AlbumsRecensies

Bent Van Looy – Yours Truly (★★★): Vintage Van Looy op ukelele

AlbumsRecensies

Bent Van Looy – Yours Truly (★★★): Vintage Van Looy op ukelele

Bent van Looy doet het ‘m weer. De uitdrukkingen die doorgaans worden aangewend om de ex-frontman van Das Pop en all-round artistieke creatieveling te beschrijven – van duizendpoot tot homo universalis – blijven automatisch de kop opsteken wanneer je nieuwe ontwikkelingen in ’s mans carrière aanschouwt. In het geval van zijn meest recente project, een derde solo-plaat, bewijst hij opnieuw dat Bent Van Looy niet Bent Van Looy zou zijn als hij niet nét met dat ene nieuwigheidje zou komen aanzetten.

Geef de man als verjaardagscadeau dan ook een instrument dat hij nog nooit bespeelde, een ukelele in dit geval, en even later komt hij met Yours Truly op de proppen. Een plaat waar dat ene instrument als rode draad doorheen het merendeel van de nummers loopt. Van Looy nam het sluitstuk van z’n solo-triptiek – de zanger is na Round the bend en Pyjama days ondertussen aan zijn derde solo-album toe – naar goeie gewoonte op in Los Angeles. Daar werd hij bijgestaan door z’n vaste producer aan de overkant van de plas: de al net zo multi-getalenteerde Californiër Jason Falkner.

Zoals bij zijn vorige albums is de tekst van Van Looys nummers uit het leven van de Gentse globetrotter gegrepen. Het is dan ook in die teksten dat we het grootste verschil voelen met Round the bend en Pyjama days. Bent Van Looy zingt voor het eerst over het vaderschap en over de band met zijn eigen ouders en dat ‘terwijl ik mij vroeger niets vreselijkers kon voorstellen dan een popzanger die het ineens over zijn kinderen ging hebben’. Naast de kritische zelfreflectie in de lyrics, valt ook het geslaagde experimenteren met de ukelele op. Verder houdt Van Looy grotendeels vast aan zijn vertrouwde recept: de rijke arrangementen, de hard aangeslagen piano en de levendige sixties-popdeuntjes. We hebben het gevoel dat we het allemaal wel al eerder uit de klankencarrousel van Van Looy hoorden komen. Wat niet betekent dat op Yours Truly niets opmerkbaars te horen valt.

Met “Make Believe” (een vintage Van Looy-popsong waarin hij al ‘dancing on the street’ en met de hulp van een nieuwe liefde tot het besef komt dat hij zich z’n eigen zorgen aanpraat) heeft de man naast het sterkste nummer op de plaat meteen ook een instant-radiohit geschreven. Het verbaast ons dat niet dat nummer, maar het al even mooie, alleen net wat minder catchy “The Open Road” in augustus als eerste single werd gelost. Die single werd overigens vergezeld door een dromerige clip, waarin we video-materiaal uit het familie-archief van de Van Looys te zien krijgen. Andere nummers die op Yours Truly komen bovendrijven zijn het dramatisch gearrangeerde “Down up”, waarin hij de ukelele even aan de kant legt en strijkers en piano voor melancholische filmische klanken zorgen, het bitterzoete “Wrong Before” en “The Real Thing”, een groovy nummer waar hij ‘the weight of the world’ van zijn schouders laat vallen.

Yours Truly kabbelt tussen de sterkere nummers door vrolijk verder, maar weet toch niet voortdurend aan je lijf te blijven plakken. De creatieve kameleon vindt zichzelf niet écht opnieuw uit met deze plaat, al was dat misschien ook niet wat hij als doel had bij het opnemen ervan. Toch is die herkenbare melancholische sound van de Gentenaar naast een succesvol handelsmerk ook een mogelijke afknapper. Luisteraars met honger naar wat nieuws uit de muziekwinkel van Van Looy, zouden wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Al zit tussen dat vertrouwde sixties-pop geluid, dat hij zich in de loop van zijn carrière eigen maakte en op Your Truly verder tot volwassenheid bracht, wel zo nu en dan een pareltje van formaat.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yussef Dayes - "Rust" (feat. Tom Misch)

Wanneer Tom Misch en Yussef Dayes muziek lossen let je maar beter op, want het tweetal schiet meestal récht in de roos….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Creative Audio Laboratory - "25 Years From Now"

Voor sommige artiesten is het maken van een album niet meer iets van deze tijd. Het is een kostbaar geintje en de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Teenage Joans - "Superglue"

Teenage Joans is een Australisch indierockduo opgericht in 2018 bestaande uit zangeres en drumster Tahlia Borg en zangeres-gitarist Cahli Blakers. Ze ontmoetten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.