banner

LiveRecensies

Jorja Smith @ Ancienne Belgique: Bloedmooie diva met gouden stembanden

© CPU – Sven Michiels

Enkele minuten. Meer had Jorja Smith niet nodig om de AB helemaal uit te verkopen. Het is de eerste keer dat de Britse schone in een Belgische zaal te bewonderen is en dat doet ze meteen met een meer dan indrukwekkend debuutalbum onder haar arm. Lost & Found is een fantastische synthese van R&B, jazz & soul en werd afgelopen zomer al op Rock Werchter voorgesteld. De reacties op de show waren toen gemengd. De ene prees de zangeres voor haar stem, terwijl anderen een iets te kille afstand voelde. In de AB bleek Jorja Smith geen onderkoelde diva te zijn, maar betoverde ze iedereen met haar glimlach en uitdagende blikken.

Van artiesten verwachten we dat ze met volle overgave hun nummers brengen, maar soms is het misschien iets te veel van het goede. De Britse zanger Maverick Sabre mocht openen, maar zijn set wist niet echt te overtuigen. Hij probeerde te veel soul uit zijn stem te halen en bij momenten lukte dat ook, maar meestal was het te eentonig. Zijn stem en de gitaar botsten ook bij nagenoeg elk nummer en het geheel kwam niet coherent over. Ook zijn aanhoudende drang om het publiek naar applaus te vragen, was vooral vervelend. Te veel is soms te veel.

Een diva komt altijd een beetje te laat, maar die vijf minuten die Jorja Smith te laat was, kunnen we haar makkelijk vergeven. Met het jazzy “Lost & Found” opende de Brit Critics’ Choice Award-winnares haar show en al snel liet ze merken dat haar gouden stembanden goed gepolijst waren. Ook die van de fans waren dat, zo bleek een nummer later. “Teenage Fantasy” behoort tot haar vroege repertoire en fans van het eerste uur ontvingen het nummer als een wereldhit.

Jorja staat bekend voor haar opmerkelijke soulstem en haar sobere, maar straf gezongen runs. Dat laatste kregen we bijvoorbeeld in “February 3rd” te horen. De dromerige vibe bleef live overigens ook overeind en ook haar kopstem klonk ongelofelijk overtuigend. Het even dromerigere, maar nog iets rustigere “Goodbyes” ging even later dankzij een emotionele performance door merg & been en bracht de dromers, ondanks de melancholische betekenis van de tekst, naar nog mooiere oorden. Het slome “Carry Me Home”, waarvoor supportact Maverick Sabre nog eens terugkeerde, bracht ons daarentegen terug met de voetjes op de grond en was ook live niet echt een hoogvlieger.

Sexappeal was een sleutelwoord tijdens de show want niet alleen de nummers klonken bij momenten enorm sensueel, ook Jorja wist door haar sensuele blikken en bewegingen ieders hartje sneller te laten slaan. “Wandering Romance” klonk bijvoorbeeld live nog smoother en de danspasjes tijdens het iets snellere “On Your Own” waren verleidelijker dan we van Smith verwacht hadden. Tijdens het door poetry slam beïnvloedde “Lifeboats” drongen we dan weer dieper haar ziel binnen en ook de band kon zijn kunnen in een jazzy solo laten zien.

Haar grote hits had Jorja kennelijk helemaal achteraan haar set geplaatst. “Where Did I Go” mocht de slotfase dynamisch aftrappen, maar het was het passioneel gebracht “Blue Lights” dat voor kippenvel zorgde omwille van de hoge lyrische waarde en de straffe vocals.  Met “Don’t Watch Me Cry” trok Jorja haar stembanden in de bis-ronde nog eens helemaal open en ze kreeg er de hele AB stil mee. Ook “Let Me Down“, waarvoor ze samenwerkte met Stormzy, kon op groot enthousiasme rekenen en stelde haar stem voor de finale helemaal centraal. Afsluiten deed haar grote hit “One My Mind” dat naar het einde toe zelfs een klein feestje aanwakkerde. Eindigen op een hoogtepunt noemen ze dat.

Je kan er niet naast horen. Jorja Smith heeft een prachtige stem die R&B, soul en jazz zo mooi in elkaar laat overvloeien dat een grens tussen de drie genres amper te trekken valt. De zangeres mag dan af en toe als een diva overkomen, interactie met haar fans was deze keer niet aan de schaarse kant. Wellicht komt dat ook omdat het publiek elk nummer enthousiast meezong en ze zo een boost kreeg. Vast staat alvast dat ze in de AB ijzersterk en krachtig overkwam zonder aan emotionaliteit en sereniteit te kort te doen.

Setlist:

Lost & Found
Teenage Fantasy
Something In The Way
February 3rd
The Ones
Goodbyes
Tomorrow/You Got Me
Wandering Romance
Carry Me Home
On Your Own
Lifeboats
Where Did I Go
I Am
Blue Lights

Don’t Watch Me Cry
Let Me Down
On My Mind

1415 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Joost @ Ancienne Belgique (AB): De Joost-mania leeft!

Uit het bescheiden Friesland tot publiekslieveling in Vlaanderen: in 2019 ging het plots pijlsnel voor fenomeen Joost Klein. Met een resem knettergekke…
InstagramLiveRecensies

Mooneye @ Ancienne Belgique (AB Box): Een hart verwarmd, van nu tot nog lang na Kerst

Met die piekende coronacijfers heeft iedereen wel nood aan wat veilige warmte en rust. Gelukkig kon dat vanavond: in de Ancienne Belgique…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Queens of the Stone Age, alt-J, Jamie xx, Jorja Smith en veel meer naar Rock Werchter 2022!

We hebben er de afgelopen jaren naar gehunkerd, maar in 2022 zal onze knaldrang eindelijk worden beantwoord. Een van de plaatsen waar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.