LiveRecensies

Uberdope @ Charlatan: Rappen en lollen

Wow. Zo heet Uberdopes eerste single in drie jaar tijd. Het Gentse raptrio leek even van de aardbol verdwenen, maar is nu helemaal terug, met Graag Gedaan, hun derde album intussen. Wie die plaat na de release meteen live wou horen moest er snel bij zijn: na drie dagen was hun optreden in de Charlatan volledig uitverkocht. Of die release party ook ‘wow’ was? Bwa.

Het concert was amper gestart, of Ruben, Gille en Jef hadden het publiek al in hun zakken. Tijdens opener “Neen” gingen de handjes van voor tot achter meteen mooi de lucht in en de zaal zong lustig mee van ‘Nee nee nee nee nee’. Een veelbelovend begin, de fans hadden er duidelijk zin. Funky comebacksingle “Wow” passeerde al vrij snel de revue en opnieuw deed het publiek vrolijk mee. Met een brede glimlach op Jefs gezicht tot gevolg. Ook “20 euro”, een nummer over wat de jongens zoal zouden doen voor dat bedrag, was dikke fun. Op het podium én in de zaal.

Fun, daar draait het toch wel om bij Uberdope. Humor is een belangrijk onderdeel van hun muziek, er mag al eens gelachen worden. Anders heb je geen teksten als ‘Don’t call it a pompbak’, noem je je werk geen ‘pseudo-intelligente debiliteit’ en doe je op het podium geen oproep aan Herman Schueremans om op Werchter te mogen staan. Die zelfspot en -relativering werkt verfrissend en bepaalt ook de sfeer op optredens. Maar het neemt niet weg dat ze wel serieuze muzikanten zijn.

Hadden we bijvoorbeeld al gezegd dat er ook backing vocals waren? Zij moesten de nieuwe plaat live naar een hoger niveau tillen. Tijdens “Goud” slaagden ze er wonderwel in om Jeffrey Jefferson – de zanger van onder andere Ertebrekers, die trouwens gewoon aanwezig was – te vervangen. Ze bewezen bij de meeste nummers effectief hun meerwaarde. Alleen bij een knaller als “Big In Japan”, een vet trapnummer, zaten wij niet echt te wachten op backing vocals.

Begrijp ons niet verkeerd, het nummer was een stevig feestje, dankzij pompende beats, sterke flows en een crowdsurfende Ruben om het af te maken. Eerder was het ook al quasi onmogelijk om stil te blijven staan tijdens “Bellen Naar De Schuer”. Daarin ging het constant heen en weer tussen de drie, wat het tempo flink opschroefde.

Maar Uberdope had uiteraard meer in de aanbieding dan zware tracks. Tijdens hun afwisselende set verkenden ze alle aspecten van hiphop, van het zwoele “Leer Mij Alles” over het zweverige “Blauw” tot het dansbare “Zo”, dat weliswaar minder konten deed schudden dan verhoopt. Het was duidelijk dat de groep op hun nieuwe plaat niet meer steeds dezelfde nummers wilde blijven maken, zoals ze zeiden in ons interview met hen.

Allemaal goed en wel, veel nummers waren toch iets te tam, te middelmatig, te gewoontjes. Het publiek wachtte dan ook, tevergeefs, op enkele Uberdope-klassiekers. De mededeling dat er geen oude nummers gespeeld zouden worden, werd eerst nog op semi-ironisch boegeroep onthaald. Maar toen het optreden afgelopen was, smeekten fans om “Niet Te Doen”. Helemaal ongelijk hadden ze niet. Want ja, de jongens van Uberdope kunnen rappen en weten een publiek te bespelen. En ja, het was leuk. Maar dat volstaat niet om een topshow neer te zetten. Herkansing in de Vooruit op 6 maart. En wie weet belt de Schuer dan zelf.

Setlist:
Neen
Goud
Wow
Leer Mij Alles
20 Euro
Zure buren
Zo
Randje 3
Anthony
Blauw
Bellen Naar De Schuer

Big In Japan
Doe Niet Meer Mee

Related posts
LiveRecensies

Bumble B. Boy @ Charlatan: Rammelen met de korven

Bumble B. Boy is de artiestennaam van Nederlander Tom Harden. Afgelopen zomer maakte het project van de man naam op verschillende Nederlandse…
InstagramLiveRecensies

Ploegendienst @ Charlatan: Overdrukventiel

Het is woensdag 24 januari 2024 en we begeven ons in Gent om een avondje alles kort en klein te trappen in…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.