Live, Recensies

Tamino @ Ancienne Belgique: Klaar om de wereld te veroveren

© CPU – Nathan Dobbelaere

Tot twee jaar geleden had nog bijna niemand gehoord van Tamino Amir Moharam Fouad. Tegenwoordig staat hij gekend als de nachtegaal uit Mortsel. Dit heeft hij te danken aan zijn uitzonderlijk stembereik. In 2017 werd hij gekroond tot laureaat van De Nieuwe Lichting en sindsdien ging het pijlsnel voor hem. Op nog geen jaar tijd verkocht hij twee keer de AB club uit en stond hij op het podium van Rock Werchter en maar liefst twee keer op dat van Pukkelpop. Dit najaar verkocht hij 3 dagen op rij de grote zaal van de Ancienne Belgique uit met enkel en alleen een EP op zak.

In het voorprogramma stond Isolde Van den Bulcke, die op het podium door het leven gaat als Tristan. In dat project combineert ze het beste van de jazzwereld met de nodige dosis elektronica. Het resultaat hiervan is experimenteel maar toch zeer toegankelijk. Vanaf de eerste minuut had ze de volledige aandacht van de uitverkochte Ancienne Belgique, waar toch al redelijk veel volk aanwezig was op het relatief vroege uur. Isolde heeft een warme stem die ze duidelijk weet te gebruiken, want vooral met haar nieuwste single “Weslanda“ greep zo ons bij de keel.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Tamino betrad het podium van de Ancienne Belgique gehuld in een wit licht. Het leek alsof hij van een andere planeet kwam en neerdaalde voor het nederige publiek. Desondanks was het duidelijk te merken dat hij nerveus was. Het geniepige lachje op zijn gezicht verraadde hem. “Persephone” was de opener van de avond en daarin blonk niet alleen Tamino uit. Ook drummer Ruben Vanhoutte wist duidelijk waar hij mee bezig was. Zo weerklonk ook tijdens “Sun May Shine” zijn stevige basdrum doorheen de zaal.

Zoals zijn naam al weggeeft is Tamino van Egyptische afkomst en die invloed is ook duidelijk te horen in zijn muziek. “Each Time” en “W.OT.H.” kregen duidelijk de nodige Oosterse instrumentale invloeden. Waarbij tijdens “Each Time” vooral tijdens de intro hier nadruk op werd gelegd. “So It Goes” daarentegen was voorzien van de nodige vocale kronkels waarbij de link met het Oosten al snel kon gelegd worden.

© CPU – Nathan Dobbelaere

In 2017 nam hij helemaal alleen deel aan De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Niet veel later kreeg hij er een volledige band bij. Gisteren bewezen ze dat ze perfect op elkaar ingespeeld waren, maar ook solo wist Tamino ons te bekoren. In het midden van de set bleef hij helemaal alleen achter en zorgde hij met “Verses” ervoor dat ons hart net wat sneller ging slaan. Niet veel later werd hij opnieuw vergezeld door Vik Hardy en Ruben Vanhoutte. Zij zorgden er samen voor dat ook “Tummy” en “Chambers” in datzelfde zeemzoeterige straatje bleven hangen.

Naar aanleiding van de internationale release van zijn EP nam hij “Indigo Night” op met de bassist van Radiohead. Tot onze grote verbazing was die gisteren ook van de partij in de AB om hen te vergezellen tijdens dat nummer. Zijn grote doorbraak kende hij met “Habibi” en dat kon dan ook natuurlijk niet ontbreken. Zoals we al konden verwachten zorgde het nummer ervoor dat je letterlijk een speld kon horen vallen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De bisnummers zette hij tot onze verbazing niet in met zijn cover van Arctic Monkeys of zijn meest recente cover van Lana Del Rey. De eer was aan “Seasons” van wijlen Chris Cornell. Zoals hij zelf zei, zijn grote held. Afsluiten deed hij met “Smile”, waarbij Colin Greenwood opnieuw het podium betrad. Desondanks het relatief langzaam begin zorgde hij toch voor een knaller van een afsluiter waarbij iedereen regelmatig werd wakkergeschud door het invallen van de baspartij.

Gisteren speelde Tamino zijn eerste van drie uitverkochte shows in de Ancienne Belgique. We kregen er een zelfzekere zanger te zien die duidelijk perfect was ingespeeld op zijn band. Ook zonder zijn muzikanten wist hij ons duidelijk te overtuigen. De magie van Tamino ligt duidelijk in de combinatie van Oostere invloeden met een unieke stem waarbij niemand onberoerd blijft. Tamino is er ongetwijfeld klaar voor om de wereld te veroveren met zijn muziek.

Op 16 november 2019 speelt Tamino in de Lotto Arena.

Kaarten hiervoor zijn te koop vanaf 3 december.

 

Setlist

Persephone

Sun May Shine

Cigar

Each Time

Reverse

So It Goes

Verses

Tummy

Chambres

Indigo Night

W.O.T.H.

Habibi

Seasons (cover)

Smile

30 november 2018

About Author

Katrijn Vermoesen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief