LiveRecensies

Stadswacht @ Jan van Gent: Klaar voor de toekomst

De Leuvense kleinkunstenaars van Stadswacht zakten af naar Gent om hun nieuwste single “Als Ik Zwijg” aan het publiek voor te stellen. Nu Leuven en omstreken al smachten naar hun muziek werd het tijd om ook Gent te doen bezwijken. Na de show zinderde het refrein van gelijk welk nummer nog uren na in het hoofd van de toeschouwers. Met hun catchy pop/rock/kleinkunst wisten ze de Jan van Gent al te veroveren, dus binnenkort ligt heel Gent aan hun voeten.

Stadswacht werd in 2014 opgericht in en rond de universiteit van Leuven, maar al snel groeiden ze ver daarbuiten. In 2015 verscheen hun eerste EP Postzegels Uit Moskou, waarmee ze de publieksprijs in de wacht sleepten op de interfacultaire rockrally in Het Depot. Na hun passage op de Gentse Feesten in 2016 doken de jongens de studio in voor hun tweede EP Kopzorgen. Met Robin Aerts, bassist en songwriter bij Het Zesde Metaal, en Ward Neirynck, die meewerkte aan platen van Yevgueni en Emma Bale, aan de knoppen kon dit niet mislopen. Nu touren ze met de EP door heel Vlaanderen.

Beginnen met de oudere nummers zat er gisteren niet in. Stadswacht gooide direct hun nieuwste single naar hun publiek, en kreeg een warme respons terug. “Als Ik Zwijg” is enorm catchy en sluit daarmee perfect aan bij de rest van de setlist. Bij de meeste nummers kon je het tweede refrein al meezingen, dankzij de duidelijke warme stemmen en mooie, rijmende lyrics van zangers Jef Dijckmans en Emile Derache (beiden in hetzelfde lichtblauwe hemd met dezelfde bretellen).

Bij Stadswacht zijn de zangers niet de baas, maar gewoon deel van de band. Ze werden bijgestaan door een strakke ritmesectie van drummer Maarten Schelkens, bassist Gil Persoons en toetsenist Jeroen Godon. Cellist Tom Herseele versierde de nummers met prachtige melodieën. Vooral bij nummers als “Wat Je Horen Wil” en “Tweede Rij” kwam de cello er mooi door. Op “Verdrink” begonnen de koppeltjes op de eerste rij al spontaan te slowen, “Belofte” was dan weer wat rustiger.

De band speelt geen complexe muziek, maar kabbelt mooi mee op het water van de hedendaagse kleinkunstwereld, vergezeld van grote namen als Bart Peeters, Yevgueni en Buurman. Waar nodig schakelt de band een trapje hoger en zet frontman Jef Dijckmans zijn keel open, om vervolgens terug te keren naar de subtiele pop waar ze zo goed in zijn. Stadswacht staat op het punt uit te groeien tot een grootheid in de Belgische kleinkunst, gedragen door de heerlijke samenzangen, strakke ritmepartijen, en bezwerende cellomelodiën.

Setlist:

Als Ik Zwijg
Weg
Wat Je Horen Wil
Tweede Rij
Verdrink
Verdoken In Gedachten
Belofte
Morgen
Als Je Me Vergeet
Allemaal Willen We De Hemel
Vecht

Slapeloos
Onbegrip

Als Ik Zwijg

Facebook

Website

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 09/10 @ Jeugdhuis Ternat

  Het najaar is begonnen en dat betekent ook dat er heel wat muziekwedstrijden op zoek gaan naar jong geweld. Voor de…
Features

Voorbeschouwing Sound Track 2021 – Selectierondes 09/10

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar werden geslagen. Deze wedstrijd werd namelijk op touw gezet…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Stadswacht - "Als ik Zwijg"

Nederlandstalige muziek is altijd wat onderschat geweest. Naast het grote succes van Clouseau en Bart Peeters, kwamen er lange tijd weinig frisse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.