LiveRecensies

Lord Huron @ Ancienne Belgique (AB): ‘The evening we met’

© Maxim Meyer-Horn

Toen het eerste seizoen van 13 Reasons Why op Netflix verscheen, had Lord Huron waarschijnlijk nooit gedacht dat dit hun carrière zou veranderen. Eén nummer in een cruciale scene zorgde ervoor dat ze een wereldhit te pakken hadden. Het was niet om die reden dat ze in de Ancienne Belgique stonden, maar wel om nieuwe plaat Vide Noir voor te stellen. Het werd een gevuld uur en een half waarin de band zowel stevig uitpakte als met een zacht veertje over onze neus wreef.

© Maxim Meyer-Horn

De in Argentinië geboren Malena Zavala vergezelt Lord Huron op de Europese tour en stond dus bijgevolg ook in de AB op het podium. Zavala gebruikte haar halfuur om haar debuutalbum Aliso voor te stellen en dat deed ze met verve. Ze bracht sobere psychedelische indie met een melancholisch kantje zonder in tristesse af te zakken en dat is dan ook haar grote troef. Zonder te dramatisch of te emotioneel te zijn, komen haar nummers in het hart aan. Met haar twee muzikanten bracht ze iedereen al naar dromenland. Geen slecht begin van de avond.

Stipt om 21u komen de bandleden het podium op. De één draagt een mantel, de ander een lederen vest, maar er is één constante: het americana gevoel. Met “Ancient Names (Part I)” gaat de band heel strak van start en het publiek twijfelt dan ook niet om meteen aan het bewegen te gaan. Het is een heel braaf publiek, maar we snappen het ook. De eerste vier nummers zijn best intimiderend. De bandleden staan nogal stoïcijns op het podium en de outfit zorgt ervoor dat ze nogal autoritair overkomen. Gelukkig breekt één ‘thank you’ daarna het ijs om iedereen helemaal op het gemak te stellen.

© Maxim Meyer-Horn

Lord Huron is duidelijk niet de band die heel breekbaar te werk gaat. In het begin van de set horen we zelfs een fijne mix tussen americana, rock en country. Er zit een goed evenwicht in de songkeuze, want telkens wanneer er verveling dreigt op te duiken, gaat de band uit de bocht bij een volgend nummer. Het valt ook op dat nieuwe nummers zoals “Back From The Edge” en “Never Ever” iets grootser klinken dan nummers zoals “Ends Of The Earth” of “The Ghost On The Shore”. Een duidelijke evolutie in sound die ervoor zorgt dat de band nu ook klaar is om grote zalen te kunnen boeien met even sterke nummers als uit het debuut, zij het iets minder rauw.

Het concert van Lord Huron was initieel gepland in de grote zaal van de Ancienne Belgique, maar die moest verkleind worden tot de ballroom. Geen probleem denken we zo, want de charmante zachte muziek van de groep kreeg zo veel meer bijval. Omdat de band er negentien nummers wil doorjassen in een korte tijdspanne, wordt er heel weinig gepraat. Het is ook niet nodig, maar de anekdote over de gestolen auto van de frontman zorgt wel voor de nodige hilariteit in de zaal. Zo krijgt iedereen ook sympathie voor de bebaarde man met de hoed.

© Maxim Meyer-Horn

Muzikaal zat alles heel sterk in elkaar. Nummers liepen perfect in elkaar over en er was goed nagedacht over wanneer er opbouw in de nummers nodig was. Soms voelde je wel dat het iets overbodig was, en het niet noodzakelijk was om nummers te vergezellen van een donkere intro/outro. Gelukkig werd dit gecompenseerd door perfect gitaarspel. Bij sommige uitspattingen werd er dan uitbundig gedanst zoals bij “Hurricane” het geval was. Je merkt wel dat de iets energiekere nummers op meer bijval kunnen rekenen. De rest van hun discografie bestaat vooral uit luisterliedjes. Niet dat zoiets slecht is, want Lord Huron vindt hiertussen het perfecte evenwicht.

Naar het einde toe heeft de band toch een eindspurt klaar. Met “Fool For Love” krijgen we een aanstekelijk en meezingbaar nummer dat ook heel fris wordt gebracht. De leadgitarist toont wat hij kan, en de backingvocal kan ook eens schijnen door verschillende ‘pa pa pa’s’. Daarna gaat de band naadloos over in het retestrakke “Ancient Names Pt 2”, een furieus nummer dat aantoont dat de groep ook echt een groep is. De zes bandleden smijten zich dan ook volledig en dat breit eigenlijk een perfect einde aan deze cirkel. Een betere afsluiter kunnen we ons niet indenken.

© Maxim Meyer-Horn

Maar een bis met grote hit “The Night We Met” kan niet ontbreken, en die krijgen we dan ook. De traantjes vloeien weeldig in de zaal en het is dan ook nodig om met een positieve noot te eindigen. Dat doet “Time To Run” waarin de band nog eens toont hoe een uptempo indie country nummer gemaakt moet worden. Weglopen deden we niet van het optreden, we dromen nog even weg van weidse landschappen en onbewoonde landen. Daar zou de muziek van Lord Huron namelijk het best tot zijn recht komen, maar ook in de Ancienne Belgique klonk het niet slecht.

Lord Huron is duidelijk meer dan die ene hit, en dat toonde de band dan ook aan in een marathonconcert. Veel nummers passeerden de revue, en dat zorgde er voor dat je nooit tijd had om je te vervelen. Een boeiende set waaruit blijkt dat de band zich echt amuseert op het podium en ze voor iedereen een aangename en leuke avond kunnen zorgen met frisse muziek.

© Maxim Meyer-Horn

Setlist:

Ancient Names Pt. 1
Meet Me In The Woods
The World Ender
Dead Man’s Hand
Back From The Edge
Ends Of The Earth
The Ghost On The Shore
She Lit A Fire
Wait By The River
Hurricane
Never Ever
Secret Of Life
Way Out There
When The Night Is Over
Fleur
Fool For Love
Ancient Names Pt 2

The Night We Met
Time To Run

3404 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Front 242 @ Ancienne Belgique (AB): Compromisloze beatmachine

Met een carrière van veertig jaar en twee jubileumconcerten in de Ancienne Belgique, bewijst Front 242 dat de aanhouder wint. Zelfs in…
LiveRecensies

Jacob Collier @ Ancienne Belgique (AB): Jolijt en gepalaver

De show van Jacob Collier in de Ancienne Belgique moet een van de laatste zijn die nog steeds op de agenda stond…
LiveRecensies

Sons of Kemet @ Ancienne Belgique (AB): Subtropische fanfare

Terwijl drummer Tom Skinner het mooie weer maakt bij The Smile, zit Sons of Kemet niet stil om deze zomer concertzalen en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.