteless
Friction
Exhaler
Angie
Lampoon
Gold Hole

Encore:

Donk

1287 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Shame – Drunk Tank Pink (★★★★★): De verwachtingen én zichzelf overtroffen

‘My voice ain’t the best you heard’, zong frontman Charlie Steen nog op “One Rizla”, de meest gedraaide single van Songs Of…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview shame: 'Tijdens het touren ben ik een overdreven versie van mezelf'

Het weer is kut, het nieuws is kut en het afgelopen jaar was, jawel ‘KUT’. Al voor het derde weekend op rij…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single shame - "Nigel Hitter"

We hoeven je niet te vertellen dat er een heuse heropleving van het postpunk genre is bij onze niet-Europese vrienden over het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.