AlbumsRecensies

Uberdope – Graag Gedaan (★★★): “Uberdoper dan ooit”

Na drie jaar is Uberdope terug met een nieuwe plaat en naar eigen zeggen is die “Uberdoper dan ooit”. Jef, Gille en Ruben zaten voor deze plaat samen met de gebroeders Coorevits van Compact Disk Dummies en lieten hun creatieve geesten los op het beestje Graag Gedaan dat vanaf vrijdag in de rekken ligt. Hun derde plaat is er eentje waarop Uberdope nogmaals bewijst dat ze meer dan enkele vijzen missen, maar wel aanstekelijke Gentse rap kunnen maken over de onnozelste zaken.

Het eerste nummer op de plaat is “Neen”, een zelf-satirisch nummer dat wordt gedragen door een laid-back beat. Het korte nummer is eigenlijk heel simpel, er wordt een vraag gesteld en de mannen roepen “neen neen neen neen”. Toch gaat het niet vervelen, door de beat die eronder staat en de vragen waarin ze eigenlijk een beetje met zichzelf lachen. Net als in dit nummer, bekritiseert de plaat commerciële hiphoppers die niet eerlijk zijn in hun muziek.  In “Bellen naar de Schuer” doen de jongens een oproep naar Herman Schuermans voor een plekje op het grootste festival van het land, Rock Werchter. Het nummer heeft een aanstekelijke vibe en zit opnieuw humoristisch in elkaar.

“20 Euro” is ongetwijfeld hét nummer van de plaat. De single is, zoals Jef zelf zegt “ronduit debiel”, maar tegelijk geniaal. Het nummer is op sommige momenten haast lachwekkend, maar o zo aanstekelijk. “Blauw” is dan weer een heel ander lied, waarvoor samengewerkt werd met Brihang. De vier hiphoppers sommen er op zweverige tonen alles op wat blauw is.

“Zure Buren”, een van de lievelingsliedjes van de Uberdopers, is dan weer een rustigere single met een agressieve ondertoon. Het nummer is geïnspireerd op wel heel zure buren van de jongens en is ietwat intrigerend. Het laatste nummer op de plaat is “Doe Niet Meer Mee”, een nummer dat opvallend een stuk sterker muzikaal in elkaar zit. Op sommige momenten gaat het haast jazzy klinken.

“Graag Gedaan” bevat 13 singles waarvan de één al gekker dan de ander. Het is een plaat waarmee je al eens moet lachen, en dat mag zeker ook. Muzikaal is de plaat geen hoogvlieger, maar de sfeer die het album door je boxen weet te blazen is wel echt ‘Uberdoper dan ooit’. Vanavond staan de mannen ook in de Charlatan in Gent in een volledig uitverkocht concert.

Related posts
InstagramLiveRecensies

’t Hof Van Commerce @ Nelson Mandelaplein Kortrijk: Efkes grodder dan Jezus

Velen zullen beseft hebben dat ze officieel een oude kloot waren geworden, toen ze zagen dat En in Izzegem, de debuutplaat van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Uberdope - UBER IETS (★★★½): Het wachten waard

Daar is Uberdope weer! De hiphopformatie werd opgericht in 2005, vandaag toch alweer bijna twee decennia geleden. Vijf jaar na hun laatste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Uberdope - "IKKE"

Uberdope is terug! We kennen het Gentse raptrio al ruim tien jaar, maar ondertussen was het toch alweer eventjes stil rond de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.